1. kolo
06.08.2022 21:30 CET
5 : 1
(3:0)

Reportáž

Mehdi Taremi (© AFP)

Porto načalo cestu za obhajobou titulu z Primeira Ligy hladkým vítězstvím nad Marítimem

Obhájce ligového prvenství z Porta započal sezónu v Primeira Lize v pozitivním duchu. Před vlastními fanoušky skolil Marítimo, které dokázalo svého protivníka hlavně v prvním dějství několikrát potrápit, fakticky ovšem žehralo na daleko horší produktivitu. K červencovému triumfu v domácím superpoháru tak domácí přidali dobrý výkon i v prvním srpnovém utkání.

Hosté svého soupeře pořádně vystrašili ve 3. minutě, z velké dálky totiž napřáhl levačkou Bruno Xadas, jehož dělovka olízla břevno brány Dioga Costy. Domácí si svou prvotní větší příležitost vytvořili ve 12. minutě a okamžitě se ujali vedení. Evanilson si všimnul ve středu pole, že Taremí má na hranici pokutového území hodně prostoru, ihned na něj adresoval svou přihrávku a íránský reprezentant sám před brankářem Miguelem Silvou jednoduše skóroval.

Porto pokračovalo ve své aktivitě i nadále, ve 21. minutě se zaradoval ze vstřeleného gólu Evanilson, jenže situace se zkoumala na videu a to poodhalilo, že se Brazilec ocitl v ofsajdu, takže jeho trefa nemohla být uznána. Ve 33. minutě se tak Marítimo mohlo dočkat vyrovnání, Bruno Xadas z pravé strany našel ve vápně Tagueua, jehož hlavičku reflexivně vyrazil Diogo Costa, přičemž ani následná dorážka Tagueua celku z Funchalu kýžený úspěch nepřinesla.

Ve 40. minutě tak naopak Dragoes mohli svůj náskok navýšit a také takový krok opravdu podnikli, Joao Mário totiž v šestnáctce chytře sklepl balón pro Evanilsona, který z vyložené pozice v koncovce nezaváhal, a tentokráte mu již rozhodčí, respektive pravidla fotbalu, oslavy nemohli pokazit. Možná že právě tento moment jaksi nadobro zlomil odpor hostujícího týmu, jenž do té chvíle nehrál špatnou partii. Když však ještě krátce na to inkasoval potřetí, to když Namasovu střelu vyrazil Miguel Silva pouze k volnému Taremímu, který zacílil do prakticky prázdné brány bez nějakých zásadních problémů, bylo o vítězi tohoto střetnutí rozhodnuto.

Druhá půle pak s sebou rovněž přinesla další tři přesné zásahy. V 68. minutě se pokus Galena odrazil od bránícího Beltrameho do nebezpečného prostoru, odkud poté hlavou Iván Marcano přelstil pohotově Miguela Silvu. V 76. minutě se do meruny opřel svou hlavou Toni Martínez po pasu zprava, který mu načechral Joao Mário, a také on rozvlnil brankovou síť. Marítimo se nakonec přece dočkalo v 88. minutě svého čestného záznamu a kosmeticky upravilo konečné skóre, jelikož se po standardce Edgara Costy zjevil včas a na správném místě Cláudio Winck.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele