základní část, 5. kolo
03.09.2022 18:00 CET
3 : 2
(1:1)

Reportáž

Olivier Giroud (© AFP)

Milán se zbarvil no červenočerné, výhru AC zajistil Leão

Derby della Madonnina patří AC Milán. Bitva dvou odvěkých rivalů nabídla celkem pět branek a spousty dalších šancí. Nejzářivější hvězdou byl přitom portugalský křídelník Rafael Leão, jenž dvě branky vstřelil a na jednu přihrál. Inter vstoupil do derby dobře, ale po vedoucí brance přenechal iniciativu Rossoneri a ti potom na hřišti dominovali. Teprve střídání oživila hru Interu a ten ještě sahal po vyrovnání.

Milánské derby sebou přineslo jako pokaždé vynikající atmosféru a oba fanouškovské tábory se předháněly v lepší choreografii. Odměnou jim potom bylo ofenzivně laděné utkání a to navzdory faktu, že chyběli Zlatan Ibrahimović na jedné straně a Romelu Lukaku na druhé.

Jako první udeřili na San Siru hráči Interu, kteří byli vedení jako hostující mužstvo. Barellova tečovaná střela se vykroutila mimo Handanovičovu svatyni a na druhé straně si málem vstřelil vlastní gól Bastoni. Leãův centr zasáhl hlavou natolik nešťastně, že se zatřáslo břevno. A pak už to přišlo. Inter vyšachoval kombinací ve středu pole obranu AC a Marcelo Brožović mohl v osamoceném postupu na Maignana uklidit balón k přední tyči - 1:0. Každopádně vedoucí branka Inter uchlácholila a AC Milán následně převzal veškerou iniciativu.

Ve 28. minutě dostal balón do strany Leão a levačkou překvapil hostujícího brankáře - 1:1. Červenočerných bylo najednou plné hřiště a Inter vůbec nestíhal. Šance AC ale končily mimo, stejně jako Giroudův volej z dobré pozice nebo střely Tonaliho a Hernándeze. Neuspěl ani mladičký Belgičan De Ketelaere a Inter se štěstím držel nerozhodný stav.

To se změnilo o přestávce. Stefano Pioli ani Simone Inzgahi nestřídali a AC Milán na první půli úspěšně navázal. V 54. minutě šel konečně zužitkoval svojí velkou převahu a zaslouženě šel do vedení. Leão poslal nenápadný centr do vápna, který kupodivu prošel až k Giroudovi a balón střelou z první doskákal do sítě.

Ani potom se Inter neprobudil a Rossoneri za šest minut udeřili po třetí. Portugalec Leão snadno prošel obranou jako nůž máslem a balón uklidil neomylně k tyči - 3:1. Milánské Tifosi jásali, ti Interu nevěřícně kroutili, co že se to s jejich týmem stalo. Inzaghi už musel na nepříznivý vývoj reagovat a do hry přišli Dimarco, Džeko a Mchitarjan. A byl to bosenský kanonýr, který vrátil utlumené Nerazzurri zpátky do hry, kdy se natlačil pro Darmianovu přihrávku a tvrdou střelou o tyč nedal Maignannovi šanci - 3:2. To už se utkání překlopilo do své závěrečné dvacetiminutovky.

Kontaktní branka polila Inter živoucí vodou a AC se najednou ocitalo pod obrovským tlakem. Džeka v další slibné příležitosti vychytal nohou Maignan a ještě lepší zákrok předvedl po střele Hakana Çalhanoğlua, jehož každý dotek s balónem doprovázel pískot domácího publika.

V závěru měl Milán i možnost výsledek pojistit, jenomže Origi z dálky branku netrefil a v nastavení zase těsně minul Mchitarjan. To si oddechla nejen lavička Rossoneri, ale také noví majitelé z firmy Redbird a vlastně celý fanouškovský tábor.

AC Milán po dlouhé době porazil Inter jako domácí mužstvo a napravil nemasný a neslaný výkon proti Sassuolu. Pro Inter je porážka v derby už druhým klopýtnutím a toho budou chtít konkurenční týmy pochopitelně využít.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com, o2tv.cz, football-italia.net

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tip 2.

Reagovat
smazaný uživatel

.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele