finále
17.04.2022 18:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Cody Gakpo (© AFP)

PSV otočilo vývoj s Ajaxem a po deseti letech slaví triumf v národním poháru

Amsterdamský gigant byl před nedělním finále KNVB Bekeru v Rotterdamu považován za mírného favorita a k obhajobě loňského prvenství vykročil tou správou nohou, když se dostal do vedení, ovšem na začátku druhého dějství mu eindhovenský vyzyvatel zasadil dva rozhodující údery během necelých tří minut a na ty už odpovědět nedokázal. V utkání dokázal vsítit ještě další dva góly, jenomže ty nebyly uznány kvůli ofsajdu.

Svěřenci trenéra Rogera Schmidta se dokázali skvěle vypořádat s náročným programem a navíc zapomněli na čtvrteční vyřazení z Evropské ligy proti anglickému Leicesteru. Naopak AFC nenaváže na loňský double a ve zbytku sezóny bude mít co dělat, aby právě před PSV uhájil vítězství v Eredivisii a do bohaté sbírky přidal v tomto ročníku alespoň jednu cennou trofej. Úvodní větší možnost tohoto střetnutí byla k vidění krátce po deseti minutách hry.

Na vynikající kolmici za defenzívu protivníka si naběhl izraelský kanonýr Zahavi a i se štěstím propálil téměř čtyřicetiletého veterána mezi třemi tyčemi Stekelenburga, jenž nahradil zraněného Onanu, jeho zásah však nebyl uznán kvůli ofsajdu. Výběr vedený koučem Erikem ten Hagem otevřel gólový účet přesně v polovině první půle, kdy si Ryan Gravenberch krásně narazil míč s Klaassenem a pak přesnou ranou usměrnil balón do pravého spodního růžku.

AFC si od tohoto okamžiku hlídalo těsný náskok a zvýšit ho mohlo na konci první části, neboť síť rozvlnil Mazraoui, nicméně jeho přesná rána z dvaadvaceti metrů k pravé tyči neplatila vinou ofsajdu při předchozí přihrávce na levé křídlo. PSV vlétlo do druhého dějství jako uragán a ve 48. minutě srovnalo stav zásluhou Ericka Gutiérreze. Mexický záložník se octil u levé tyče po přímém volném kopu a prodloužené hlavičce Sangarého, sám pak prudkou hlavičkou pokořil naprosto bezmocného Stekelenburga.

Eindhovenský klub od tohoto okamžiku ožil a ani ne o tři minuty později zaznamenal rozdílovou branku. Ajax totiž předvedl hodně špatnou rozehrávku na vlastní polovině, balón vzápětí převzal Cody Gakpo, navedl si ho blíže středu a z hranice šestnáctky vypálil po zemi k levé konstrukci kolem dívajícího se Stekelenburga.

Ajax se však nehodlal vzdát a v 57. minutě se prosadil, jelikož Brian Brobbey střelou z deseti metrů nedal brankáři Mvogovi žádnou naději na úspěch, ale ani jeho zásah neplatil, protože mu Gravenberch zpětně předložil balón z ofsajdového postavení. Ihned na to pálil pouze do pravé tyče srbský "zachránce" Tadič a poté se blýskl Mvogo proti dělovce Schuurse.

Závěrečná desetiminutovka přeci jen patřila PSV, když nejprve těsně netrefil branku Doan a následně orazítkoval břevno z bezprostřední blízkosti Vertessen, ale po závěrečném hvizdu tyto neproměněné možnosti vadit nemusely. Na trávník se trochu překvapivě nedostal od samého začátku nejlepší kanonýr Eredivisie Haller a "vypomoci" přišel až v 72. minutě, jenže příliš vidět nebyl a porážku svého klubu tedy neodvrátil.

Autor: Viktor Sandev / soccerway.com, livesport.cz, espnl.nl, vi.nl

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3,84-3,31.

Reagovat
afc ajax

No otras za 5 min.si posrať celý zápas...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele