24. kolo
29.01.2019 20:45 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Arsenal nepřesvědčil, přesto proti Cardiffu vyválčil výhru 2:1

Jak už v duelech londýnského Arsenalu bývá dobrým zvykem, nepovedený první poločas vystřídal zlepšený výkon po změně stran a díky zásahům útočného dua Aubameyang-Lacazette se domácímu celku podařilo získat všechny tři body. Proti nováčkovi z Cardiffu se toto prvenství rodilo obzvláště složitě, neboť Bluebirds měli několik nadějných možností ujmout se vedení a v samém závěru ještě utkání zdramatizovali snížením střídajícího Mendeze-Lainga.

Unai Emery vůbec poprvé v tomto kalendářním roce postavil Mesuta Özila do základní jedenáctky a rovnou německému záložníkovi přidělil i kapitánskou pásku. Zlepšení ve hře Arsenalu to však nepřineslo a poslepovaná obrana Kanonýrů naopak umožnila hostům vypracovat si hned několik slibných příležitostí. Dvakrát se do zakončení z dobré pozice dostal Bobby Reid, jenže ani v jednom případě nedokázal míč usměrnit mezi tři tyče. Oba celky se také domáhaly odpískání pokutového kopu po zákrocích na Niassého, resp. Lacazetta, rozhodčí Mike Dean však zůstal neoblomný.

Arsenal se sice těšil většinovému držení míče, ovšem s výjimkou nebezpečné akce po levé straně z druhé minuty branku Neila Etheridge vážněji neohrozil. Upracované kombinace domácích narážely na připravenou defenzivu Bluebirds, kteří se navíc nebáli ani vysunout a podrobit rozehrávku Arsenalu aktivnímu napadání. Až v samotném závěru první půle se hráčům v červeném podařilo přišpendlit protivníka k vlastní šestnáctce a vytvořit si několik slibných závarů, ale i tak se diváci na poloprázdném Emirates Stadium gólu nedočkali.

Po změně stran domácí vyrukovali s nasazením Iwobiho za Elnenyho, což vyústilo v jejich ještě větší územní převahu, ale vytoužené vypracování brankových příležitostí, natožpak řádného zakončení, stále nepřicházelo. K průlomu skóre tak měli opět nejdříve blíž hráči v modrém, neboť velkou šanci Niassého zpacifikoval na poslední chvíli kvalitním blokem Mustafi.

Nemohoucnost Kanonýrů v ofenzivě se nakonec přece jen podařilo zlomit pár minut po hodině hry. Právě střídající Alex Iwobi šikovně prostrčil míč pro sprintujícího Kolašinace, jenž předstihl Ecueleho Mangu a vynutil si tak faul a odpískání pokutového kopu. Přestože Neil Etheridge v této sezoně již třikrát "desítku" lapil, na Piérra-Emericka Aubameyanga byl krátký a Arsenal se tak ujal vedení 1:0.

Vstřelený gól domácím dodal vítr do plachet a utkání se i nadále odehrávalo takřka výhradně na cardiffské polovině hřiště. Sedm minut před koncem výraznou převahu Kanonýrů potvrdil Alexandre Lacazette, jenž na polovině hřiště u postranní čáry ustál zákrok Bamby, namířil si to přímočaře kupředu a parádní sólovou akci zakončil tvrdou křižnou ranou, na kterou byl Etheridge krátký.

Lacazettova trefa se nakonec ukázala být obzvláště důležitou, neboť Arsenal několik dalších dobrých šancí zahodil a v nastavení střídající Mendez-Laing dokázal povedeným zakončením okolo padajícího Lena snížit na konečných 2:1. Svěřenci Unaie Emeryho tak sice herně vůbec nepřesvědčili, ovšem i tak si připisují důležité tři body v boji o klíčové umístění do čtvrtého místa.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (3)

Přidat komentář
John Obi Mikel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1. Lacazette, Aubameyang, Ozil

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele