finále
01.08.2020 21:45 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Porto ovládlo i národní pohár a slaví tak double

Porto potvrdilo dobrou formu ze závěru letošního ročníku a ve finálovém duelu Taca de Portugal v Coimbře přehrálo největšího konkurenta Benficu po výsledku 2:1 i přesto, že od 38. minuty hrálo v oslabení. Po návratu na portugalský ligový trůn přidává do vitríny další trofej a daleko nemělo ani od té třetí, neboť v Taca de Liga podlehlo až ve finále Braze (0:1). Z triumfu v Taca de Portugal se navíc raduje po dlouhých devíti letech.

Pro letošního mistra se utkání nevyvíjelo příliš dobře, protože těsně před přestávkou přišel o vyloučeného Luise Díaze a ihned na to obdržel červenou kartu také trenér Sergio Conceição. Jeho svěřenci však po změně stran zabrali a vsítili hned dva góly, Benfica už nepomohlo ani snížení z pokutového kopu zhruba deset minut před závěrečným hvizdem. První větší možnost na stadionu Cidade de Coimbra byla k vidění po čtyřech minutách.

Po parádní patičce od Maregy se v ní objevil Corona, jenž se chytrou kličkou zbavil bránícího Weigla, avšak jeho tvrdý projektil směřující k bližší konstrukci skvěle odvrátil na rohový kop brankář Vlachodimos. Corona byl znovu vidět po půl hodině hry, nicméně po jeho zpětné přihrávce vůbec nesedla střela Maregovi. Sedm minut před přestávkou si Luis Díaz nevybíravě vyšlápl na Almeidu a po zásluze uviděl od rozhodčího Soarese Diase žlutou kartu.

A jelikož to bylo jeho druhé žluté provinění, tak se předčasně pakoval do útrob stadionu. Za protesty okamžitě uviděl žlutou kartu kouč Conceição, který ve 43. minutě své nevhodné projevy opakoval a Soares Dias ho proto po červené kartě posadil na tribunu. Porto se v žádném případě nevzdalo a hned z kraje druhého dějství šlo do důležitého vedení, to se totiž prosadil pětadvacetiletý reprezentant DR Kongo Chancel Mbemba.

Ten se po přímém volném kopu z levé strany a nepříliš povedeném zákroku Vlachodimose dostal k hlavičce a svým hezkým obloučkem ze sedmi metrů rozvlnil síť. Domácí se od tohoto okamžiku snažili přidat, jenomže v 59. minutě inkasovali podruhé. Standardní situaci z obrovské vzdálenosti rozehrál Brazilec Otávio, defenziva Benficy zcela zapomněla na Mbembu a proti jeho prudké hlavičce z hranice brankového území tentokráte neměl Vlachodimos nárok.

Mbemba svým druhým gólem v tomto střetnutí pořádně ztížil soupeři situaci. Tomu svitla naděje v 84. minutě, Soares Dias totiž nařídil pokutový kop za faul střídajícího Leiteho. K němu se postavil kanonýr Carlos Vinícius a zkušeně zamířil do protipohybu bezmocného gólmana Costy. V první minutě nastavení byl blízko ke srovnání stavu Jota, který se opřel do odraženého balónu z hranice pokutového území, ale jeho skákavý pokus pouze orazítkoval levou tyč a výsledek se proto již nezměnil.

Autor: Viktor Sandev / whoscored.com, vsports.pt

Komentáře (2)

Přidat komentář
FC Porto FC

Paráda, letos na nás Benfica neměla vůbec

Reagovat
AjaxFans

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele