13.01.2021 21:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Neymar (© AFP)

Trophée des Champions ovládlo poosmé za sebou PSG, v Lens skolilo v derby Marseille

Francouzský Superpohár i v této sezóně patřil fotbalistům PSG. Ti si v rámci 99. derby Le Classique poradili s Marseille, klíčovým mužem se přitom stal Mauro Icardi, navrátilec do základní sestavy, který zařídil první gól pařížského klubu a zároveň taktéž penaltu, kterou proměnil Neymar. Jeho soupeř stačil v závěru už jenom snížit, a to zásluhou Dimitrie Payeta.

Poslední vzájemný zápas obou odvěkých rivalů nabídl hned pět červených karet. A i když v tomto případě šlo o první cennou trofej, která se v letošním ročníku ve Francii rozdávala, obešlo se vše bez větších extempore. Tedy do chvíle, než se na hřiště dostal Neymar, jenž byl hned třikrát ostře atakovaný Álvarem Gonzálezem, s nímž byl v září v dost ostrém konfliktu.

Pekelně důležité bylo tohle střetnutí taktéž pro pařížského stratéga Mauricia Pochettina, který zkraje ledna nahradil odvolaného Thomase Tuchela. Na začátku svého angažmá si totiž určitě potřebuje přetáhnout na svou stranu fanoušky, kteří by případný nezdar zrovna proti Marseille vážně těžko odpouštěli. Jeho družina ovšem tohle utkání očekávaně zvládla a uzmula výhru.

Olympique nepůsobil především v prvním poločase vyloženě dobrým dojmem, a ačkoli po přestávce přece přišlo na řadu zlepšení a taktéž rezultující vstřelená branka, povětšinou tahal za kratší konec. A byť vyprodukoval například více střel na bránu, proti kompaktně bránícímu PSG se ve finále těžko prosazoval. Finální výsledek byl vlastně nejspravedlivějším řešením.

Z čeho musejí mít Les Parisiens velkou radost, to je forma Icardiho. Ten se v minulém klání Ligue 1 s Brestem vrátil na hrací plochu a i v roli náhradníka stačil zaznamenat gól a jednu asistenci. Pochettino se tentokráte rozhodl argentinského forvarda, který zmeškal většinu podzimní části sezóny, nasadit na plac od samého startu. A tenhle tah byl správnou volbou.

Byl to právě on, kdo se objevil v první větší příležitosti tohoto měření sil, svou hlavou však zamířil kousek vedle brány. Ve 22. minutě se Icardimu podařilo rozvlnit síť, a to po přihrávce Mbappého, protože se ovšem jeho spoluhráč nacházel předtím v ofsajdu, nebyl jeho přesný zásah uznaný. Les Phocéens se jinak stále soustředili hlavně na bránění nerozhodného stavu.

Mohli být přitom rádi, že ve 29. minutě nedošlo ke změně skóre, cílit se zadařilo i samotnému Mbappému, avšak i v tomto případě pařížský útočník porušil pravidla o ofsajdu. Až ve 39. minutě se nakonec PSG probojovalo do vedení. Di María vyslal zprava centr do šestnáctky, Icardiho hlavičku gólman Mandanda vyrazil do tyčky, na sokovou dorážku už ale nestačil.

V samém nastavení první půle mohl Icardi zapsat další gólový úspěch, po rychlém brejku vypálil tvrdě svou levačkou, jenomže ke své smůle orazítkoval pouze břevno. Ve druhém dějství pak přidali Pařížané pojišťující trefu, Icardiho ve vápně fauloval brankář Pelé, který po obrátce nahradil indisponovaného Mandandu, zahrával se pokutový kop a využil ho Neymar.

Svěřenci kouče Andrého Villase-Boase se snažili dohánět nepříjemné manko, každopádně povětšinou ztroskotali na nevýrazné koncovce. Přesto ještě došlo k jakési dramatizaci, to když nová marseillská posila Pol Lirola ze středu pole uvolnil napravo Thauvina, ten adresoval přihrávku na bližší tyčku, odkud skóroval Payet. Tahle odpověď nicméně byla příliš pozdní.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, livesport.cz

Komentáře (39)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bylo by to top, vyhrát dvě klasika v řadě, a ještě k tomu o pohár.

Očekávám podle posledního zápasu otřesnej zápas (fotbalově) kdy budeme nechutně betonovat. Je však pravda že minulý zápas nám. regulérně odebrali jeden gol pro neexistujici offside takže to mělo skončit 2:0. Takže taktika Villasovi Boasovi vyšla.

Bude tam hodně emocí, očekávám hnusy od Neymara, neustále simulace a dost možná červené karty. Bude hodně na nervy sledovat mini souboj Alvaro Neymar (Alvaro nařčen z rasistického komentáře, který nikdy nebyl prokázán a postavili se za něj i bývalí spoluhráči např z Villarealu jako např. Toko Ekambi zato byl šikanován celou Brazílií a dostával vyhružky a celá jeho rodina)

PSG je nicméně jasnej favorit takže to klidně může skončit i 4:0 ale když se nám podaří ubránit alespon první poločas může to být opět zajímavé.

Reagovat
Thimpu25

za mě ten poslední zápas byl vlastně fér, jen se to podělalo úplně na závěr... on kdyby nedostal červenou Neymar, nebo lépe řečeno vyfasoval ten samý trest co Álvaro (těžko říct, co si kluci mezi sebou vyměnili na názory), asi by kolem toho nebyl takovej humbuk... takhle byla holt primadonka podrážděná a za mě ne úplně bezdůvodně (určitě nebyl v tu chvíli Álvaro svatej)... snad se ta atmosféra z toho minulýho zápasu nepřenese na hřiště naplno a uvidíme pořádnej fotbal

Reagovat
Israha

Tam to odpálila ta Neymarem vysimulovaná žlutá pro Gueyeho, do té doby mi ten zápas přišel tvrdý, ale slušný. Pak už to nabralo klasické obrátky, když se Neymar rozsimuluje a protihráči mu to dávají tím víc vyžrat.

Ale dneska Boasovi moc nevěřím. On sice umí poměrně slušně chystat tým na silné soupeře (aspoň tedy v rámci Francie, kde není ta psychická deka), ale PSG je kvalitou kádru někde jinde, a navíc vidím potenciálně klíčový stav věcí na levé marseillské obraně. Amavi není, a Nagatomo to podle mě nemá šanci ubránit.

Reagovat
Thimpu25

máš pravdu, že jak vypadne, je to vždy o dost těžší, Nagatomo oproti němu působí strašně těžkopádně... Neymar jen na lávce, snad to tedy bude o něco klidnější

Reagovat
Israha

Teď vidím, že už je na lávce Lirola. To je škoda, že nedošel o několik dní dřív, mohl už být připraven a na levou stranu mohl Sakai. U Nagatoma trnu podobně, jak před pár lety u Evry.

Reagovat
Thimpu25

tak během "trnutí" u těchto dvou je to srovnání asi na místě... kvalitou i úspěchy byli oba přece jenom jinde ... ale chápu, jak to myslíš

Reagovat
Israha

Tak Evra v Marseille, to nemělo s kvalitou nic společného

Reagovat
Thimpu25

povedené angažmá to nebylo, to určitě

Reagovat
Thimpu25

PSG nemá v podstatě žádnou marodku, myslím že nebude moc co řešit... tedy za předpokladu, že Marseille předvede tu samou mizérii, co proti Dijonu...v opačném případě by mohla začít být Paříž nervózní, napadají tam červené karty jako naposled a stát se může asi cokoliv... ale nevěřím, že by to PSG pustilo...

Reagovat
Thimpu25

jinak TV, smekám před všemi... hlavně že je tady snad 20 sportovních kanálů a ani jeden není schopnej tohle vysílat... tleskám

Reagovat
ManUnited

teď jsem to chtěl jít napsat, myslel jsem že o pauze mezi učením na to chvíli kouknu a ono není kde

Reagovat
Thimpu25

stream z tipáče, pod tuhle úroveň jsem se snížil... fakt nechápu

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Israha

Marquinhos, Icardi. Dva rozdíloví hráči, kteří to oproti prvním letošnímu Clasique převažují pro PSG úplně jednoznačně. Přes prvního nejde projít, a obránci okolo něj výkonnostně rostou taky, druhý proměňuje šance (čehož třeba v ligovém zápase nebyl schopen Neymar). Není to kdovíjaký kolotoč, ale individuální kvalita rozhoduje.

Reagovat
Thimpu25

líp bych to nezhodnotil... nejlepší moment pro mě že 7. minuty: Si María je v souboji pozdě, sestřelí ve skluzu Nagatoma, ten se zvedne a omluví se Do Maríovi... ... to je japonská disciplína, jak se sluší a patří

Reagovat
Israha

To byl Sakai .

Reagovat
Thimpu25

máš pravdu, ty japonský dvojčata jsem si prostě splet

Reagovat
Israha

Yep, nakonec zasloužený výsledek, ale líbilo se mi, jak se s tím Villas-Boasovi hoši v druhé půlce poprali a ukázali, že ten zápas nepovažují za ztracený. Tohle, na rozdíl od trapných remíz s Dijonem a Remeší, neurazí.

Reagovat
Thimpu25

určitě OM nebezpečnější ve druhý než v první půli... podle mýho úplně zasloužený výsledek... jak se dostal na hřiště Neymar, tak už tam byly ty správný emoce... až na ty evidentně úmyslný prasárny Álvara a divadelní představení 10 férovej špíl, řekl bych... na šance nic moc, ale ne zase vyloženě blbej fotbal

Reagovat
Israha

Álvaro byl na Neymara nasraný (a měl jít ven, Buquet pískal jinak dobře, ale jemu odpustil tak tři žluté), to bylo vidět. Moc bych nedal za to, že kvůli tomu křivému nařčení z rasismu. Ale jinak souhlas, velmi solidní zápas. Nakonec možná rozhodlo i to zranění Mandandy, protože ten by podle mě ten výběh proti Icardimu zvládl lépe (nebo by nevybíhal a chytal na čaře).

Reagovat
Thimpu25

určitě, tam není pochyb o tom, že si oba chtěli vyřizovat účty... zrovna to jsem si říkal, když Pelé vyběhl z brány, že bejt tam Mandanda, penalta to není... otázkou je, jestli by i tak Marseille srovnala, chyběl jí prostě drajv v poslední fázi útoku

Reagovat
Israha

Chybí hrot. Jak mám Benedetta rád, on prostě není zabiják před bránou. Sranda, kupovali jsme ho, aby se vyřešil problém s tím, že Germain je spíš secondary striker...a koupili jsme druhého secondary strikera.

Reagovat
Thimpu25

ono je docela těžký koupit top útočníka, kterej by ti za sezónu nastřádal 25 branek... tím nechci snižovat atraktivnost Marseille, jenže do Ligue 1 se ti pohrnou tyhle hráči asi jedině do PSG... každopádně tím nechci říct, že by Marseille neměla být prestižní štace - chce to, podle mýho, jen manažersky a bafuňářsky víc zapracovat a nebát se oslovit například nějakou "hvězdu", který by případně někde končil kontrakt... třeba AVB by si mohl trošku dupnout, oslovit nějaké své bývalé hráče, v tomhle mi to vzájemný působení mezi vedením a trenérem vždycky v OM chybělo (čert ví, jestli to není jen můj nesmyslnej názor v tomhle ohledu s AVB, dovnitř klubu nikdo z nás nevidí)... a jasan, je to prostě dost o penězích... ale spíš takhle: lepší Benedetto než nikdo

Reagovat
Israha

Dobré myšlenky, ale pak je tady úhel pohledu, že v lize ti o záchranu kopou hráči jako Ajorque nebo Dia, kteří toho za danou zápasovou porci nasypou třikrát více, než hroťáci v Marseille. To fakt nemusí být jen o zvučných posilách za těžké prachy.

Reagovat
Thimpu25

jasan, když to bereš z tohohle pohledu, pak jsou zrovna tyhle případné posily určitě na místě a nemusejí stát horoucný balík euro... na druhou stranu u obou dvou si nejsem na sto deset procent jistej, zda jejich výkony nejsou jen krátkodobého rázu... dobře, u Ajorqueho můžeme více polemizovat, ten je ve Štrasburku už třetím rokem klíčovým hráčem, ale u Dii si tím nejsem jistej vůbec - byť oba hráči se mi líbí, že se dokážou prosadit ve svých klubech, co nehrajou letos nijak slavně, hlavně Dia je v životní formě... ne že by to byli zajíci v pytli, netvrdím, že by v Marseille zapadli... já však spíš hovořím o vyloženě hotovejch útočnících, u kterých by byla stoprocentní jistota 20-25 branek za sezónu... o někoho takovýho se prostě Marseille prakticky nikdy nepokusila (nevím, jestli kvůli penězům, nebo mě vyvedeš úplně z omylu?), což je prostě velká škoda... za mě vedení Marseille v tomhle ohledu nepracuje nejlíp

Reagovat
Israha

Byli zde na hostování Gomis a Balotelli, a ani jednoho se skrze jejich vysoké finanční požadavky udržet nepodařilo. Takže asi tak . Jenže to je těžké, když ti největší prachy v klubu bere Strootman, který nehraje, a je poslán na hostovačku, a v kontrastu s tím nemůžem nabídnout adekvátní prachy Thauvinovi, takže se s ním nejspíš po sezoně budeme loučit, Prachy jsou problém...ale pak jsou tu nákupy jako Henriique, Benedetto nebo Radonjić, které nebyly úplně levné, a o jejich dopadu na kvalitu týmu není třeba vést příliš pozitivních řečí. Ta přestupová politika je v Marseille divná.

Reagovat
smazaný uživatel

První trofej Poccheho v kariéře?

Reagovat
Thimpu25

je tomu tak, pokud nebereš za trofej ocenění trenér měsíce Premier League z roku 2013, 2015, 2016 a 2017, jak uvádí wiki

Reagovat
Coutinho10
Reagovat
Thimpu25

top

Reagovat
Front hell

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mass

Reagovat
oli9

Reagovat
Rudnevs
Reagovat
Thimpu25

kamarádi na celej život

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele