36. kolo
15.07.2020 21:15 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Liverpool sto bodů nezíská, padl na půdě Arsenalu

Ani rozdíl více než dvaceti střel či bezmála sedmdesátiprocentní držení míče nebylo šampionovi z Liverpoolu na půdě Arsenalu nic platné. Dvě velké chyby v rozehrávce vyšly Reds pořádně draho, neboť domácí v obou případech nemilosrdně trestali a slaví tak nečekané vítězství 2:1, kvůli němuž již tým Jürgena Kloppa nemůže dosáhnout na hranici sta bodů.

Zatímco Reds nastoupili v takřka nejsilnější možné sestavě, Mikel Arteta oproti nevydařenému derby s Tottenhamem zamíchal sestavou hned na šesti postech, a kromě obměnění obranné linie španělský kouč s výhledem blížícího se semifinále FA Cupu sáhl kupříkladu i k posazení kapitána Aubameyanga. Nebylo tak velkým překvapením, že o poznání sehranějším dojmem působili hosté, kteří od samého začátku podrobili Kanonýry ostrému nátlaku.

Už po jedenácti minutách hry se málem postaral o průlom skóre Roberto Firmino, jehož rychlé napadání brankáře Martíneze přineslo nejen zablokovaný odkop, ale míč se dokonce odrazil vstříc brance. Ke smůle brazilského forvarda nakonec skončil pouze na tyči. Reds to však dlouho mrzet nemuselo, neboť se zaslouženého vedení ujali nedlouho poté. Rychlý útok hostí po levé straně nachytal obranu Arsenalu nepřipravenou a ostrý přízemní centr Robertsona snadno dopravil zblízka do sítě Sadio Mané.

Dosavadní dominance však jako by liverpoolské hráče ukolébala, a ještě do přestávky bylo nejen vyrovnáno, ale dokonce došlo na šokující obrat. Nejprve si nebývalou minelu v rozehrávce připsal jindy bezchybný Virgil van Dijk, jemuž vypíchl míč Reiss Nelson vstříc volnému Lacazettovi, pro nějž nebyl problém obkroužit brankáře Alissona a zabořit míč do prázdné branky. Ani to však Reds neprobralo a na sklonku poločasu se celá etuda opakovala ještě jednou. Tentokráte byl hříšníkem sám Alisson, jehož zpětnou nahrávku Robertsonovi vystihl aktivní Lacazette a naservíroval centr do vyložené příležitosti Nelsonovi, který rovněž nezaváhal. Arsenal tak odcházel do kabin s navýsost nečekaným a darovaným vedením 2:1, k čemuž domácím stačily pouhé dvě střely na bránu.

Také po změně stran se utkání odvíjelo v jednoznačné herní režii Liverpoolu, který nastřádal rovnou 85% držení míče a opakovaně měl blízko ke srovnání. Arsenal však se štěstím přestál chaotický závar ve vlastní šestnáctce, kde se míč dlouho odrážel všemi možnými směry, i velkou šanci Mohameda Salaha, jenž si sice po centru Alexandera-Arnolda pohrál s bránícím Luizem, ale jeho nedůrazná rána ze stoje si na Martíneze nepřišla.

Ani po četných střídáních na obou stranách se obraz hry takřka nezměnil a Liverpool pokračoval v naprosté dominanci, zatímco Arsenal s vypětím všech sil bránil těsné vedení přikovaný u vlastního pokutového území. Šance střídajícího Minamina či Salaha se však s úspěchem nepotkaly, a tak i o přestávce na v 72. minutě platilo skóre 2:1.

Zmíněná pauza Arsenalu prospěla, neboť po restartu hry se liverpoolským nedařilo navázat na dosavadní převahu a Martínez si tak musel poradit pouze s nedůrazným pokusem Keity zpoza šestnáctky. Na konci základní hrací doby mohl naopak z ojedinělého útoku domácích položit Liverpool na lopatky Joe Willock, k němuž propadl Aubameyangův centr, jenže anglický záložník nedokázal skákající míč zkrotit a zamířil z výtečné pozice mimo tři tyče.

Domácí tak museli přetrpět ještě nervózní pětiminutové nastavení, v němž se znovu zaskvěl Martínez výtečným zákrokem proti tečované ráně Alexandera-Arnolda. Arsenal tak navzdory všem předpokladům i samotnému dění na hřišti zdolal anglického mistra z Liverpoolu a drží i nadále alespoň naději na účast v příštím ročníku Evropské ligy. Reds naopak touto porážkou přišli o možnost pokořit stobodovou hranici.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (8)

Přidat komentář
Petr Keš

Tak když se pokusí tak 2:1 no..

Reagovat
justcall

Reagovat
Kucka

Reagovat
Explicitni_Euler

Reagovat
Elmas

Hezky se to zamotává.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz jednomu o nic nejde a 2. je velice bohaty velkoklub kteremu hrozi ze prijde o ucast v Evrope .. hlavne at to vypada prirozene kucí

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele