V lize může o víkendu Sparta obhájit titul a Zlín sestoupit

17.05., 19:55
Aktuality
David Holoubek (© Sparta Praha)

Předposlední čtvrté kolo nadstavby první ligy může rozhodnout o tom, kdo se stane mistrem a kdo sestoupí. Pokud vedoucí tým tabulky Sparta ve skupině o titul v sobotu zvítězí v Mladé Boleslavi, bez ohledu na zbylé výsledky si zajistí obhajobu trofeje. Slavia, která ztrácí na pražského rivala čtyři body, se představí v Uherském Hradišti. Na opačném pólu tabulky by v případě klopýtnutí s Bohemians 1905 a úspěchu obou konkurentů v boji o udržení mohl získat Zlín definitivu posledního místa, které jako jediné znamená přímý sestup. Úvodním duelem začne finále skupiny o Evropu mezi Teplicemi a Hradcem Králové.

Sparta v úterý ve vloženém kole porazila Ostravu 2:1, v lize podeváté po sobě bodovala a v Mladé Boleslavi může boj o titul definitivně rozhodnout. Letenští naposledy dokázali obhájit mistrovský primát v sezoně 2000/01, kdy ovládli nejvyšší soutěž popáté za sebou. Coby nejúspěšnější tým české historie mohou v sobotu získat celkově 38. titul a čtrnáctý od rozdělení federace.

K potvrzení první příčky nemají sparťané ideálního soupeře. S Mladou Boleslaví sice prohráli jediné z posledních devíti ligových utkání, v této sezoně nejvyšší soutěže ji ale dvou zápasech neporazili. Na podzim ve středočeském městě prohráli 1:3.

"Máme velkou motivaci. Boleslav jsme jako jedinou v sezoně neporazili, máme jí co vracet. Když v sobotu zvítězíme, je hotovo. K utkání přistupujeme jako vždy, chceme vyhrát. Samozřejmě tři body budou mít tentokrát jiný význam, proto je chceme získat o to víc," řekl dánský asistent trenéra Sparty Lukas Babalola.

Také Mladoboleslavští mají velkou motivaci. Drží čtvrtou příčku, které znamená účast v kvalifikaci Evropské konferenční ligy. Po úterní porážce 0:1 se Slováckem mají k dobru dva body na pátou Ostravu a ještě o bod více na šestý celek z Uherského Hradiště.

"Musíme se na Spartu dobře připravit a ukázat, jestli na Evropu máme. Věřím, že tým je natolik zdravý, že kartami o Evropu ještě zamíchá," prohlásil kouč David Holoubek, který v minulosti trénoval na Letné.

Slavia ve středu odvrátila případné sparťanské oslavy domácí výhrou 3:0 nad Plzní a nyní může doufat už jen v naprostý kolaps městského rivala. Proti Slovácku se červenobílým daří, desetkrát po sobě s ním v lize bodovali, z toho devětkrát zvítězili. Celek z Uherského Hradiště v úterý vyhrál po devíti kolech a ještě oživil naději na účast v pohárech.

"Slovácko mělo dlouhou sérii porážek, ale utkání v Boleslavi pro něj bylo pozitivní. Pro nás to však nic neznamená. Musíme vyhrát, pokud chceme ještě pomýšlet na titul," řekl slávistický asistent Milan Kerbr, který v Uherském Hradišti začínal hráčskou kariéru.

Kouč Slovácka Martin Svědík, jenž po sezoně u týmu skončí, bude kvůli disciplinárnímu trestu scházet na lavičce. Celek z Uherského Hradiště připravuje překvapení. Pokud to vývoj zápasu dovolí, nastoupí podle informací ČTK na poslední minuty i dlouholetý kapitán Michal Kadlec, který oznámil ukončení kariéry po sezoně a během jara kvůli zranění nehrál.

Ve zbylém sobotním utkání skupiny o titul Plzeň přivítá Ostravu. Západočeši už mají jistotu, že obsadí třetí místo a soustředí se především na středeční finále domácího poháru proti Spartě. Baník naopak bojuje o účast v Konferenční lize. Slezané se pokusí zabodovat po sérii tří porážek v nadstavbě, Viktorii ale porazili v jediném z posledních 30 duelů nejvyšší soutěže. Plzeňský kouč Miroslav Koubek v minulosti vedl Ostravu.

Hlavní tajenka může být rozluštěna i ve skupině o záchranu, za určitých okolností může už v neděli sestoupit Zlín. "Ševci" ztrácejí na dně tabulky bod na České Budějovice a dva body na čtrnáctou Karvinou. Pokud doma neporazí již zachráněné Bohemians 1905, mohou v případě úspěchu obou konkurentů získat definitivu posledního místa.

Také Jihočeši přivítají již zachráněný tým, doma nastoupí proti Jablonci. Nováček soutěže z Karviné se představí v Pardubicích, na které ztrácí pět bodů. Východočechům stačí k záchraně remíza. Do druhé ligy přímo sestoupí jen nejhorší celek, mužstva na 14. a a 15. pozici čeká baráž.

"Situaci máme stále ve svých rukou, ale je to horší v tom, že jsme stále poslední a zápasy ubývají. Musíme prostě dvakrát vyhrát, což by nám zajistilo baráž. Jako první stojí v cestě Bohemians, kteří už mají záchranu jistou, ale s tím nemůžeme kalkulovat. To by mohlo být zrádné," řekl zlínský trenér Bronislav Červenka.

Teplice a Hradec Králové po úspěšném vystoupení v semifinále skupiny o Evropu rozehrají v neděli finále. Vítěz si poté zahraje s pátým týmem skupiny o titul kvalifikačním utkání o účast v Konferenční lize. Lepší vzájemnou bilanci mají "Votroci", kteří vyhráli pět z posledních šesti ligových zápasů s Teplicemi a oba duely této sezony ovládli 1:0.

Kouč Zdenko Frťala před angažmá na severu Čech vedl Hradec, s nímž postoupil do ligy. Asistent trenéra "Votroků" Stanislav Hejkal zase v minulosti působil v Teplicích.

Autor: ČTK

Komentáře (6)

Přidat komentář
Zdechlina

Hlavně ať jim to Bohemka nepustí Gottwaldov už musí táhnout... haluzáci...

Reagovat
Grupma

zdechliny

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Modi6

Bylo by to příliš krásné, a proto je těžké tomu uvěřit. Tedy tomu, že by Zlín už po neděli sestoupil. Kéž by! Není člověka, jenž by si to nepřál !!

Reagovat
Mass

Reagovat
Nieuwendyk

Zlín už musí pryč.

A příští rok snad i Teplice a Dukla samozřejmě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele