14.08.2019 21:00 CET
2 : 2
5:4 pen.
(0:1, 1:1)

Reportáž

Liverpool má další trofej. Chelsea penalty nezvládla

Liverpool slaví vítězství v Superpoháru po vyčerpávajícím průběhu a dramatické koncovce. Chelsea sice srdnatě bojovala a v závěru srovnala krok, ale penaltovou loterii zvládl lépe poslední vítěz Ligy mistrů.

Turecký Istanbul se stal dějištěm už 44. ročníku Superpoháru UEFA a o tomto zápase se mluvilo už hodně dlouho před jeho začátkem. Pověstná vášnivá atmosféra, na jakou si zvyká každý hostující tým, byla ještě vystupňována. Poprvé v historii velkých evropských klání totiž měla dirigování zápasu na starosti žena. V zemi, kde většina obyvatel vyznává tradiční islám, to rozhodně byla revoluční myšlenka.

Jakkoli madam Stéphanie Frappart působila nad věcí, ten tlak cítit musela. Zvlášť, když měla ukočírovat hvězdy anglické Premier League. Před kamerou se kromě sudí necítil dobře ani Frank Lampard, který nedávno zažil těžký debakl. Reagoval na to změnou rozestavení, jenže jakkoli od začátku Chelsea působila dravě, musela ve čtvrté minutě děkovat videorozhodčímu. Po Hendersonově pasu Mané zkusil nůžky a Christensen zasáhl míč rukou!

Naděje na penaltu ale chlapcům z města Beatles vzala rozhodčí Frappartová (třebaže to ze začátku tahalo za uši). Pro Liverpool to taky nebylo snadné, především na pozici brankáře. Když vám záda kryje hráč, se kterým se na trénincích potkáváte devět dní, vzniká pak plno otazníků. Takže mu občas muselo pomoct štěstí. Jako ve dvaadvacáté minutě, když se do vápna hravě dostal Pedro a z úhlu napálil břevno!

Na obráncích londýnského klubu byla vidět horší komunikace, ale to nebylo nic v porovnání s ženskou skupinkou arbitrů. Zatímco čárová rozhodčí O’Neillová odmávala Giroudovi ofsajd, Frappartová k překvapení mnohých a Girouda nechala ve hře pokračovat. Tím ho natolik zmátla, že nedokázal smysluplně zakončit. Ke slovu se postupně dostával i Pulisic, mladík snažící se zaplnit místo Hazarda. Jeho sprint do rozhozené obrany Reds však skončil na nepřesné snaze najít Oliviera Girouda.

Najde se dost lidí, kteří Giroudovy kvality zpochybňují. Ve 29. minutě ale znovu ukázal, jak je platným hráčem. Christian Pulisic potáhl míč přes čtyři hráče a dokázal vymyslet geniální uličku na opačnou stranu vápna. Tam si naběhl nepokrytý Olivier Giroud, na jehož přesnou ránu neměl Adrián nárok!

Duo Pulisic - Giroud dál terorizovalo obranu Reds a jen na poslední chvíli odpískaný ofsajd zkazil mladé posile Chelsea radost z druhé branky.

Dnes to nebyl ten dravý a kreativní Liverpool s obrovskou jistotou vzadu. Od 15. minuty kraloval zápasu Lampardův celek. I proto vyslal Jürgen Klopp na hřiště žolíka v podobě Roberta Firmina. A tento tah se mu nemohl vyplatit lépe, protože Firmino jen dvě minuty po svém nástupu na hřiště dosáhl na dlouhý pas za obranu. Špičkou kopačky jej ještě dostal vedle na Sadia Maného, který padajícího Kepu se štěstím a důrazem překonal - 1:1.

Chelsea nutně potřebovala nový impuls a ten měli přinést mladíci Abraham s Mountem. Hlavní hvězdou byla hned vzápětí jiná opora Blues - brankář Kepa. Rohový kop totiž přistál na noze Salaha, který mířil na zadní tyč. Kepa bryskně zareagoval a míč vyrazil k Virgilu van Dijkovi. Hora s obrannými povinnostmi sice dorážela výborně, ale Kepa znovu vylétl a s pomocí břevna míč vyrazil!

Pět minut před koncem regulérní doby se mohl hrdinou stát mladík Mount, jehož úprk skončil přesnou ranou. Potíž byla opět ve zdviženém praporku. Devadesát minut k rozhodnutí nestačilo, což znamenalo jediné - prodloužení.

A v něm se děly věci! Nejprve se mohl Jürgen Klopp znovu blahopřát a pustit emoce ven. Ofenzivní dvojka Firmino a Mané po rychlém brejku a jednoduché výměně míče získala balón hodně blízko vápna. Spolupráci poslepu zakončil opět Mané svým druhým gólem v zápase.

Chelsea nevýhodnou situaci ale znova zvládla, i když se nejspíš bude mluvit o pomoci rozhodčích. Po brilantním pasu do vápna míč šteloval na přední tyč Pedro a střídající Tammy Abraham po minimálním kontaktu s brankářem Adriánem padl k zemi. Z toho měli radost jak fanoušci Chelsea, tak především nenápadný tvůrce hry Jorginho. Naturalizovaný Ital dnes musel snést špatně napsané jméno na svém dresu, což si přehledně kopnutou penaltou bohatě vynahradil.

Zvládl i tu další, při níž už šlo o mnohem víc. Celkově jich bylo úspěšných jen devět, protože tu poslední, rozhodující, mladíček Tammy Abraham nedal! Brankář Adrián se stal hrdinou a díky jeho zákroku Liverpool vítězí.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1688)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele