základní část, 20. kolo
29.01.2023 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Giovanni Simeone (© AFP)

Neapol zachránil střídající Simeone, AS odjíždí poraženo

José Mourinho pár hodin před utkáním pogratuloval Neapoli ke Scudettu a je fakt, že Partenopei dnes učinili další velký krok směrem k historicky třetímu titulu. Po sérii příhodných výsledků dokázali v závěru porazit bojovný Mourinhův mančaft a slaví důležitou výhru.

Neapol chtěla potvrdit svoji jedinečnost, protože v neděli většina favoritů dost zásadně pohořela. A Partenopei na domácí půdě byli jasným favoritem. Před Římany se otevírala těžká zkouška - měli zastavit nejlepší ofenzivu calcia. Na zrušení čistého konta brankáře Ruie Patrícia si brousili zuby Osimhen, Lozano nebo uzdravený Kvaracchelija. Mourinhův celek měl táhnout muž, kterého portugalský stratég oprávněně vyzdvihoval, Paulo Dybala.

Neapol se do svého soupeře podle očekávání zakousla hned od začátku a dala mu jasně pocítit, kdo je tady doma. Suverénně promazaná mašina, kterou každý den olejuje pečlivý stratég Luciano Spalletti dnes hrála v plné parádně. Vzadu jistá a flexibilní, vepředu hravá a přesná. Ať už to bylo tempo hry nebo přesnost přihrávek, Neapol ukazovala vyzrálost a obrovskou chuť.

V páté minutě poprvé výrazně ukázal Chviča Kvaracchelija, že je na hřišti a že hodlá opět kouzlit. Jeho tvrdá rána ale neskončila v síti, o což se postaral Portugalec Rui Patrício. Na opačné straně pak stoper Kim málem vyrobil vlastní branku, když se nedohodl s brankářem Meretem a těsně před jeho náručí ukradl míč, který poslal hlavou těsně vedle vlastní brány, lehce při tom olízl tyč.

Římané se sice bránili, ale jejich hra byly spíš pouhé nákopy vpřed, bez přemýšlení, jakoby na náhodu. Neapol naopak jasně šlapala jako hodinky a gól visel ve vzduchu. Z něj ho v sedmnácté minutě sebral Victor Osimhen, zpracoval si balon a stojící obranu AS překvapil drtivě přesnou ránou pod víko. Děkoval při tom skvělému pasu navrátilce Kvaraccheliji.

Neapol se na delší čas spokojila s jakoby samozřejmou dominancí, kterou v klidném tempu demonstrovala jednoduchou hrou. AS nemělo síly reagovat a jeho šance končily na polovině soupeře. Až v nastavení Neapol chybovala v rozehrávce, míče se chopil kapitán Pellegrini a vymyslel po krátkém ťukesu centr na zadní tyč. Dobíhající Leonardo Spinazzola ale napálil jen brankáře Alexe Mereta, který míč odrazil mimo nebezpečí.

AS několikrát střídalo, ale dlouho se mu i přes solidních pár minut nedařilo hrozit bránu stráženou Alexem Meretem. Z velké části za to mohlo i jméno Kim. Zatímco konotace se slavnou americkou modelkou dělala fanouškům AS radost, neboť Kim Kardashian se teď na veřejnosti ukázala v dresu AS z let 1997/1998, tak zákroky obránce Neapole už pro ně takovou pastvou pro oči nebyly.

Přesto se AS vzchopilo. V 75. minutě nacentroval Zalewski přesně na zadní tyč, kam si naběhl Stephan El Shaarawy. Tomu se i v obležení povedlo dostat míč do sítě a AS srovnalo.

Ne nadlouho. Čtyři minuty před koncem totiž Giovanni Simeone ukázal, že je skvělým žolíkem. Dostal moře prostoru od hostující obrany a náležitě ho využil. Po přiťuknutí od Zielińského uklidil míč razantně za Patríciova záda a slavil s podobnou vehemencí jako Osimhen, jehož před chvílí střídal.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (2)

Přidat komentář
tadko97

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Mourinho oslávi 60tku vítečne 0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele