finále
17.05.2013 21:30 CET
1 : 2
po prodloužení
(1:1, 1:1)

Reportáž

Prokletí zlomeno, Atlético přehrálo Real a má trofej

Pětadvacetkrát v řadě se to nepodařilo, teď v pravý čas ano. Atlético poprvé od roku 1999 uspělo v madridském derby s Realem, a hned mu za odměnu přistane ve vitríně trofej pro vítěze španělského poháru. Divoký zápas plný emocí rozhodl v prodloužení stoper Miranda...

Bílý balet tak nevyužil ani poslední zbývající příležitost k zisku trofeje a letošní sezona pro něj skončí totálním neúspěchem. Začalo to přitom na neutrálním stadionu Santiaga Bernabéa o mnoho lépe pro domácí. V páté minutě o sobě dal poprvé vědět Cristiano Ronaldo, jeho dalekonosný pokus však zblokovala obrana Atlétů a Courtois pak mohl bez sebemenších problémů zakročit.

Čtrnáctá minuta už přinesla první branku, a radovat se z ní mohli svěřenci Josého Mourinha. Rohový kop totiž ideálně rozehrál Mesut Özil, na míč si naskočil Ronaldo a prudkou hlavičkou k tyči nedal Courtoisovi žádnou šanci. O chvilku později se poprvé připomněli také fotbalisté druhého nejslavnějšího madridského celku, Gabi ovšem pálil nad břevno.

Jinak se ale v prvním poločase dlouho nic moc zajímavého nedělo, až do pětatřicáté minuty. To se Falcao obtočil kolem bránícího protihráče, vysunul do šance Diega Costu a ten levačkou nezaváhal - López si sice na míč sáhl, vytěsnit ho ovšem nedokázal. Domácí po inkasované brance konečně alespoň trochu přidali a odměnou jim byli tři zajímavé možnosti, Modrić ale pálil mimo, Ramos akci pokazil přihrávkou navíc a v úplném závěru úvodního dějství napálil Özil krásným halfvolejem tyč.

Také po přestávce pokračovali Merengues v aktivní hře, přesto jako první zahrozilo Atlético, Filipeho luise ale vychytal López. Po hodině hry se už už fanoušci Realu radovali ze vstřelené branky, neuvěřitelná situace ale nakonec gólem neskončila. Ronaldův přízemní centr usměrnil Benzema do tyče, balón se pak odrazil ještě k Özilovi, ten si položil Courtoise i Luise, na brankové čáře ho však nevídaným způsobem vychytal obránce Juanfran.

Uběhlo jen dalších osm minut a tyč zvonila za Courtoisem znovu - tentokrát po standardní situaci Ronalda. Dorážel ještě Essien, ovšem vysoko nad. V sedmasedmdesáté minutě se cosi nelíbilo Mourinhovi, a rozhodčímu to dával najevo tak nepříčetně, že byl vykázán na tribunu. Závěr normální hrací doby už se pak spíše dohrával, tedy alespoň co se týče fotbalových akcí. Jinak na trávníku vzplály emoce, a přeneslo se to i do prodloužení, které za stavu 1:1 následovalo.

Gól měl už po pěti minutách hry na kopačce Diego Costa, tentokrát ale na Lópeze nevyzrál. Za další čtyři minuty už se ovšem Atlético radovalo, když si po rohu na přední tyč naběhl Miranda a hlavou vstřelil rozhodující trefu. Real tlačil, šel za vyrovnáním, v největší šanci ale totálně selhal Özil, jehož bravurně vychytal Courtois. Závěr zápasu se nesl v duchu klasického španělského divadla, za což byli červenými kartami potrestáno Ronaldo a Gabi, na cenném vítězství Atlética se už však nic nezměnilo.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1157)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele