Reportáž

Slavící Gavi (© AFP)

Barcelona si s Realem poradila snadno a zvítězila v Superpoháru

Vítězem španělského Superpoháru se stala Barcelona, která si až nečekaně snadno poradila s Realem Madrid. Velký večer trenéra Xaviho dirigovalo mladé duo Gavi - Pedri, Real dokázal v závěru jen snížit.

V Rijádu se diváci dočkali slavného střetu dvou gigantů evropské kopané. Do finále španělského Superpoháru se totiž probojoval Real Madrid a s ním i Barcelona, jeho největší a odvěký rival. Oba soupeři toužili přirozeně po trofeji, takže nasadili do hry to nejlepší. Benzema, Vinícius nebo Modrić s Kroosem kontra Lewandowski, Gavi či Pedri s Dembélém. Jako první ale zakončil hráč, od něhož se to obvykle příliš nečeká. Jenže stoperovi Araújovi chyběly centimetry, aby dosáhl na kýžený balon.

Pořádně se musel vytáhnout i brankář Courtois, když ho po třinácti minutách hry vystrašil pálící Robert Lewandowski. Ani dorážející Baldé přesně nezamířil, a na gól jsme tak dál čekali. Dočkat jsme se mohli po šesti minutách, kdy Mendy centroval z levé strany do míst, kam si naběhl Benzema. Nicméně ten o pár centimetrů minul tyč!

Jinak to ale byl hlavně boj o míč ve středu pole. Právě pár metrů za ním se na každý pár Realu nepovedla zásadní situace. Obrana Bílého baletu chybovala a Lewandowski okamžitě našel nabíhajícího Gaviho. Ten si elegantně i v plné rychlosti zpracoval míč a prostřelil padajícího brankáře Courtoise!

A bylo hůř. Přesně ve 45. minutě se Barceloně povedl rychlý kontr, který táhl Gavi. Jeho průnik do obrany Realu nikdo nezalepil a mladý záložník měl ideální šanci nahrát útočníkovi světových parametrů. A překonat Courtoise nebyl pro osamocenou a špatně bráněnou veličinu, jakou bezesporu je Robert Lewandowski, žádný problém.

Real sice častěji fauloval, ovšem ani díky tomu nedokázal zamezit rychlým brejkům svého soka. Další takový málem využil Dembélé po akci rychlíka Baldého. Avšak tentokrát si brankář Thibaut Courtois poradil. Baldé se obecně dostával do zakončení až překvapivě často, další jeho pokus zlikvidoval bránící Antonio Rüdiger dobrým obranným zákrokem. Realu se dnes nic nedařilo, především přechodová fáze jeho hry trpěla mnoha nepřesnostmi a rovněž absencí nápadů.

Ty naopak nechyběly Kataláncům, kteří si na trávníku v Rijádu počínali velmi sebevědomě. A navíc svého soupeře dokázali přehrávat i pomocí jednoduchých schémat. Jako třeba v 69. minutě, kdy další rychlou akci po přihrávce dnes skvěle hrajícího Gaviho zakončil téměř jeho vrstevník Pedri. Zkrátka další šance jako z učebnice, dnes Xavi protivníka Ancelottiho školil jako málokdy.

Real působil bezradně a Toni Kroos vypálil dokonce první ránu mezi tři tyče v podání Bílého baletu až dvacet minut před koncem! Realu dnes nepřálo ani štěstí, ostatně Rodrygovu krásnou ránu vytahoval Ter Stegen právě se štěstím aspoň na roh.

Z něho sice Real nic nevymyslel, ale v nastaveném čase aspoň dokázal snížit. O čisté konto brankáře Ter Stegena připravil Karim Benzema, jenž dokázal propálit svého soupeře. Moc velkou radost z téhle trefy však asi neměl.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (347)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele