37. kolo
04.05.2019 18:30 CET
2 : 3
(1:2)

Reportáž

Crystal Palace popravilo Cardiff a o sestupu je rozhodnuto

Zatímco boj o ligový titul i umístění na zbylých pohárových příčkách bude v anglické Premier League napínavý až do posledního kola, o sestupujících je definitivně rozhodnuto již nyní. K již dříve potvrzené dvojici Huddersfieldu s Fulhamem se přidává i nováček z Cardiffu, který na domácí půdě nedokázal porazit Crystal Palace a míří zpět o soutěž níže prohrou 2:3.

O drama v tomto večerním duelu rozhodně nebyla nouze. Úvodní gól Wilfrieda Zahy takřka obratem smazal vlastencem Martin Kelly, ovšem ještě do přestávky vrátil vedení na stranu hostí Michy Batshuayi. Když pak dvacet minut před koncem pojistil náskok Eagles Andros Townsend, zdálo se, že je rozhodnuto. Domácí však pokračovali v honbě za udržením naděje a v devadesáté minutě skutečně snížili zásluhou Bobbyho Reida. Víc už toho ale Bluebirds nestihli, a tak se po roce na prvoligovém výsluní poroučí zpět do League Championship.

Crystal Palace naopak jen potvrdilo pověst sestupového kata, neboť již třetí sezonu v řadě právě tento londýnský celek stvrdil vyřazení soupeře z Premier League. Svěřenci Roye Hodgsona taktéž znovu ukázali, že svou venkovní formou se mohou řadit k naprosté ligové špičce, neboť jejich bodový zisk ze hřišť ostatních klubů v této sezoně překonávají pouze Manchester City, Liverpool a Tottenham, tedy první tři týmy v tabulce.

Velký podíl na této nebývalé venkovní formě Eagles má Wilfried Zaha, jenž zde skóroval hned devět ze svých deseti ligových branek. Vůbec první dvouciferné zakulacení počtu branek se reprezentantu Pobřeží slonoviny podařilo dokonat v 28. minutě, kdy Zaha sám nastartoval celou akci, vyměnil si míč s Townsendem a povedenou přízemní ranou k tyči poslal hosty do vedení.

Cardiff měl přitom v úvodu více ze hry a již v druhé minutě mohl jít sám do vedení, kdyby Murphyho pumelice neskončila jen na tyči. Pouhých pár minut po inkasované brance se však Bluebirds pro změnu dočkali trochy štěstí. Martin Kelly se totiž hrubě nedomluvil s brankářem Guaitou při likvidování Bacunova centru a výsledkem byl Kellyho vlastenec. Radost domácího publika však v 39. minutě zase rázně zchladil Michy Batshuayi. Belgický forvard se ocitl na konci pohledné týmové akce, do níž se zapojili Zaha, Milivojević a Ayew, a poslal Palace do poločasového vedení.

Cardiff po změně stran nastoupil na hřiště ve velkém stylu a skóre 2:1 se otřásalo v základech. Nejblíže ke srovnání měl Josh Murphy po perfektní centrované pobídce Nathaniela Mendeze-Lainga, jenže zakončení hrubě nezvládl a zamířil mimo tři tyče. Poté své dřívější selhání napravil Kelly, a to hned dvakrát. Nejprve obránce Eagles obětavě vpadl do střely aktivního Murphyho a poté pomohl odvrátit míč z nebezpečné pozice před brankou po Guaitově zákroku proti pokusu střídajícího Zohoreho.

Poté, co hosté přežili krušné chvíle před vlastní brankou, dvacet minut před koncem udeřili nekompromisně na druhé straně. Špičkové sólo Androse Townsenda nedokázal zastavit nikdo z bránících hráčů a následnou tvrdou ránu s pomocí odrazu o tyč nezvládl zastavit ani brankář Etheridge. Cardiffští se ovšem sympaticky nevzdali ani za takto nepříznivého stavu a Mendez-Laing měl záhy hned dvakrát na noze snížení. V prvním případě jej však zastavil na brankové čáře James McArthur a v druhém pro změnu branková konstrukce.

V samém závěru se sice domácím přece jen podařilo po zásluze skórovat zásluhou parádní trefy Bobbyho Reida, ale to již bylo ze strany Bluebirds vše. V posledním kole na půdě Manchesteru United se tak tým Neila Warnocka s Premier League přinejmenším na rok rozloučí, zatímco v Brightonu si mohou definitivně oddechnout.

Autor: Martin Kantor / skysports.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Walesania musia doma proti CP, ktorým už nejde de facto o nič bezpodmienečne získať 3 body

2:0 (Camarasa, Hoilett)

Reagovat
waynemarkrooney

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele