18. kolo
01.02.2023 20:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Galeno (© AFP)

Zlepšený výkon v druhém poločase zajistil Portu proti Marítimu tři body

Utkání ve Funchalu proti Marítimu bylo pro fotbalisty Porta asi náročnější než si před úvodním hvizdem mysleli. V prvním poločase totiž padly tři červené karty a oba týmy byly bez jednoho hráče a hosté navíc bez trenéra. Po změně stran ale hosté ukázali kvality a dvěma góly otočili vývoj zápasu na svou stranu.

Marítimo se v posledních týdnech nadechlo k záchranářským bojům a první minuty ukázaly, že Porto nečeká jednoduchý zápas. První šanci viděli diváci na takřka vyprodaném stadiónu až ve 27. minutě, kdy domácí kapitán Xadas střelou z halfvoleje těsně minut bránu.

Hostující brankář Costa tak musel zasahovat až o pět minut později, kdy se ho dalekonosnou střelou pokusil překvapit Val. Mnohem aktivnější domácí prověřovali Costovy kvality střelami z dálky. Asi nejnebezpečnější vyslal v 36. minutě opět Xadas, ale Costa kvalitu ukázal.

Herní krizi Porta v 38. minutě podtrhl Bernardo Folha. Mladík prosazující se pomalu do prvního týmu nešikovně podrazil útočníka Riascose a po druhé žluté kartě musel opustit hřiště. Vyhrocenou situaci neunesl na lavičce Porta trenér Conceição a jeho působení v utkání bylo po červené kartě také ukončeno.

Hráčská přesila ovšem domácímu celku nevydržela dlouho. Už ve 42. minutě domácí Moreno špatně načasoval skluz proti Pepêmu a podobně jako Folha o několik minut dříve uviděl po druhé žluté kartě i kartu červené barvy.

Síly byly do druhého poločasu vyrovnány, ale teprve po změně stran se začal projevovat propastný rozdíl, který mezi sebou oba týmy v ligové tabulce mají. Už v 50. minutě se po rychlé narážečce s uzdraveným krajanem Evanilsonem dostal ke střele z hranice velkého vápna Wendell a technickou střelou k tyči otevřel skóre zápasu.

Uběhlo jenom pět minut a početný kotel hostujících fanoušků propadl gólové euforii podruhé. Pepê na pravém křídle uprchl svému obránci, zatáhl míč do pokutového území a zpětnou přihrávkou našel volného Galena, který potvrdil výtečnou střeleckou formu a navýšil vedení svého týmu - 0:2.

Oba týmy s chybějícím hráčem ve svých řadách postupně zvolňovali v tempu zápasu a Porto nakonec navzdory všem komplikacím dokráčelo k vítězství. Po výhře v Ligovém poháru tak i nadále živí naději na mistrovský titul.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele