21. kolo
01.01.2019 16:00 CET
4 : 1
(1:0)

Reportáž

Arsenal opanoval otevřený duel s Fulhamem 4:1

Na vkročení do nového roku ve snaze zvrátit špatné výsledky z posledních týdnů rozhodně neuškodí, když je vaším soupeřem vůbec nejhorší obrana Premier League. Arsenal sice do malého derby s Fulhamem nevstoupil správnou nohou a také v druhé půli si neodpustil výrazný výpadek v koncentraci, přesto však jeho ofenzivní síla bohatě stačila na vytvoření plejády šancí a také pohodlné vítězství 4:1.

Lepší vstup do utkání měli hosté, kteří si také připravili první velkou šanti odpoledne. Do samostatného úniku se dostal Ryan Sessegnon, jenže jeho snaha obstřelit vyběhnuvšího Lena na zadní tyč se nesetkala s úspěchem a míč neškodně proletěl mimo tři tyče. To Arsenal byl na úvod v zakončení efektivnější. Obrana Fulhamu zcela selhala při pokrývání náběhu Granita Xhaky a švýcarský reprezentant tak měl dostatek času, aby si v hloubi šestnáctky zpracoval Iwobiho pas a s přehledem jej umístil mimo dosah Sergia Rica.

S postupem času Kanonýři přece jen začali získávat očekávanou převahu a využívat četných okének v děravé defenzivě soupeře, jenže pojištění náskoku se do přestávky nedočkali. Aubameyangova hlavička po dalším kvalitním pasu Iwobiho skončila těsně vedle a Lacazettovu ránu zblízka výtečně zablokoval Rico.

Po změně stran domácí sáhli k čím dál více obvyklému poločasovému střídání a s tím spojené změně formace, když Mustafiho nahradil Torreira a Arsenal přešel do rozestavení se čtyřmi obránci. Možná i proto měli zprvu opět navrch fulhamští, jejichž velkou šanci po standardní situaci zastavil až zdvižený praporek čárového rozhodčího.

I tentokráte se ovšem záhy opakoval scénář z první půle, kdy Arsenal přečkal nervózní chvilky před Lenem a nedlouho nato nekompromisně udeřil na druhé straně. Kanonýři po levé straně projeli fulhamskou obranou jako nůž máslem a perfektní přímočará kombinace Iwobiho, Aubameyanga a Kolašinace dovolila Alexandru Lacazettovi uprostřed šestnáctky v poklidu zpracovat míč a napálit jej do sítě.

Druhý inkasovaný gól hosty viditelně otřásl, a nebýt výtečného Rica, připsal by si aktivní Lacazette i další gól po samostatném úniku. Francouzský útočník se pak marně dožadoval odpískání pokutového kopu po nešikovném zákroku Seriho, který po tomto kontroverzním momentu zazářil před brankou Arsenalu. Jeho parádní centr ještě Mitrović nasměroval jen do náruče Lena, ale sotva minutu nato Seri vybojoval míč na Torreirovi, posunul jej do strany Sessegnonovi a střídající Kamara jeho přízemní pas nasměroval z bezprostřední blízkosti do prázdné branky.

Zdánlivě rozhodnuté utkání tak najednou nabralo na obrátkách a hráči v červeném zoufale odvraceli jeden útok oživeného soupeře za druhým, aniž by sami byli schopni získat nad zápasem dřívější kontrolu. Rozladěnému publiku na Emirates Stadium se nelíbilo ani následné stažení aktivního Lacazetta za Aarona Ramseyho, ovšem byl to právě velšský záložník, jenž pouhých pár minut po nástupu na hřiště obnovil dvoubrankový náskok domácích. Ramsey v 79. minutě prokázal, že umí být ve správný čas na správném místě, když se k němu odrazil míč od tyče, již zblízka z Kolašinacova přízemního centru nastřelil Aubameyang, a osmadvacetiletý záložník chladnokrevně zamířil do horního růžku branky.

Ramseyho trefa definitivně zlomila poslední zbytky fulhamského odporu a domácí si tak v závěru utkání ještě mohli vylepšit skóre. Piérre-Emerick Aubameyang sice v úniku tváří v tvář Ricovi neuspěl, ale z následného rohového kopu, který hostující defenziva trestuhodně nezvládla odvrátit, se již gabonský forvard dočkal, byť s pomocí Tima Reama, jenž jeho ránu tečoval mimo Ricův dosah. Arsenal tak potvrdil roli favorita a připsal si vysokou výhru 4:1, ale do dalších kol po týdenní přestávce má Unai Emery stále hodně co zlepšovat.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2)

Přidat komentář
hradec

Plichtaaaaaa!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele