16. kolo
30.12.2021 22:00 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Porto ve šlágru 16. kola přehrálo Benficu a udrželo se na čele Primeira Ligy

Porto potvrdilo vynikající formu z poslední doby a i podruhé během týdne zdolalo odvěkého rivala z Lisabonu. Uplynulý čtvrtek vyřadilo Benficu v osmifinále národního poháru po výsledku 3:0, nyní v dalším ostře sledovaném zápase zvítězilo 3:1 a v tabulce se proto udrželo na prvním místě se ziskem čtyřiačtyřiceti bodů o skóre před druhým Sportingem.

Benfica šla do tohoto utkání s novým trenérem Nélsonem Veríssimem, který vystřídal odvolaného Jorgeho Jesuse, jemuž se stal osudným právě neúspěch v Taça da Liga. Veríssimo doposud vedl rezervní tým a ve funkci by měl vydržet až do konce tohoto soutěžního ročníku, jenže premiéra mu příliš nevyšla. Porto dokázalo uspět i bez nejlepšího ligového střelce Luise Díaze, kolumbijský forvard totiž nemohl nastoupit kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Svěřenci trenéra Sérga Conceiçãa byli aktivnější od samého začátku a do vedení se mohli dostat po necelých dvaceti minutách hry, ale íránský kanonýr Mehdi Taremi byl na poslední chvíli zablokován. Krátce nato mírný favorit přeci jen rozvlnil síť, avšak úspěšná střela Pepêho do bližší šibenice nebyla uznána kvůli předchozímu nesmírně těsnému ofsajdovému postavení. Po necelé půlhodině hry chtěl skórovat Fábio Vieira, ovšem přímý volný kop poslal o decimetry nad břevno.

Hosté mohli z ničeho nic skórovat ve 33. minutě, kdy se po famózní kolmici do volného prostoru ocitl v samostatném úniku Roman Jaremčuk, avšak proti jeho přízemní střele brilantně zasáhl brankář Costa. Domácí rozhodli o svém vítězství v rozmezí 34. až 37. minuty, kdy vsítili hned dvě branky. Do vedení je dostal Fábio Vieira, jenž si zpracoval na prsa odražený balón a z mírného úhlu se trefil mezi nohy gólmana Vlachodimose.

Za další tři minuty dostal soupeře na kolena velice aktivní Pepê, který si po parádním centru Otávia seběhl do volného prostoru a z hranice brankového území překonal bezmocného gólmana hostů přesně umístěnou hlavičkou. Benfica se vrátila do hry o bodový zisk ihned po změně stran. Snížit dokázal Jaremčuk, jelikož obdržel nahrávku na hranici ofsajdu od Rafa Silvy a zcela prázdnou branku zblízka neminul.

Nicméně hosté si vzápětí hodně zkomplikovali situaci. Ve 49. minutě byl totiž vyloučen André Almeida, neboť bezohledně přišlápl Otávia a rozhodčí Hugo Miguel mu po zásluze udělil druhou žlutou kartu. Oslabená Benfica mohla nečekaně srovnat v 63. minutě, ale obstřel rozběhnutého Gonçala Ramose odvrátil do bezpečí vracející se Sanusi.

Porto si vzalo zpět dvoubrankové vedení přesně v polovině druhého dějství. Vitinha po sérii odrazů předložil míč Taremimu a ten si věděl rady, Vlachodimose bez potíží překonal přízemním pokusem z osmi metrů. "Orli" se ve zbývajícím průběhu prakticky na nic nezmohli a v tabulce jim stále patří třetí příčka, na vedoucí duo ztrácí již sedm bodů.

Autor: Viktor Sandev / vsports.pt, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Neznám týpka, který by jen tak dal 4,44 násobek.

Reagovat
Pharrell

FC Porto 3:1

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Pharrell

Dnes Draci z Porta. Snad je v lize porazí ještě lepším výkonem než minulý den v poháru (3:0).

Reagovat
smazaný uživatel

3,19-3,56. Umí to i líp, když se mu chce , i na setinky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele