11.08.2021 21:00 CET
1 : 1
6:5 pen.
(1:0, 1:1)

Reportáž

Hráči Chelsea s další trofejí (© AFP)

Chelsea získala i Superpohár. Penalty rozhodlo netradiční střídání gólmanů

Chelsea po Lize mistrů získala další prestižní trofej a odnáší si domů z Belfastu také Superpohár. Měla nervy ze železa, protože o vítězi duelu s Villarrealem musely rozhodnout až penalty. A ty zvládli Tuchelovi svěřenci díky střídajícímu brankáři Kepovi lépe.

Tradičním předkrmem před blížícím se startem těch nejlepších a nejsledovanějších lig je bitva o Superpohár a letos tomu nebylo jinak. Ve Windsor Parku se o tuto trofej utkala Chelsea coby vítěz Ligy mistrů a Villarreal, který opanoval pro změnu Evropskou ligu. Londýnský celek, který v současné době žije především příchodem "Big Roma" Lukakua, hrál o tuto trofej už popáté, zatímco pro Žlutá ponorka bojovala o svou první trofej.

Sudí Karasev foukl do píšťalky a podobně jako zhruba 13 tisíc fanoušků sledoval, jak se aktivita Chelsea postupně mění v jasnou územní převahu. Po šesti minutách se k rohovému kopu z pravé strany dostal Hakim Ziyech a našel Tima Wernera. Německý útočník sice nepatří mezi zvlášť kvalitní hlavičkáře, ale tentokrát měl brankář Sergio Asenjo plné ruce práce, aby jeho hlavičku odvrátil aspoň na roh.

Španělského brankáře o pár chvil později pořádně protáhl i záložník Kanté, který si navedl míč na střed a pořádnou pumelicí zakončil těsně vedle. Villarreal spoléhal spíše na brejky a situaci mu výrazně komplikovala vlastní rozehrávka. Často se totiž hráči londýnského velkoklubu dostali k míči blízko soupeřova vápna vlastně skoro zadarmo.

Svůj tlak přetavili Blues v první branku až ve 27. minutě. Krásný pas do běhu zachytil Kai Havertz, dostal se s ním až na hranici vápna a centroval po zemi. Jeho nahtávku asi úmyslně minul Werner, protože za sebou viděl nabíhajícího Hakima Ziyecha. A pro marockého technika už nebylo problémem zakončit podél padajícího Asenja - 1:0.

Villarreal málem posléze odpověděl, jenže Diu vychytal perfektní Mendy. Následně Ziyech našel krásným pasem z volného přímého kopu Kurta Zoumu, jenž se natahoval na zadní tyči pro míč. Poslal ho ale z těžké pozice mimo. Ziyech byl hlavní hvězdou první půle, jenže tu bohužel nedohrál.

Pár minut před koncem se totiž zranil a nakonec v doprovodu lékaře odbelhal za postranní čáru. Jen z kabiny tak mohl sledovat, jak Alberto Moreno na zadní tyči posílá přetažený centr celou silou do břevna!

Druhá půle už z pohledu Chelsea tak zajímavá a svižná rozhodně nebyla. Naopak, pod kotel přiložil Villarreal. Po akci Alberta Morena se málem prosadil jeho jmenovec Gerard. Sedm minut uteklo z druhého dějství, když míč při rozehrávce poslal brankář Mendy kvůli podklouznutí jen na kopačky Morena. Španělský reprezentant postupoval rychle k vápnu a zkoušel zkušeného brankáře obstřelit. Ten ale na poslední chvíli vyškrábl jeho pokus na tyč!

Postupem času se Žlutá ponorka dostávala do hry stále víc a v 68. minutě dorazilo další varování pro Chelsea. Střídající obránce Pervis Estupiñán si naběhl do vápna a nikým nehlídán zkoušel překvapit Mendyho. Ten ale jeho tvrdou ránu vykryl!

Jenže Chelsea si dál koledovala a trest prostě přijít musel. Stoper Antonio Rüdiger nákopem jen odevzdal míč soupeři, Gerard Moreno si elegantně narazil míč s Boulayem Diou a když ho dostal zpět, ocitl se sám před Mendym. V takové chvíli už tenhle smrtící střelec minout nemohl a srovnal!

Jen pár vteřin před koncem normální hrací doby našel Rüdiger spoluhráče Marcose Alonsa, jenže španělský bek pálil ostře jen do boční sítě. Následovalo tedy prodloužení. Jenže ani jedna z jeho částí nepřinesla nic zajímavého, takže na řadu přišla loterie zvaná penalty. Ještě před ní udělal trenér Tuchel dost možná nevídanou změnu, protože posadil brankáře Mendyho a do brány postavil nerozchytaného Kepu.

Jenže rozhodnutí to bylo skvělé. Chelsea sice špatně začala, když Havertz nedal, jenže od té doby už se nemýlila ani jednou. Penaltový rozstřel dospěl až do sedmé série, v níž rozhodli obránci. Zatímco Rüdiger proměnil, velezkušený kapitán Villarrealu Raúl Albiol ne. Hrdinou Chelsea se proto stal Kepa, který chytil dvě penalty soupeře.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (423)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele