27. kolo
10.02.2018 13:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Tottenham po dominantním výkonu v druhé půli porazil Arsenal

Stejně jako v minulém kole si Tottenham nechal to nejlepší až na druhý poločas, v němž se proti Arsenalu ujal brzkého vedení zásluhou Harryho Kanea a měl záhy řadu příležitostí nabyté vedení navýšit. Kombinace mizerného zakončení s kvalitními zásahy Petra Čecha ovšem držely průběžný stav 1:0 až do konce základní hrací doby, což ještě Arsenalu dávalo naději na ukořistění bodu. Remízu měl během nastavení vskutku na dosah střídající Alexander Lacazette, avšak v klíčové šanci minul a Tottenham tak přece jen slaví prestižní vítězství v severolondýnském derby, díky němuž svému rivalovi v tabulce odskočil na propastných sedm bodů.

Přestože se stihl uzdravit brankář Petr Čech, jedné výrazné absenci se Arsenal nakonec nevyhnul. Vinou poraněných třísel se na soupisce neobjevil Aaron Ramsey, jehož v sestavě nahradil Jack Wilshere. Utkání před vyprodanými tribunami Wembley od úvodních minut nabídlo napínavou podívanou, v níž se oba týmy střídaly v táhlých sekvencích držení míče, zatímco jejich soupeř trpělivě vyčkával v hlubokém bloku.

První nadějné příležitosti tak přicházely spíše z přímočarých útoků do nesrovnané defenzivy. Harryho Kanea však před snadným zakončením zblízka zastavil Shkodran Mustafi na poslední chvíli, zatímco na opačné straně zase Aubameyangův samostatný únik znemožnil přísně zdvižený praporek čárového rozhodčího. Po dramatické dvacetiminutovce ovšem naplno začaly dominovat obrany. S výjimkou Kaneova nepřesného zakončení hlavou nebyl ani jeden z brankářů ve větším ohrožení a nebylo překvapením, že první půle skončila bez branek.

Sotva čtyři minuty po změně stran se už ale diváci očekávaného průlomu skóre dočkali. Svůj pátý zásah v pátém severolondýnském derby si připsal Harry Kane, jehož táhlým pasem z levé strany našel Ben Davies a anglický forvard ve vzduchu razantní hlavičkou uklidil míč přesně k tyči. Jen chvíli nato měl nejlepší střelec Spurs na hlavě další gól, avšak tentokrát po centru z druhé strany těsně minul.

A Kane byl při chuti - ve čtyřiapadesáté minutě se pro změnu dostal k zakončení z voleje, k němuž jej vybídl Kieran Trippier, a Petr Čech měl jediné štěstí, že tvrdá rána mířila přímo na něj do středu brány. Než se otřesení hráči Arsenalu stihli vzpamatovat, musel je ještě jednou podržet výtečným zákrokem Čech, jenž konečky prstů vytěsnil povedený přímý kop Eriksena.

Na nepříznivý vývoj utkání hostující manažer Arséne Wenger zareagoval nasazením Alexandra Lacazetta s Alexem Iwobim, jimž uvolnili Mchitarjan s Elnenym, což Arsenalu umožnilo vrhnout více sil do útoku, ovšem stejně tak ubylo těl v obranné linii. K výtečným šancím na navýšení náskoku se následně dostali Heung-Min Son i Dele Alli, ale v obou případech stříleli hrubě nepřesně. Střídající Lamela již ve vlastním úniku mířil lépe, ovšem ztroskotal na pozorném Čechovi.

Zatímco Arsenal se dostal pouze k jediné ráně Wilshera, kterou dokázal zneškodnit Hugo Lloris, Spurs pokračovali v tvorbě jedné gólovky za druhou. Dalším v pořadí hráčů, kteří si vylámali zuby na Čechovi, byl Kieran Trippier, jehož rána z voleje na zadní tyči mířila opět neomylně do rukavic připraveného českého gólmana.

Až v závěrečné desetiminutovce domácí přepustili herní iniciativu soupeři, kterou hosté v nastavení málem využili. Hned dvě slibné možnosti měl na kopačce Lacazette, jenže v obou případech zamířil nepřesně. Druhé severolondýnské derby tak patří Tottenhamu, který svému rivalovi utekl v tabulce již na rozdíl sedmi bodů a cesta Arsenalu do Ligy mistrů skrze ligové umístění se opět výrazně vzdaluje.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Davies - Dier, Dembelé - Son, Alli, Eriksen - Kane

Reagovat
smazaný uživatel

2:5

Reagovat
smazaný uživatel

Kèžby to by slepice asi dlouho nevztřebali

Reagovat
smazaný uživatel

Vojto, procvič si s/z a shodu podmětu s přísudkem.

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
RadekVonCZE

2:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele