10. kolo
25.11.2012 21:15 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

SC Braga - FC Porto 0:2

Souboj titánů. Takový přívlastek mělo utkání mezi Bragou a Portem, zápas, který po několika vydařených sezonách Arsenalistas začal mít punc souboje o první příčky. Braga si nemohla vzhledem ke své pozici dovolit ztratit, ale nakonec remízu neudržela a Porto si tak připisuje nesmírně cenné tři body.

Hostující kouč Vítor Pereira udělal několik změn v sestavě; na hřišti se opět objevili Alex Sandro a Fernando, což "odnesli" Abdoulaye a Defour. Jinak v modrobílých dresech vyběhla očekávaná jedenáctka. Trenér domácích José Peseiro, přestože se jeho tým vzpamatovával z těžké porážky s Kluží, změnil jediné jméno - Mossoró v záloze nahradil Amorima.

První půle nabídla skvělý fotbal, který jen potvrzoval, jak kvalitní týmy mají oba oponenti; zatímco však Porto hrálo tak, jak jsme zvyklí, u Bragy se cosi změnilo. Neslavné výsledky posledních týdnů jako by donutily hráče hrát opatrněji, ubrat na pressingu a soustředit se spíše na přímočarý styl hry než na snahu o přečíslení. Diváci jako by se vrátili o pár let zpátky, do dob vlády Domingose Paciencii...

Porto začalo utkání aktivněji a Otamendi dokonce už ve třetí minutě trefil brankovou konstrukci. Hosté hráli chytře a prvních 20 minut ovládali hru, takže se zdálo, že gól je jen otázkou času; Braga se však rychle uklidnila, zvykla si na tempo a začala hrozit sama. První střela na bránu přišla sice až ve 20. minutě, ale od té doby se obraz zápasu otočil - dokonce do té míry, že Porto až do poločasu nezaznamenalo už ani jednu střelu. Důležitou roli zde hrál Rubén Micael, který začal příliš blízko Édera, ale postupem času se zatáhl více dozadu a úspěšně rozbíjel rozehrávku hostí.

Jestliže první poločas nabídl dva odlišné segmenty podle toho, který tým zrovna na hřišti vládl, a celkově se dal označit jako velmi záživný na sledování, o druhé půli už to tolik neplatí. Do hry obou soupeřů se připletla nepřesnost, rostoucí nervozita a respekt z protivníka; Porto nebylo schopné rozehrát svoji tradiční hru, jelikož se jim nedařilo dostatečné množství přesných přihrávek, a Braga sice několikrát nebezpečně zaútočila z brejků, ale celkově se držela spíše zpátky. Výsledek byl tady zkrátka příliš důležitý, a výhra by nevadila ani jednomu ze soupeřů.

José Peseiro dokonce poslal do hry dvojici středních záložníků Micael - Mahamat, jen aby dokonale eliminoval největší zbraň Porta, kterou jsou útoky středem hřiště. Je proto ironií, že právě odtud padl vítězný gól; Danilo přihrál Jamesovi a kolumbijský útočník měl při střele velké štěstí, že se mu do cesty připletl (dnes jinak skvělý) Douglao. Beto na tečovanou střelu dosáhnout nedokázal - 0:1.

To bylo jen pár vteřin před dovršením normální hrací doby, a ve třetí minutě nastavení skórovalo Porto dokonce podruhé - a tentokrát to byla mnohem hezčí akce. Salinovu nedůslednou práci v defenzivě dokonale vytrestal Jackson Martínez, který krásnou ránou propálil Beta podruhé - 0:2.

Utkání, kterému by rozhodně více slušela remíza, tak nakonec ovládli hosté a přidělali Braze pořádné problémy. Arsenalistas totiž začínají v boji o čelo výrazně ztrácet - Porto naopak i nadále sbírá body, kde se dá, a vypadá to, že zastavit ho letos nebude o nic jednodušší než jindy.

Autor: Dominik Zezula / portugoal.net

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
randi

1:3, krásnej kurz na Porto :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FC Porto FC

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Úžasný závěr, moc důležitá výhra!

Reagovat
smazaný uživatel

Co Braga vyváděla?

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem moc vděčný za zprávy z portugalské ligy i za to, že tuto soutěž již nemusím hledat mezi ostatními soutěžemi, ale je jí vymezeno místo na titulní straně. Osobně jsem už léta fanouškem SC Braga a tato prohra mě velmi mrzí. Doufal jsem, že by právě Braga mohla narušit historickou hegomenii Lisabonu a Porta. Pokud vím, Portugalsko mělo doposud mistry jen z těchto dvou měst.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele