Rekordman Trpišovský aneb Události 30. kola FORTUNA:LIGY

30.04., 08:50
Názory a komentáře
Jindřich Trpišovský si připsal rekordní 192. ligovou výhru. (© AFP)

Základní část letošního ročníku FORTUNA:LIGY je minulostí. Týmy se tak rozdělily do tří skupin, ve kterých odehrají nástavbu. Ale zpět ke 30. kolu. Pražskou Spartu hnalo za výhrou v Olomouci 4500 fanoušků, kteří mohli oslavit vítězství 4:1. Viktoria Plzeň vyhrála s Teplicemi 3:0.

Slávisté vyrazili na stadion neoblíbeného Hradce Králové, kde nakonec zvládli zvítězit 2:1. Baník Ostrava v zajímavém klání hostil Slovan Liberec, rozešli se smírně remízou 2:2. Bohemians doma urvali vítězství s Pardubicemi 2:1. Karviná ve Zlíně vyhrála těsně 1:0.

Zajímavá přestřelka se udála v Českých Budějovicích. Dynamo nakonec remizovalo se Slováckem 2:2, to se i přesto udrželo ve skupině o titul. Mladá Boleslav remizovala na hřišti Jablonce 1:1 díky obřímu kiksu gólmana Hanuše, který ji daroval lacinou branku.

Zápas kola

Sigma Olomouc - Sparta Praha 1:4

Za mimořádné kulisy hostujících fandů si pražský celek zajistil poklidné vítězství.

Gól kola

1. Karel Spáčil (Hradec Králové)

Mladičký hradecký fotbalista se proti Slavii trefil parádním halfvolejem.

2. Jakob Tranziska (České Budějovice)

3. Seung-Bin Kim (Slovácko)

Jedenáctka kola

(©Eurofotbal)

Brankář - Dominik Holec (Karviná)

Ve Zlíně udržel čisté konto, což znamenalo velmi důležitou výhru Karviné v boji o záchranu. Po čtvrt hodině hry si musel poradit s nebezpečně skákavou střelou Slončíka, nevyhrála na něj ani Načkebia. Holec může být pro Karvinou jedním z faktorů, který ji pomůže k záchraně.

Pravý obránce - Filip Prebsl (Slovan Liberec)

Svým gólem zařídil Liberci na Baníku cennou remízu 2:2, ačkoliv Slovan o dvě branky prohrával. V 69. minutě se totiž Tupta ujal rozehrávky rohového kopu. Ten centr načechral do pokutového území přesně na hlavu Prebsla, jehož zakončení se sneslo do sítě za Markoviče.

Střední obránce - Ladislav Krejčí (Sparta Praha)

Po dlouhé době se gólově probudil, mezi střelce se v Olomouci zapsal dvakrát. Nejprve z pokutového kopu, který proměnil střelou po své levé ruce. Zanedlouho se prosadil podruhé, když Kairinen poslal centr od rohového praporku a Krejčí vyšplhal ze všech nejvýše.

Levý obránce - Ondřej Zmrzlý (Slavia Praha)

Dal druhou branku Slavie v Hradci Králové, která nakonec byla i vítězná. Domácí dali slávistům ve středu pole trochu více prostoru a balonu se ujal Tomáš Holeš. Ten vyslal centr před branku, kde zaspal Harazim, nepokryl Zmrzlého, jehož hlavička překonala Zadražila.

Pravý záložník - Jan Suchan (České Budějovice)

V nastaveném čase prvního poločasu vystřelil pro České Budějovice vyrovnání. Ujal se rozehrávky přímého kopu a zároveň měl i to potřebné fotbalové štěstí. Střelu totiž ve zdi tečoval hlavou Kim a balon tak zamířil mimo dosah bezmocného Fryštáka, který se jen ohlédl.

Střední záložník - Seung-Bin Kim (Slovácko)

Svým sprinterským výkonem otevřel zápis střelců v Českých Budějovicích. Po rohovém kopu Dynama začal tento korejský rychlík prchat po levé straně. Středem hřiště s ním běžel ještě Petržela, Kim se ale rozhodl vzít situaci na sebe. Zakončil přesně ke vzdálenější tyči.

Střední záložník - Lukáš Provod (Slavia Praha)

V Hradci Králové otevřel skóre a předvedl jeden ze svých výtečných výkonů, jak jej známe. Domácí sice dožadovali faul na Čmelíka, ale hrálo se dál. Balon poté doputoval k Mojmíru Chytilovi, který jej přiklepl pro Provoda. Ten po přípravě vypálil přesně k pravé tyči.

Levý záložník - Jan Matoušek (Bohemians)

Svou brankou ze druhého poločasu rozhodl o vítězství Bohemians s Pardubicemi. Centr Dostála totiž propadl malým vápnem, až se smolně odrazil od hostujícího Solila. Situaci využil Matoušek, který se dostal k balonu první a halfvolejem s trochou štěstí překonal Kinského.

Útočník - Veljko Birmančevič (Sparta Praha)

Už je jen jeden gól od čela tabulky střelců, kanadských bodů má 24. V Olomouci se opět prosadil a potvrdil výbornou formu v závěru sezony. Gólu předcházel výborný Rynešův náběh za obranu, ten poté našel Birmančeviče, který vypálil přesně ke vzdálenější tyčce podél Stoppena.

Útočník - Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň)

Poslední kolo základní části si náležitě užil a přidal dva góly. Nejprve využil spolupráce spoluhráčů, když Kalvach na pravé straně našel Šulce, jehož centr poté hlavou poslal do brány. Poté přihrával Červ, Vydra pustil balon za sebe a Chorý se po zemi trefil mimo dosah Ludhy.

Útočník - Yusuf (Mladá Boleslav)

Mladá Boleslav byla po většinu utkání v Jablonci horším týmem, ale nakonec využila ke srovnání nevídané chyby. Brankář Hanuš totiž v den svých 36. narozenin přihrál přímo na kopačku napadajícího Yusufa, v jehož případě už by byl zločin nedat gól do prázdné brány.

Nemělo by vám uniknout

Žambůrek poslal v pokutovém území Buchtu k zemi, jasná penalta.

Sparťané přijeli do Olomouce v počtu 4500 a připravili si parádní choreo.

Pokorného zákrok na Kuchtu byl jasně penaltový.

Brankář Hanuš si narozeniny "okořenil" přihrávkou soupeři na gól, Yusuf to neměl těžké.

Slávisté si jako obvykle připravili povedené choreo.

Staněk vytáhl proti Koubkovi výborný zákrok.

VAR v akci

Adediranův gól kvůli ofsajdu neplatil.

Kuchta se z gólu ani příliš neradoval, tušil své ofsajdové postavení.

Změny v tabulce

Šest týmů se kvalifikovalo do elitní skupiny o titul. O ten si ale zahrají jen první Sparta a druhá Slavia, mezi kterými jsou čtyři body. Třetí Plzeň už na čelo ztrácí čtrnáct bodů, ale může být v klidu, na čtvrtý Baník Ostrava má náskok sedmnáct bodů. Pátá skončila bod za Baníkem Mladá Boleslav, tři body za ní šesté Slovácko.

Ve skupině o umístění se bude bojovat o možnost zahrát si s pátým celkem o účast v pohárové Evropě. V úvodním kole si dvojzápas střihne sedmý Slovan Liberec s desátými Teplicemi a osmá Sigma Olomouc s devátým Hradcem Králové.

Ve skupině o záchranu budou mít nejlepší výchozí pozici jedenáctí Bohemians, dvanáctý Jablonec na ně ztrácí pět bodů. Třinácté Pardubice mají o další dva body méně. O tři body méně mají na barážových příčkách Karviná a Zlín, poslední jsou se ztrátou dalšího bodu České Budějovice.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
30
24
4
2
70 : 26
76
2
Slavia Praha
30
22
6
2
62 : 23
72
3
Viktoria Plzeň
30
19
5
6
67 : 33
62
4
Baník Ostrava
30
13
6
11
48 : 39
45
5
FK Mladá Boleslav
30
12
8
10
50 : 46
44
6
1. FC Slovácko
30
11
8
11
39 : 40
41
7
Slovan Liberec
30
10
10
10
46 : 46
40
8
Sigma Olomouc
30
10
7
13
40 : 45
37
9
FC Hradec Králové
30
9
10
11
32 : 38
37
10
FK Teplice
30
9
9
12
31 : 40
36
11
Bohemians Praha 1905
30
8
11
11
29 : 40
35
12
FK Jablonec
30
6
12
12
35 : 45
30
13
FK Pardubice
30
7
7
16
29 : 42
28
14
MFK Karviná
30
6
7
17
30 : 52
25
15
FC Zlín
30
5
10
15
36 : 61
25
16
Dynamo České Budějovice
30
6
6
18
34 : 62
24

Autor: Petr Procházka

Komentáře (22)

Přidat komentář
Witcher

Tak Slavia bude vyloučena z ligy

Reagovat
kilobyte

To těžko.

Reagovat
Sberatel_remiz

Našel jsem venku nafukovací balónek. Vzal jsem si ho domů. Přes noc se zmenšil asi tak o 1/3. Další večer se zmenšil o další třetinu! Ten balónek se zmenšuje úplně jako šance Slávie na výhru titulu!

Reagovat
naheCZ

Ví už o tom TV Nova? Určitě by o tom natočili reportáž.

Reagovat
Sberatel_remiz

Bohužel nejsem stará bába a neuvízl jsem v lese pod kořenem. Takže se obávám, že nenatočí.

Reagovat
naheCZ

Natočili reportáž o mrznutí vody, natočí i toto

Reagovat
kilobyte

Hlavní zpráva dne.

Reagovat
Mass

Reagovat
Sberatel_remiz

Slávii už může pomoci k titulu jen symetrie Vesmíru. Mám na mysli toto: Když někdo má smůlu, často to Vesmír kompenzuje tak, že příště nadělí smůlu. Sparta loni vyhrála ligu jen s obrovským štěstím. Měla nakonex stejně bodů jako Slávia. A dala mnohem méně gólů než Slávia. Ovšem moc se na tuto symetrii Vesmíru spoléhat nedá. To je jasné. Ovšem může to být aspoň skvělá výmluva pro J.T. Až se ho na tiskovce zeptají, proč Slávia opět nevyhrála titul, tak se může vymluvit na to, že kvůli tomu, že Vesmír neprojevil svou symetričnost.

Reagovat
St. Pauli

Pripominas mi stylem psani Erika W. z iDnesu v obracenem gardu. Ten tam psal tak deset let zpet taky podobny moudra, akorat prosesivky. To je realita.

Reagovat
10adam

To je ten debil, který jezdí supermoderním vozem s televizkou?

Reagovat
PBLead

Reagovat
10adam

Nesměj se a odpověz

Reagovat
kilobyte

Stejně bodů měla hlavně kvůli tomu, že jí to stačilo.

Reagovat
Sberatel_remiz

Stejně bodů měla protože byla neschopná jich vyhrát víc!

Reagovat
kilobyte

Tak proti Plzni už Sparta nemusela bodovat. Neříkám, že by vyhrála, ale kdyby bylo potřeba bodovat, tak by hrála jinak.

Reagovat
Freedo

Naštěstí vesmír symetrický je.

Reagovat
Nieuwendyk

To je samozřejmě pitchovina jak Uran. Vesmír symetrický rozhodně není

Reagovat
Freedo

Takže se nerozpíná do všech stran stejně rychle?

Reagovat
Salfovic

To ano, protože se všechno snaží dostat co nejdál od Chucka Norrise.

Reagovat
meno

Is the universe Asymmetric or symmetrical?

Instead, it exhibits distinct asymmetry, suggesting that some force, perhaps in the extremely early moments of the Universe, caused it to develop that way. Philcox came to that conclusion after he used supercomputers to map the separations between millions of galaxies.

Reagovat
mrtvej ofsajd

Tyhle antropocentricky představy typu "karma" a podobnejch etickejch symetrií", je picovina stará jak lidstvo samo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele