finále
28.02.2016 17:30 CET
1 : 1
1:3 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Kloppovo finálové prokletí trvá. Man City slaví po penaltách

Manuel Pellegrini se může radovat z další pohárové trofeje z Britských ostrovů. Stejně jako v roce 2014, také tentokrát jeho Manchester City zvládl vrchol Ligového poháru a získává psychologickou výhodu pro zbytek bitvy o mistrovský titul. Jürgen Klopp neukočíroval už čtvrté finále v řadě...

Liga mistrů 2013 a národní německý pohár z následujících dvou let - Jürgen Klopp si nyní odbyl neúspěšnou finálovou účast ve čtvrtém po sobě jdoucím roce, a to musí pořádně bolet.

Jeho Liverpool na druhou stranu může být rád, že zápas vůbec dovedl až k penaltám. Po většinu času jinak tahal za kratší konec a mohl akorát děkovat Sterlingovi s Agüerem za všechny ty spálené šance.

Finále Ligového poháru jsou obecně historicky uvolněnějšími událostmi než finále staršího FA Cupu, ovšem dnešek toto nepsané pravidlo zkraje rozhodně nepotvrzoval. Střed pole byl permanentně ucpaný, šancí málo.

Skóre se před pauzou mohlo měnit vlastně akorát ve 23. minutě. Liverpool udělal přesně to poslední, co si může dovolit: dal Agüerovi volnost, po pasu Silvy ho nechal hrát se dvěma osamocenými stopery, a argentinský kanonýr z toho po Sakhově podklouznutí vykouzlil alespoň nastřelenou tyčku.

Pro francouzského stopera obecně tohle pohárové finále nebylo ničím lahodným. Ihned za pár vteřin totiž navzdory vlastním protestům pro lehké zranění střídal a přepustil místo Kolovi Tourému, jenž měl proti Man City zvláštní motivaci.

Liverpool se každopádně neměl problém přizpůsobit a až do jedné osudové chvíle bránil s relativním klidem. Ve 49. minutě však Agüero tak akorát včas zpozoroval po jeho boku probíhajícího Fernandinha a brazilský středopolař z těžkého úhlu prostřelil nejistého Mignoleta.

Belgičanův chabý pokus o zákrok by se klidně mohl ukázat být poslední kapkou pro brankáře, který na Anfieldu jako by žil svůj devátý kočičí život, a to tím spíš, že se Liverpool zřejmě už nikdy neměl zotavit.

Jednu menší šanci sice vzápětí zahodil Milner, jinak se ale LFC nonstop klepal. V první řadě tedy při Sterlingově příležitosti z 60. minuty, kdy Touré se Silvou provedli rychlý výpad vpřed a bývalé liverpoolské naději vůbec nevyšla koncovka z první v naprosto ideální pozici.

V obřích problémech se Reds potenciálně mohli ocitnout také o necelých pět minut později, když si vzadu hloupě počínal Moreno, Agüero však namísto dokončení kličky a zakončení předčasně skočil. Sudí Oliver mu na lep neskočil.

Liverpool se mezitím trápil a v rozehrávce byl doslova otřesný. Naopak Agüero rozdával radost a třeba v 80. minutě si u pravé postranní čáry hravě poradil se dvěma soupeři, aby chystal další pěkný balon opětovně váhajícímu Sterlingovi.

Právě Sterlingovo paličství nakonec ironicky přihrálo Liverpoolu nezasloužené vyrovnání. V 84. minutě Sturridge zprava přihrával napříč vápnem, Lallana ještě v těžké pozici natrefil na tyčku a dorážející Coutinho už měl velmi snadnou úlohu - 1:1.

Jako by snad Reds chtěli demonstrovat, že si prodloužení věru nezaslouží, ihned nato pustili Man City do další velké šance, kdy se tentokrát Mignolet vyznamenal proti koncovce Fernanda. Zanedlouho se zase Belgičan pohotově vrhl po Tourého dorážce vlastního pokusu z rohového kopu.

I díky Mignoletovi tak dnešní finále Ligového poháru dospělo do teprve druhého prodloužení od roku 2009, a Manuel Pellegrini pro něho vysvlékl Jesúse Navase - žolíka, který se mu osvědčil už před dvěma lety.

V tomto utkání však španělský křídelník nic moc nepředvedl, místo toho dál pokračovala bitva Agüero - Mignolet, v níž měl trochu překvapivě pořád navrch belgický brankář. Jeho nesmírně silná levačka především odmítala Argentince na sklonku první půle prodloužení, v další vyložené šanci.

Mignoletův zákrok se mohl ukázat o to důležitějším, kdyby svou ojedinělou šanci na opačném konci hřiště proměnil Liverpool. Origiho hlavičku ovšem i z protipohybu vytěsnil Caballero.

Ke konci se již stupňovalo napětí, i když jen sotva to ryze fotbalové. Yaya Touré byl spíš připraven liverpoolské vyzvat na pěstní souboj, když se navztekal především na Adama Lallanu. Červená karta by byla v daném okamžiku bezesporu obhajitelná.

Následně se mohlo přikročit k penaltám, kde už úřadovali Citizens... respektive neúřadovali liverpoolští. Emre Can sice začal sebevědomou panenkou, zatímco Fernandinho nastřelil tyč, pak už se ale karty obrátily. Lucas, Coutinho i Lallana si vylámali zuby na Caballerovi, kdežto střelci v bleděmodrém již zůstávali stoprocentní.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (918)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele