finále
27.02.2022 17:30 CET
0 : 0
10:11 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Liverpool slaví zisk trofeje (© AFP)

Anglický pohár rozhodly penalty. Trofej nakonec získal Liverpool

Finále Anglického poháru ovládl po penaltách Liverpool. Chelsea padla po bezbrankové remíze až v 11. sérii, kdy její gólman Kepa přestřelil, vítězný pokutový kop si připsal gólman Reds Kelleher.

Už v šesté minutě měli první šanci Blues. Havertz poslal balon doprava na Azpilicuetu. Ten z první poslal míč do pokutového území na Christiana Pulisice, který však svou střelou mířil jen doprostřed brány na připraveného Kellehera.

Po půlhodině hry gólman Mendy doslova zachránil Chelsea. Za vápnem totiž ke střele napřáhl Keïta, jehož povedenou ránu brankář londýnského celku vytáhl před sebe, kde se však nacházel Sadio Mané, který před sebou rázem měl téměř odkrytou bránu. Mendy se však ještě dokázal zmátořit a vytáhnout neuvěřitelný zákrok i proti Senegalci.

Ve 42. minutě se do rychlého protiútoku vydala Chelsea. Po centru z levé strany Azpilicueta ve vápně našel Havertze, ten mu míč sklepl zpět a španělský obránce vyslal tvrdou ranou těsně nad branku Liverpoolu. Tři minuty na to přišla ještě větší tutovka. Pulisic vyvezl balon přes půl hřiště, přenechal Havertzovi, který před bránou našel úplně samotného Mounta. Ten však z první v akrobatické pozici trestuhodně minul.

Po přestávce pokračovali v tlaku Blues. Mason Mount se po parádním pasu za obranu ocitl sám před Kelleherem, jeho střela pravačkou vypadala nadějně, ale nakonec mířila pouze do levé tyče. V 64. minutě se situace otočila a sám na gólmana mířil Mohamed Salah. Ten Mendyho překonal elegantním obloučkem, jenže při Chelsea stáli všichni svatí, neboť Thiago Silva stihl balon ještě před brankovou čárou odkopnout.

V 68. minutě se Liverpool dočkal branky. Přímý kop Mohameda Salaha na zadní tyčku vrátil před bránu Sadio Mané, odkud balon do sítě dotlačil Joël Matip. Po přezkoumání u videa však branka nakonec neplatila kvůli předchozímu ofsajdu. O pár minut později se z levého křídla na Mendyho řítil Díaz, ani ten však na skvěle chytajícího soupeře nestačil.

I Chelsea si připsala gól, který poté kvůli ofsajdu nebyl uznán. Kovačić našel za obranou Wernera, který dokázal hlavou procedit míč do sítě skrze Kelleherovy rukavice. Poslední příležitost v základní hrací době měl v 85. minutě Liverpool. Po rohovém kopu se hráči Reds snažil míč do brány dostat jakýmkoliv způsobem, ale Blues odolali.

A zase ten ofsajd. V prodloužení v 98. minutě se dostal k míči v pokutovém území Romelu Lukaku, který hezky zasekl a vystřelil k bližší tyči mimo dosah gólmana. I belgický útočník se však nacházel v ofsajdovém postavení. Ve 110. minutě to ještě zopakoval Kai Kavertz. Ten se s míčem hezky otočil, vypálil a skóroval, ale i v jeho případě šlo o postavení mimo hru.

Pokutové kopy se nevídaně protáhly až do jedenácté série, kdy gólman Liverpoolu Kelleher proměnil, naopak Kepa poslal balon na tribunu a Reds tak vyhráli anglický pohár. Všichni ostatní svou penalty dali.

Autor: Petr Procházka / livesport.cz, onlajny.com

Komentáře (759)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele