7. kolo
19.01.2023 21:00 CET
4 : 2
(0:2)

Reportáž

Erling Haaland překonává bezmocného Llorise (© AFP)

Výbuch po pauze stál Tottenham body. Manchester City dokázal dohrávku otočit.

Když Kulusevski a Emerson vstřelili dva slepené góly krátce před odchodem do šaten, vypadalo to, že Tottenham napraví domácí neúspěch v severolondýnském derby. Citizens ovšem dokázali ve druhé půli bleskově vyrovnat, záhy obrat dokonali a v závěru si vítězství ještě pojistili. Při výhře 2:4 se zaskvěl zejména Riyad Mahrez.

Pep Guardiola v reakci na víkendový nezdar na Old Trafford opět posadil osvědčené duo krajních beků Walker, Cancelo. Před anglickým reprezentantem dostal přednost Lewis, za Cancela se doleva vysunul ze středu Aké, přičemž jeho místo vedle Akanjiho zaujal Stones. Ve středu pole se tentokrát s Rodrim nepředstavili De Bruyne a Silva, nýbrž Gündogan a vysunutější Álvarez, který měl podporovat stálici na hrotu Haalanda. Na pravém křídle opět operoval Mahrez, vlevo nahradil Grealish Fodena.

Rovněž Antonio Conte udělal poměrně razantní řez do sestavy poté, co po téměř osmi letech Spurs nezvládli domácí derby s Arsenalem. Neslavný hrdina Lloris sice zůstal mezi třemi tyčemi, před nímž si svou pozici zachovali Robero a Dier. Namísto Lengleta ovšem od začátku zaskočil Davies. Úplně nové složení dostali křídelní prostory, když Dohertyho ze Sessegnonem posadilo duo Emerson, Perišić. Důvěru znovu dostala čtveřice Kane, Kulusevski, Son a Höjbjerg, jen vedle posledně jmenovaného se nepředstavil Sarr, ale Bentancur.

Po pozvolném začátku utkání nabíralo spád až po zhruba čtyřiceti minutách. Nejprve Llorise pořádně protáhla Lewisova tečovaná střela, následně francouzský gólman dvakrát ustál souboj s nejlepším ligovým střelcem Haalandem. A tak mohli po obrovské chybě Llorisova protějška udeřit hosté. Ederson rozehrál na obsazeného Rodriho, jehož nouzová přihrávka naslepo našla jen Dejana Kulusevského. Ten se v klidu podíval, kde se nachází brankář i obránce a následně přízemním obstřelem otevřel gólový účet utkání.

Za dvě minuty se Rodri připletl do další nešťastné situace, tentokráte na ní už nesl podstatně větší část viny. Nechal se totiž obrat o míč Kanem, jehož střelu Ederson vyrazil jen před sebe. Tam číhal Emerson Royal, který pohotovou hlavičkou zdvojnásobil vedení Spurs. Do šaten tak Manchester City odcházel zralý na ručník, zatímco Tottenham měl po delší době důvod k úsměvu na tváři.

Namísto kontroly utkání se ale hra Conteho družiny po přestávce úplně rozpadla. Po pěti minutách. Mahrezův centr od brankové čáry nedokázali do sítě protlačit Gündogan ani Grealish, zmatku před Llorisem zato využil Julián Álvarez, když ranou z první o břevno dal bledě modrým naději. A tu přetavili domácí v hmatatelný úspěch velmi brzy. Šikovný vzdušný pas do běhu Mahrez hlavičkou předal na Erlinga Haalanda, jehož zakončení stejnou částí těla slavilo úspěch.

Následně mohl Citizens vrátit zpět na zem Perišić, jenže ten nevyužil Kulusevského protiútoku a namísto poloprázdné klece trefil jen blokujícího Lewise. A tak znovu trestali Guardiolovi muži, když chorvatský bek dovršil svou pětiminutovku zkázy prohraným soubojem s Riyadem Mahrezem. Šikovný křídelník po dvou vytvořených brankách i sám skóroval, když Lloris, podobně trestuhodně jako Perišić, pustil za svá záda střelu na bližší tyč.

Kohouti se ve zbytku utkání zmohli jen na náznaky, namísto srovnání tak přišla v samotném závěru základní hrací doby pojistka. Lengletův hrůzostrašný kiks při zpracovávání soupeřova dlouhého balónu přiťuknul míč do běhu Riyadu Mahrezovi, jenž svůj povedený večer zakončil lobem přes vybíhajícího Llorise.

Manchesterští tak alespoň dočasně snížili ztrátu na vedoucí Arsenal, naopak Tottenhamu se opět zkomplikoval boj o Ligu mistrů.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3,44-4,19. Výhra MC o 3 a více -přesně o 2 goly. Jeden z těch dvou-snad.

Reagovat
MCFC_8

Beriem vyhru, je mi jedno aku...kazdopadne im treba vratit tie posledne 2 zapasy...

Reagovat
Hardwell

Že by 1:2?

Reagovat
Kuba94

2:2

Reagovat
Zdechlina

Je možnost si někde vsadit, že owny bude zase napadat hráče?

Reagovat
LaVolpe

Reagovat
bombi

1:1

Reagovat
DieryVonry

Slepice si došláply na kuny z etihad. A po ownym ani vidu ani slechu.

Reagovat
Csaplárova past

Dobrej výbuch ze strany Spurs včera. Před zápasem jsem jim hodně věřil a po tom prvním poločase už jsem nepochyboval. Za stavu 3:2 už jsem radši vypínal ...

Reagovat
krisa

ta Perišičova šance je stála minimálně bod. Škoda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele