5. kolo
17.10.2020 18:30 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Manchester City neoslnil, přesto si s Arsenalem poradil 1:0

Atraktivní duel Manchesteru City s Arsenalem nakonec očekávané gólové hody nepotvrdil. Vše podstatné se událo již v první půli, kdy se nejprve domácí Citizens ujali vedení zásluhou Sterlinga a poté měli i šance svůj náskok navýšit, avšak v závěru poločasu naopak museli děkovat brankáři Edersonovi, že dokázal uhájit čisté konto proti velkým šancím Saky s Aubameyangem. Druhá půle už ale nedokázala udržet dosavadní herní kvalitu a Pep Guardiola tak na svého bývalého asistenta Mikela Artetu dokázal vyzrát těsně 1:0.

Oba manažeři dostáli předzápasovým očekáváním a vyrukovali nejen s nečekaným složením základní jedenáctky, ale také samotným postavením vybraných hráčů na hřišti. Zatímco Pep Guardiola vsadil při absenci Aymerica Laporteho s Benjaminem Mendym na stopera Walkera s krajními beky Akém a Cançelem a Bernardem Silvou ve středu zálohy, Mikel Arteta pro změnu vyrukoval s Willianem v roli falešného hrotového útočníka. Dalším překvapením pak bylo nasazení dlouho zraněného Sergia Agüera rovnou do základní sestavy hned po několika dnech tréninku.

Po úvodní dvacetiminutovce, kdy se týmy spíše jen tak oťukávaly, se průlom skóre povedl favorizovaným domácím. Lahůdkovou týmovou kombinaci rozjel Riyad Mahrez kolmicí na Agüera, jenž před couvající obranou soupeře ideálně našel Phila Fodena. Jeho ránu z výtečné pozice v hloubi šestnáctky sice Bernd Leno dokázal zastavit, avšak vyražený míč připadl dobíhajícímu Raheemu Sterlingovi, pro nějž nebyl žádný problém uklidit jej do odkryté branky.

Arsenal vzápětí reagoval slibnými pokusy Saky, Tierneyho a Pépého, avšak bez úspěchu, a poté následovala mohutná dominance domácích, kteří měli několikrát blízko k navýšení skóre. Ve všech případech však zvládl zakročit pozorný Leno, jenž se obzvláště vytáhl proti další obrovské šanci Fodena, jemuž znovu připravil palebnou pozici Sergio Agüero.

Teprve v závěru první půle se "Kanonýrům" povedlo pořádněji zahrozit a hned z toho málem bylo vyrovnání. Velkou šanci aktivního Saky po narážečce s Aubameyangem však brilantně vytěsnil nad břevno brankář Ederson, který o chvíli později neméně kvalitně zasáhl i proti unikajícímu Aubameyangovi. Když se pak hráči Arsenalu jen marně dožadovali odpískání pokutového kopu za Walkerovu vysokou nohu v souboji s Gabrielem, do kabin se o přestávce odcházelo za těsného vedení Manchesteru.

Po změně stran byl Arsenal o poznání aktivnější, dostával se častěji k míči a úspěšně držel soupeře v uctivé vzdálenosti od Lenovy branky, ovšem vzhledem k průběžnému skóre se domácí ani nikam hnát nemuseli a bezpečně svůj náskok kontrolovali. Tak trochu symbolicky byl nejblíže ke gólu David Luiz u své vlastní branky, když tečoval nebezpečný centr Cançela jen těsně mimo tři tyče, zatímco Ederson nemusel zasahovat takřka vůbec, neboť domácí obrana pustila Arsenal jen k několika přímým kopům z uctivé vzdálenosti, z nichž Luiz i Pépé zamířili nepřesně.

Hosté se ještě v závěrečné desetiminutovce pokusili zvrátit nepříznivý vývoj zápasu nasazením Eddieho Nketiaha a také debutanta Thomase Parteye, avšak ani to kýžený efekt nepřineslo. Manchester City tedy potvrdil roli favorita, uhájil vedení 1:0 až do konce a po dvou zápasech bez vítězství znovu slaví tříbodový úspěch, byť svým výkonem nijak neoslnil. Arsenal si naopak připisuje po prohře na Liverpoolu druhou porážku.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:3 Saka Laca Xhaka

Reagovat
Kuchta

Překvapíme a odvezeme si 3 body

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíte si, že existuje šance že to postaví nějak takhle?

Leno - Bellerin, Luiz, Gabriel, Tierney - Partey, Xhaka/Ceballos - Willian - Pepe, Lacazette, Aubameyang

Reagovat
Elmas

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele