semifinále
23.04.2017 16:00 CET
2 : 1
po prodloužení
(0:0, 1:1)

Reportáž

Arsenal v prodloužení udolal Man City a je ve finále FA Cupu

Krize? Jaká krize? V Premier League se Arsenal trápí, v FA Cupu ale dobyl brány finále. Manchester City měl smůlu, dvakrát trefil brankovou konstrukci a jeden gól mu chybně neuznali rozhodčí. Přesto šel díky Agüerovi do vedení, které však smazal Monreal. Prodloužení pak rozhodl Alexis Sánchez, takže finále anglického poháru po 15 letech uvidí střetnutí Arsenalu a Chelsea.

Zápas měl přitom od začátku poměrně jasný vývoj, Guardiolovi svěřenci byli aktivnější, nebezpečnější a dominovali v držení míče. Arsene Wenger vsadil na systém se třemi stopery, což alespoň v úvodu zápasu nevypadalo jako dobrý nápad, jelikož v obraně vznikaly poměrně značné mezery. Jedné div nevyužil Agüero, jemuž až v poslední chvíli vypíchl míč Koscielny.

Stejně jako proti Middlesbrough, i dnes patřil k nejlepším hráčům Alex Oxlade-Chamberlain, jemuž role křídelního beka evidentně svědčí. V prvním poločase vytvořil jedinou šanci Arsenalu, kdy se na pravé straně zbavil svého strážce a skvělým centrem oslovil Girouda. Ten ale hlavičkoval přímo do Brava. Jen o fous nebezpečnější byl krátce nato vzdušný pokus Davida Silvy.

Jak to poslední dobou ve velkých zápasech bývá, důležitou roli hráli rozhodčí. Zatímco při ofsajdovém postavení Koscielnyho nebo diskutabilnímu souboji Oxlade-Chamberlaina s Agüerem v šestnáctce ještě rozhodli správně, pět minut před koncem okradli Manchester City o regulérní gól. Saného centr totiž brankovou čáru nepřešel, a tak se měl Sergio Agüero radovat z úvodní branky utkání.

Po přestávce se navíc obraz hry vyrovnal, neřkuli dokonce otočil ve prospěch Arsenalu - a nutno říct, že to na atraktivitu utkání mělo pozitivní dopad. První šanci měl sice Otamendi, který hlavou po rohovém kopu mířil těsně vedle, další minuty ale patřily výrazně agresivnějším Kanonýrům.

První gól proto přišel tak nějak proti směru vývoje hry. Touré obral Ramseyho u vlastního vápna a výborným pasem poslal do samostatného nájezdu Sergia Agüera. Ten snadno přesprintoval nepřipraveného Monreala, a protože Petr Čech není ve vybíhání zrovna světová extratřída, s lehkostí si Argentinec poradil i s ním.

Arsenal se ale odmítl vzdát a nadále bojoval, což mu v posledních měsících v Premier League nesmírně chybělo. Vyrovnání si svěřenci Arsena Wengera za svůj výkon zasloužili a nebylo divu, že přišel po centru Alexe Oxlade-Chamberlaina. Pravý křídelní bek poslal na zadní tyč parádní balón a jeho protějšek na levé straně Nacho Monreal napravil chybu zpřed deseti minut. Slabší pravou novou nasměroval letící míč do sítě.

I pak se ale do převahy dostal tým, který inkasoval. Nutno dokonce říct, že měl Manchester velkou smůlu, že šel zápas vůbec do prodloužení. Tourého parádní volej posunul Čech na tyčku konečky prstů a branková konstrukce zařinčela i po hlavičce Fernandinha. Arsenal měl před závěrečným hvizdem jedinou šanci, když se Welbeck prodral do vápna, ale dal střele opačnou faleš. Ta tak prosvištěla kolem zadní tyče.

Jenže s pauzou se utkání opět přelilo na druhou stranu a šťastnější byl Arsenal. Třicetiminutové nastavení rozhodla jediná akce - Koscielny vyhrál souboj ve vápně, a i když Welbeck promáchl, Alexis Sánchez byl dostatečně důrazný a míč procpal do sítě. City mělo obrovskou šanci na vyrovnání ve druhé části prodloužení, brejk 3 na 2 však uhasil střídající Bellerín, jenž zblokoval možná gólovou ránu Delpha.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (645)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele