30.07.2022 20:00 CET
3 : 5
(1:2)

Reportáž

PSV po úchvatné bitvě v Amsterdamu podruhé za sebou ovládlo Superpohár

Nizozemská scéna vstoupila do svého dalšího ročníku naprosto famózním způsobem, jelikož se diváci na stadionu Johan Cruijf v Amsterdamu dočkali hned osmi gólů a také jedné červené karty. Stejně jako v loňském roce se z překvapivého úspěchu radoval eindhovenský celek, jenž hlavně díky hattricku Guuse Tila zvítězil po divokém výsledku 5:3. Nizozemský superpohár vybojoval podruhé za sebou a celkově již potřinácté, čímž stanovil nový rekord.

AFC sice předvedlo o něco lepší výkon než před rokem (porážka 0:4), avšak znovu v roli favorita zklamalo a na první trofej této sezóny si proto musí počkat. Do tohoto sledovaného duelu vstupovaly oba týmy s novými trenéry. Zatímco domácí kouč Alfred Schreuder odcházel z trávníku s hořkou pachutí, tak jeho protějšek Ruud van Nistelrooy hned při svém premiérovém angažmá u seniorského týmu vybojoval vytouženou trofej.

V nedělním utkání přeci jen lépe začal Ajax, protože už po necelé čtvrthodině hry vedl. První křižná střela Antonyho z 9. minuty se ještě mezi tři tyče nevešla, ovšem o několik málo minut později si Steven Bergwijn v pokutovém území navedl balón blíže do středu a pak nádhernou kroucenou ranou zavěsil do pravé šibenice. Hostující výběr se však v žádném případě nevzdal a krátce po půlhodině hry nečekaně srovnal.

Do střelecké listiny se poprvé zapsal hrdina Til, když po centru Codyho Gakpa předskočil před hranicí brankového území Wijndala a pak hlavou nechytatelně zamířil k levé tyči. PSV dokonce otočilo vývoj v nastavení úvodního dějství zásluhou druhé trefy Tila. Čtyřiadvacetiletý záložník tentokráte po dalším pasu Gakpa nachytal brankáře Gortera a hlavou zády k brance pohotově rozvlnil síť.

Svěřenci trenéra Schreudera po přestávce zabrali a v 54. minutě vyrovnali díky aktivnímu Antonymu. Teprve dvaadvacetiletý brazilský forvard převzal nahrávku od Wijndala a nezištnou přízemní střelou z dvanácti metrů překonal pozdě zasahujícího gólmana Beníteze. Eindhovenský gigant si ale vzal zpět ztracený náskok za dalších jedenáct minut, po dvou předchozích asistencích dokázal skórovat Gakpo.

Po kroucené dělovce Obispa a nejistém zákroku Gortera si počkal na vhodný okamžik a svou dorážku usměrnil přesně do bližšího horního růžku. O čtyři minuty později senzačně zkompletoval svůj hattrick Til, neboť po rychlém přečíslení napřáhl z osmnácti metrů a po teči skluzujícího Álvareze přehodil s velkým štěstím marně se natahujícího strážce AFC - 2:4. Domácí se vrátili zpět do hry o cenný triumf zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem.

Mohammed Kudus si po odvráceném přímém volném kopu elegantně zpracoval míč stehnem a poté ho z hranice šestnáctky chladnokrevně poslal k levé konstrukci. Nicméně v 78. minutě si Ajax svou situaci výrazně zkomplikoval. Nigerijský reprezentační obránce Calvin Bassey totiž velmi nešetrně přišlápl kotník Saibariho, rozhodčí Higler mu okamžitě ukázal žlutou kartu, jenže po přezkoumání videozáznamu svůj verdikt změnil a rovnou tasil červenou kartu.

Oslabený amsterdamský klub se ve zbývajícím průběhu vůbec na nic nezmohl, naopak PSV si hlídalo hubený náskok a definitivně ho pojistilo v první nastavené minutě. Střídající mladík Xavi Simons si při svém debutu v dresu PSV nádherně narazil balón s Veermanem, kličkou se zbavil Gortera a zcela odkrytou branku již neminul svým snadným pokusem po zemi.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, vi.nl, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele