Reportáž

Lyon má po čtyřech letech trofej. Amatéři z Quevilly na favorita nestačili

Popáté v historii se Olympiqueu Lyon raduje ze zisku Coupe de France. Sen o účasti v Evropské lize se tak rozplynul třetiligovému překvapení z Quevilly, Francii budou na evropském poli reprezentovat koně Rémiho Gardeho.

Jedinou branku utkání vstřelil kdo jiný než kanonýr Lisandro López. Lyon tak byl odměněn za povedený výkon, jenž byl na míle vzdálený tomu z poloviny března, kdy ve finále Coupe de la Ligue nestačili na Marseille. Pro l’OL se jedná o vůbec první trofej po čtyřech letech, v roce 2008 se tým rovněž radoval ze zisku Francouzského poháru, tehdy ve finále přehrálo Paris Saint-Germain. Uznání si však zaslouží také hráči třetiligového Quevilly, kteří se v Nationalu pohybují momentálně na čtrnácté pozici. Proti jednomu z nejslavnějších francouzských týmů předvedli výkon, za který by se nemusely stydět ani leckteré prvoligové týmy.

Lyon byl, pochopitelně, od úvodních minut lepším týmem. Poprvé od únorového vítězství nad Bordeaux se v Coupe de France představil také Yoann Gourcuff, jenž se konečně dal do pořádku po vleklých zraněních. A i on se málem radoval po čtvrthodině hry, kdy se v obrovské příležitosti objevil Lisandro. Argentinský útočník se pohotově obtočil okolo svého strážce, jeho rána však následně skončila pouze na tyči.

Quevilly reagovalo projektilem Matthiase Jouana z poměrně veliké vzdálenosti, Hugo Lloris však mohl zůstat klidný, míč skončil vysoko nad bránou. O několik minut později musel hřiště opustit stoper Olympiqueu Dejan Lovren, na hřišti ho nahradil Bakary Koné. Týmu Rémiho Gardeho to ale zajetý rytmus již nevzalo.

Po celý první poločas dělal živý Alexandre Lacazette na pravém křídle veliké problémy Cédricu Vanoukiovi. Štěstí mu ale jinak příliš nepřálo, po jednom ze svých výpadů se mu podařilo dokonce již i obejít vyběhnuvšího gólmana, míč umístil do sítě - avšak nevšiml si na čáře stojícího obránce, jenž balon nakonec vykopl do bezpečí. Rohový kop Gourcuffa následně hlavičkoval Gomis pouze mimo branku.

Vytoužená branka přišla zhruba po půlhodině hry. A jedním z hlavních aktérů byl opět mladý Lacazette. Po parádní výměně balonu mezi Gomisem a Gourcuffem se k míči dostal právě tento běhavý štírek, od lajny nacentroval před branku Lisandrovi a ten svou sedmnáctou trefou v sezoně rozjásal příznivce Lyonu na Stade de France - 1:0.

OL mohlo celý zápas rozhodnout již zkraje druhého dějství. Lacazettemu však ani nadále štěstí v zakončení nepřálo - po jeho tečované ráně se za míčem mohl pouze ohlédnout gólman El-Kharroubi. Nicméně balon se rychle odrazil znovu do hry, a to od vnitřní strany břevna branky.

Zhruba do tohoto momentu byli fotbalisté Quevilly naprosto neškodní, v útoku prakticky neexistovali a Lyon jednoduše vyhrával veškeré souboje. V následujících minutách se však třetiligový tým jakoby vzchopil a defenziva Lyonu zažila několik krušných chvilek. Outsidera duelu také v hledišti podporovala valná většina osazenstva, celý "prožlucený" stadion hnal tým z Normandie za vyrovnáním.

A Anthony Laup - střelec postupového gólu ze semifinálového duelu s Rennes - se ho málem dočkal. Poté, co utekl soupeřově obranné linii, se dostal i k nebezpečnému zakončení. Jeho pokus však s vypětím všech sil vytáhl nad břevno Lloris. Lyonu se následně podařilo svého soupeře ohrožovat z rychlých protiútoků.

Gomis však po centru CIssokha pálil vedle a střídající Jimmy Briand neuspěl v tváří tvář brankáři El-Kharroubimu. Favoritovi utkání tak k vítězství stačil jediný gól, jenž mu definitivně zaručil start v evropských pohárech v následujícím ročníku...

Autor: Anna-Marie Kroupová / ligue1.com

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Quevilly do EL!!!

Reagovat
Tomtaf

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris, Réveillère, Cris Lovren, Cissokho, Gonalons, Källström, Lacazette, Gourcuff, Lisandro, Gomis rozestaveni by melo byt 4-2-1-3

Reagovat
Langi

před 4 rokama to nebyly Puelovi koně ale spíš Perrinovi ...za Puela sme nevyhráli nic

Reagovat
smazaný uživatel

a zázrak se nekoná . Ať žije Lyon!! máme pohár. Máme trofej. Aspoň jednu.

Reagovat
JacoBee

Ale tak když se lyon kvalifikuje přes ligu tak quevilly jde taky do evropský ne?

Reagovat
smazaný uživatel

tusim, ze to je pak patej tym ligy..

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud se Lyon kvalifikuje do LM, tak do skupin EL půjde čtvrtý tým ligy, Marseille (vítěz ligového poháru) půjde do čtvrtého předkola a Quevilly do třetího.

Pokus se Lyon nekvalifikuje do LM, tak půjde do skupiny EL, Marseille půjde do čtvrtého předkola a do třetího předkola půjde tým z ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

*Pokus se Lyon nekvalifikuje do LM, tak půjde do skupiny EL, do čtvrtého předkola půjde tým z ligy a do třetího předkola půjde Marseille.

Reagovat
Godwinson

No a prý, že jsem špatný tipér ... pche.

Reagovat
smazaný uživatel

Si tipoval, že to Lyon vyhraje?

Reagovat
Godwinson

Jistě, tipoval jsem francouzskej pro Lyon, ligovej pro Marseille. Až takový sofistikovaný tip to byl a hle .. úspěšný. Je na čase tento stín pochyb jednou pro vždy rozehnat.

Reagovat
-Pato-

škoda..

Reagovat
RC

no na amatery slušný

Reagovat
smazaný uživatel

To je škoda,že to Quevilly nezvládly

Reagovat
smazaný uživatel

Nebude mat Lyon miestenku do EL z ligy? Ja som myslel, ze uz finalovou ucastou maju Quevilly istotu EL, škoda

Reagovat
penepi

Akí amatéri??? To mi chcete povedať, že v 3. francúzskej lige sa nevyplácajú hráči?? Inak nádherný výsledok postup do finále.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak od Lyonu to byla hrůza co předvedl za směšné divadlo sice byli důraznější v osobních soubojích a jasně rychlejší, ale aby zdržovali proti třináctému týmu třetí ligy to je ostuda. To utkání mělo skončit 5:0. Neumím si představit Spartu na strahově ve finále jak zdržuje proti České lipě kvalita v zakončení nulová a ten dredař co byl v útoku ten musel být snad zhulenej. Ztratil každý míč co mu nahráli. Jak říkám kvalitu Lyon nepředvedl a v příští sezóně budou rádi za střed tabulky.

Reagovat
penepi

Reagovat
klvana

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Elliasson

Náhodou by bylo zajímavé vidět tým ze 3.ligy v pohárech. Škoda, že Quevilly musí doufat, že Lyon bude třetí v lize, což je skoro nereálné.

Reagovat
Langi

nejdřiv nám jeden expert prorokuje střed tabulky...a další nás posílá rovnou do 3. ligy boha

Reagovat
fantomas

Ne "bude v třetí v lize", ale "bude třetí v lize"..

Reagovat
fantomas

* "v třetí lize"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

hmm sem ze sebe zas jednou udělal vola...ty slova mě uplně splývaly dohromady

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele