3. kolo
28.09.2020 21:00 CET
3 : 1
(2:1)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Sadio Mané (© AFP)

Liverpool potvrdil roli favorita a třemi góly otočil zápas s Arsenalem

V novodobé historii Premier League platí střetnutí Arsenalu s Liverpoolem za vůbec nejgólovější měření sil ze všech a nejinak tomu bylo i tentokráte. Přestože se "Kanonýři" ujali nečekaného vedení po trefě Lacazetta, domácí obhájce titulu během deseti minut skóre otočil trefami Maného s Robertsonem a v samém závěru pojistil skóre na konečných 3:1 nově příchozí Diogo Jota. Arsenal však navzdory prohře nemusí příliš smutnit, neboť se proti favoritovi dlouho držel na dostřel a měl v druhé půli několikrát blízko ke srovnání.

Utkání se od úvodních minut podle očekávání neslo ve znaku výrazné dominance domácích, kteří si udržovali až 75% držení míče a první větší šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Po čtvrthodině hry měl průlom skóre na noze Sadio Mané, jehož Trent Alexander-Arnold našel ostrým přízemním centrem na přední tyči, ovšem forvard Liverpoolu trefil pouze připraveného Bernda Lena. O pět minut později měl německý gólman ještě větší štěstí, neboť ránu Alexandera-Arnolda po odvráceném rohovém kopu tečoval Héctor Bellerín do Lenova protipohybu, avšak míč k úlevě hostí skončil pouze na břevně.

Přestože se "Kanonýři" nebyli schopní vymanit z tlaku soupeře a o usazení na útočné polovině ani nemohla být řeč, byli to právě oni, kdo se vzápětí ujal překvapivého vedení. Rychlý kontr do otevřené obrany Liverpoolu nastartoval ostrou kolmicí Granit Xhaka na Lacazetta, jenž vybídl ke sprintu po levé straně Ainsleyho Maitlanda-Nilese. Finální přihrávka se sice anglickému univerzálovi ve službách Arsenalu nepovedla, ovšem Andy Robertson místo očekávaného odpalu míče do bezpečí nechtěně tečoval míč ke zcela volnému Lacazettovi, jenž navzdory nepovedenému zakončení dokázal překonat brankáře Alissona a připsat si třetí zásah v třetím ligovém kole.

Na rozdíl od předešlých dvou vzájemných střetnutí, kdy se rovněž hráči Arsenalu ujali vedení a dokázali následně svého protivníka řádně frustrovat, byla tentokráte reakce Liverpoolu bezchybná a během pouhých deseti minut bylo nejen srovnáno, ale dokonce již Reds stihli i dokonat bleskový obrat.

Nejprve využil zaváhání obranu Arsenalu Mohamed Salah, jehož ránu sice Leno dokázal zneškodnit, jenže vyrazil míč pouze do strany k nohám Maného, pro nějž nebyl žádný problém uklidit míč do prázdné branky. O šest minut později pak aktivní Alexander-Arnold našel dalším povedeným centrem v šestnáctce nabíhajícího Robertsona, jenž zachoval chladnou hlavu, překonal vyběhnuvšího Lena a odčinil tak gólem na 2:1 svou hrubku z 25. minuty. Arsenal ještě mohl do přestávky znovu vyrovnat, jenže Maitland-Niles nedokázal perfektní nákop Luize za liverpoolskou obranu zpracovat, byť by případnou gólovou situaci možná i tak zneplatnilo přezkoumání u videa kvůli postavení mimo hru.

Také po změně stran se územní převaze těšili domácí, ovšem taktika Arsenalu opomíjet hru ve středu pole a místo toho vyrážet po ostrých kolmicích do přímočarých útoků za vysunutou obranu Reds mohl snadno slavit úspěch. Hned dvakrát se po brilantních kolmicích Williana se střídajícím Ceballosem objevil v samostatném úniku zcela sám před Alissonem střelec prvního gólu Lacazette, jenže v obou případech své zakončení trestuhodně nezvládl a nechal pouze vyniknout brazilského brankáře. Alisson pak zabodoval i do třetice, když další skvělou Ceballosovu přihrávku vystihl dříve než sprintující Eddie Nketiah.

Také Liverpool měl několikrát blízko k pojištění hubeného náskoku, jenže jak pokusy aktivního Maného, tak jeho náhradníka Dioga Joty, skončily mimo tři tyče. Tři minuty před koncem základní hrací doby se už ale letní posila z Wolverhamptonu přece jen dočkala. Centr Alexandera-Arnolda totiž David Luiz odvrátil jen na hranici pokutového území k neobsazenému Jotovi, jenž se s ničím nerozpakoval a pohotově uklidil míč přesně k Lenově pravé tyči. Liverpool tak navzdory několika výpadkům v defenzivě dokázal zvítězit 3:1 a zůstává i po třech kolech stoprocentní, zatímco Arsenal po dvou výhrách poprvé klopýtnul.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (22)

Přidat komentář
LokoLFC

3:1

Reagovat
LokoLFC

Opět nemáte zač...

Reagovat
smazaný uživatel

Vsadil jsi barák?

Reagovat
LokoLFC

No jiste. Nyni mam k baraku i velkou zahradu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
LokoLFC

Barak jsem vyhral uz pri uspesnem tipu na zapas s Chelsea, ted tedy pribyla zahrada a ve ctvrtek v poharu si jdu pro poradnou karu.

Reagovat
smazaný uživatel

Správný přístup.

Reagovat
justcall

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:5

Reagovat
Pharrell

1:1/1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Petr Keš

Remíza by byla zlatá

Reagovat
Pharrell

Reagovat
oli9

3:1

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
justcall

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 LFC

Reagovat
smazaný uživatel

3,5+

Reagovat
Pharrell

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele