Reportáž

Stephen Eustáquio (© AFP)

Porto ve finále Ligového poháru proti Sportingu zkušeně dokráčelo k první trofeji v sezóně

Čtyři roky čekání na odvetu je u konce. Fotbalisté FC Porto porazili ve finále Ligového poháru jeho obhájce Sporting a poprvé v klubové historii zvedli nad hlavu jeho trofej. Porto Sportingu oplatilo čtyři roky starou finálovou a ve vítězství proměnilo až svou pátou finálovou účast.

Utkání začalo pro Porto mnohem lépe. V 10. minutě Sporting sice dobře ubránil útočnou akci z pravého křídla, ale zpoza hranice pokutového území se k míči dostal Eustáquio a technickou střelou překonal Adána. Španělský brankář si sice na střelu sáhl, ale cestě míče do sítě nezabránil.

O necelé tři minuty později bylo na krátký moment po rychlé akci Goncalvese, Paulinha a zakončujícího Edwardse vyrovnáno. Edwards ovšem stál v momentu průnikové přihrávky, po které zakončoval, v ofsajdovém postavení a gól nebyl uznán.

Od toho momentu byl Sporting aktivnějším a živějším týmem na hřišti. Veškeré jeho slibně se rozvíjející akce ale většinou překazila jedna klička navíc nebo nepovedená finální přihrávka. Velkou šanci měl v 36. minutě Porro, který se z velké dálky a úhlu napřáhl ke střele a trefil břevno. K dorážce se poté dostal Goncalves, jehož střela po odrazu jednoho z obránců orazítkovala tyč.

V závěru prvního poločasu měl po Goncalvesově centru z levého křídla na zadní tyč stoprocentní šanci Paulinho, ale střeleckou nejistotu před bránou opět neprolomil a velkou příležitost neproměnil. Ve velké šanci o chvíli později selhal i po Porrově nabídce z druhé strany.

První poločas sice Porto vyhrálo ale jistotou rozhodně neoplývalo a bylo spíše pro něj bylo štěstím, že vedení udrželo do změny stran. Po ní už se na hřišti prezentoval zcela jiný a zodpovědnější tým.

K prvnímu velkému vzruchu došlo v druhém poločasu až v 70. minutě. Paulinho udeřil Otávia a uviděl druhou žlutou kartu a následnou červenou, čímž hodně zkomplikoval snahy svého týmu na zisk trofeje.

Červená karta zcela změnila obraz hry. Porto poprvé v zápase s jistotou převzalo otěže utkání a proti unavenému soupeři ještě jednou udeřilo. V 86. minutě zůstal po rohovém kopu v útoku stoper Marcano, jehož přesným centrem na zadní tyči našel osamoceného Pepê a zkušený španělský stoper hlavou definitivně rozhodl finále.

FC Porto tak na pátý pokus konečně vyhrálo finále portugalského Ligového poháru a zařadilo se po bok Benficy, Sportingu, Bragy, Vitórie Setúbal a Moreirense mezi vítěze této trofeje. Sporting naopak nedokázal podruhé obhájit titul a podruhé v řadě mu utekl "zlatý hattrick".

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele