35. kolo
12.07.2020 17:30 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Tottenham v severolondýnském derby zdolal Arsenal

Neporazitelnost Josého Mourinha na domácí půdě v zápasech s Arsenalem platí i nadále. Přestože Tottenham v prestižním derby brzy prohrával po ukázkové trefě Lacazetta, vrátili se domácí do hry takřka obratem, když se po soupeřově chybě v rozehrávce prosadil Son. Ve zbytku utkání sice Spurs zdánlivě tahali za kratší konec a herní iniciativu přepustili Arsenalu, ovšem v samém závěru jim velecenné tři body za výhru 2:1 zařídil z rohového kopu Alderweireld.

Přestože se Spurs v posledních kolech herně trápili, do derby vlétli po hlavě a aktivním napadáním rozehrávky soupeře se dostávali k jedné šanci za druhou. Hned v první minutě prověřil brankáře Martíneze Lucas Moura a nedlouho poté měl ještě větší příležitost Harry Kane po další skvělé práci Moury, avšak jeho lobovaný pokus si na vyběhnuvšího Martíneze nepřišel.

Pak se ke slovu dostali i hosté a byli ve svém snažení úspěšnější. Aubameyang ještě výborný průnik Bellerína zužitkovat nedokázal, ale chvíli nato se Alexandre Lacazette dostal po ztrátě Serge Auriera do palebné pozice těsně před pokutovým územím a fantastickou ranou pod břevno na přední tyč nedal Hugo Llorisovi šanci zasáhnout. Francouzský forvard se tak trefil v druhém po sobě jdoucím ligovém zápase na hřišti soupeře, a to poté, co venku neskóroval za celou dosavadní sezonu ani jednou.

Radost "Kanonýrů" však měla jepičí život. Další minelu v rozehrávce si tentokráte připsal Sead Kolašinac, jehož přihrávku Luizovi na paty plně využil Heung-Min Son ke kličce do strany a přehození bezmocného Martíneze. Na koni tak rázem byli znovu domácí a na přelomu půlhodiny hry jim málem vystřelil vedení Ben Davies, jehož dalekonosná dělovka skončila na břevně. Když se pak neprosadili ani Nicolas Pepé s Aubameyangem, šlo se do kabin za nerozhodného stavu.

Po změně stran bylo utkání suverénně v režii hostí, ale ani více než 80% držení míče Arsenalu k opětovnému zisku vedení nepomáhalo. Nejblíže měl ke gólu Pierre-Emerick Aubameyang v 60. minutě, když se po trpělivém tlaku svého týmu ocitl ve vyložené příležitosti v hloubi šestnáctky, jenže svou slabší levačkou pouze napálil míč takřka přesně do toho samého prostoru, kam se v první půli i Ben Davies, tedy do břevna.

Dvacet minut před koncem mohl naopak proti proudu hry skórovat Tottenham, když se z nenápadného odkopu vyklubala přihrávka pro volného Kanea, který po selhání Mustafiho přihrával do vyložené pozice Sonovi, avšak Martínez stihl jihokorejskému útočníkovi zavčasu skočit pod nohy a sebrat míč do náruče. Na druhé straně měl pak další šanci Aubameyang, ale Lloris výtečným zákrokem svůj tým podržel.

Až v závěrečné čtvrthodině se k životu znovu probudili i domácí a slavili takřka okamžitý úspěch. Kaneův únik po výtečném pasu Moury sice Martínez zpacifikoval, ale z následného rohu se nejvýše ve vzduchu objevil Toby Alderweireld a prvotřídní hlavičkou zabořil míč do sítě. Chvíli nato mohl rozhozené hosty potopit Kane, ale na skvělého Martíneze si nepřišel ani tentokrát.

Arsenalu nezbývalo nic jiného než vrhnout všechny síly kupředu, jenže toho hráči v bílém využívali k rychlým protiútokům a nebýt Luizova bloku na poslední chvíli, mohl přidat třetí gól neúnavný Son. Domácí to však mrzet nemusí, neboť si závěr utkání včetně čtyřminutového nastavení bezpečně pohlídali a slaví veledůležité vítězství 2:1, díky němuž se nejen posunuli před svého lokálního rivala, ale také zůstávají v boji o pohárové příčky. To Arsenal čeká naopak příští sezona nejspíše bez účasti v Evropské lize, ledaže by "Kanonýři" porazili v příštím kole mistra z Liverpoolu a další výsledky soupeřů by jim pomohly v cestě tabulkou vzhůru.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Lloris - Alderweireld, Davinson, Vertonghen, Cirkin - Lo Celso, Skipp, Ndombelé - Gedson, Son, Sessegnon

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
berliner

Tip 1:2 Arsenal

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Arsenal je špatnej....hlavně ta obrana... to je jak okres...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele