20. kolo
14.01.2023 16:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

James Ward-Prowse (© AFP)

Southampton nastartovaly pohárové výhry k velkému obratu. Lampardova pozice je v ohrožení

Fotbalisté Evertonu pokračovali ve 20. kole Premier League ve velkém trápení, když na vlastní půdě podlehli poslednímu Southamptonu 1:2, a pozice hlavního trenéra Franka Lamparda je tak ještě více nejistá. Domácí sice vedli po první půli zásluhou Amadoua Onany, Svatí se však nevzdali a ve druhém poločase duel otočili díky brankám svého lídra Jamese Ward-Prowse. Po předchozí výhře v EFL Cupu tak hosté předvedli dobrý výkon i v lize, kde bodovali poprvé od 23. října.

Klíčová bitva a obrovský tlak. Tak se dal popsat sobotní zápas z pohledu Lamparda a celého Evertonu. Karamelkám se totiž do cesty postavil Southampton, který společně s liverpoolským celkem bojoval o záchranu. V tabulce na tom byli Saints hůře než jejich soupeř, jelikož se po šesti ligových prohrách v řadě nacházeli na poslední příčce. Toffees se ale také neměli příliš čím chlubit, jelikož v lize vyhráli naposledy v říjnu.

I tak je od úvodních minut hnal zaplněný Goodison Park, efekt na hru to však nemělo. Snahu Evertonu nešlo upřít, jenže hostující obrana zvládla začátek zápasu bez větších problémů. První šance přišla až ve 20. minutě hry, kdy si do vápna naběhl Demarai Gray. Jeho rána z velkého úhlu však rozvlnila pouze boční síť. Velkou příležitost měl o chvíli později Mohamed Elyounoussi, když tvrdě pálil z pravé strany, střela ale byla zblokována. Gólová radost přišla na liverpoolském stadionu až ve 39. minutě po rohovém kopu, na který si nejvýše naskočil 195 centimetrů vysoký Onana a poslal Karamelky do poločasového vedení.

Necelou minutu po návratu ze šaten ale vyrovnal kapitán Ward-Prowse. Ten si převzal na hranici vápna míč, obehrál Bena Godfreye a následně střelou do protipohybu Jordana Pickforda potěšil fanoušky hostí. V 54. minutě mohl odpovědět Gray, jehož pokusu ze slibné pozice nicméně scházela razance i přesnost. Blíže ke gólu byl o necelých 60 sekund později Dominic Calvert-Lewin. Jeho tečovanou pumelici z hranice vápna ale zastavilo břevno. V 78. minutě tak přišel zákonitý trest ze strany Saints. Katem domácích byl opět Ward-Prowse, který prokázal roli specialisty na přímé kopy, když krásnou technickou střelou rozhodl o vítězství svého týmu.

Duel dvou trápících se celků tak nakonec ovládl Southampton. Ten svede další bitvu 21. ledna s Aston Villou, Everton vyzve ve stejný den West Ham.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (2)

Přidat komentář
fcb+mufc

3-0

Reagovat
Naseroslosos23

Southampton tohle zvládnou, za mě 0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele