6. kolo
26.09.2021 17:30 CET
3 : 1
(3:0)

Reportáž

Bukayo Saka slaví třetí gól (© AFP)

North London is Red! Arsenal po poločase snů porazil rivala Tottenham

North London is Red! Arsenal po poločase snů porazil rivala Tottenham 3:1. Derby rozhodl první poločas, kdy se postupně prosadili Smith Rowe, Aubameyang a Saka. Gunners se bodově dotáhli na svého rivala a oba celky zůstávají ve středu tabulky...

Při posledním severolondýnském derby v Premier League slavil výhru Arsenal po brankách Ødegaarda a Lacazetta. To byl po hříchu jeden z mála pozitivních momentů Gunners v loňské sezóně, protože jinak by příznivci "Kanonýrů" na minulý ročník nejraději zapomněli. Arsenal se poprvé po 25 letech neprobojoval do evropských pohárů, když se 13 porážkami na kontě obsadil 8. příčku. V tabulce skončil jeden bod za Tottenhamem. Ten měl přitom vynikající první polovinu sezony, během které mimo jiné deklasoval Manchester United na Old Traford 6:1 nebo porazil Citizens 2:0. Od prosince však stihla Mourinhův tým celková krize, kterou "Special One" odnesl vyhazovem a dočasně ho nahradil Ryan Mason.

Do aktuální sezóny už "Kohouty" vedl nový manažer Nuno Espírito Santo a po výhrách nad Citizens, Wolves a Watfordem dokonce Totenham vedl tabulku. Poté však přišla klopýtnutí a Spurs spadli na 10. příčku. Arsenal měl přesně opačný vstup do současného ročníku, když začal doslova nejhůře, jak mohl a heslo "Arteta OUT" se ozývalo ze všech stran. Nebylo divu, z prvních tří utkání vyšli Gunners gólově i bodově na prázdno. Následující výhry nad Norwichem a Burnley ale přeci jen zvedly sebevědomí na Emirates Stadium a z hlediska formy, tak byl Arsenal před dnešním derby favoritem. Od současných "Kanonýrů" v čele s Aubamyeangem, však nikdy nevíte, co čekat.

A Arsenal překvapil hned od úvodního hvizdu, kdy na svého rivala vlétl bez bázně a hany a jeho aktivní přístup přinesl hned ve 12. minutě první gól utkání. Saka si na pravé straně vápna počkal na nabíhající spoluhráče a jeho pas zužitkoval nikým nekrytý Emile Smith-Rowe. O čtyři minuty později mohlo být pro hosty ještě hůř a opět u toho byl Saka. Ten posunul míč na hranici šestnáctky Parteymu a jeho umístěnou raketu skvěle vyrazil Lloris.

Domácí se však nadále tlačili za druhým gólem a kýženého úspěchu dosáhli ve 27. minutě. Aubameyang skvěle sklepl míč rozeběhnutému Smithu-Roweovi, který pelášil do vápna. Ideální zpětnou přihrávkou následně našel svého kapitána a ten nedal Llorisovi střelou na zadní tyč nejmenší šanci. Poločas snů uzavřel ve 34. minutě vynikající Saka. Hosté opět propadli a mladý Angličan se řítil z pravé strany na bránu. Situaci se ještě snažil zachránit vracející se Harry Kane, ve skluzu ale Sakovi smolně "přihrál" a ten duchapřítomně skóroval - 3:0.

Hosté museli nějak zareagovat a do druhé půle přišli Skipp a Emerson Royal. Arsenal ale v klidu bránil, a to až do 63. minuty, kdy první velkou příležitost "Kohoutů" spálil "Hurikán". V úniku sice Kane přehodil Ramsdalea, ale jeho oblouček těsně minul domácí svatyni. V 79. minutě přeci jen Spurs udeřili. Reguilón našel přesně ve vápně Sona, který využil velkého prostoru kolem sebe a jeho projektil nedokázal Ramsdale zastavit.

Tottenham rozhodně nesložil zbraně a v posledních deseti minutách si vytvořil výrazný tlak, který rezultoval šancí Lucase Moury. Jeho tečovanou střelu v nastavení však zákrokem večera vyrazil na břevno pozorný Ramsdale. Na víc už se Spurs nezmohli a Arsenal mohl začít slavit vítězství ve 169. North London Derby.

Fanoušci Gunners tak odcházeli z tribun nadmíru spokojeni a Mikelu Artetovi se zas bude na lavičce Arsenalu o něco lépe dýchat. Naopak Nuno Espírito Santo musí co nejrychleji najít recept, který nakopne povadlé "Kohouty" a vrátí je na vlnu z úvodu sezóny. Dnešní výkon Kanea a spol. byl důrazným varováním, že takhle to dál nepůjde.

Autor: David Ullrich / O2tv.cz, livesport.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
PH8

4:2, oslava fotbalu

Reagovat
Infernoqt

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Dejme tomu , že by to mohla být jednička, ale s vyrovnanějším kurzem. Tenhle neodpovídá-si myslím 2,24- 3,29-3,42 .

Reagovat
smazaný uživatel

Mají bookmakeři přehled, se musí nechat. Provedli jen nepatrné upravy.

Reagovat
Gunner14

4-1

Reagovat
nozimed

"Nebo přebarví "Kohouti" severní Londýn na modro?"

Reagovat
PH8

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele