33. kolo
11.05.2024 15:30 CET
3 : 2
(1:2)

Reportáž

Oslavy hráčů 1. FC Köln (© AFP)

Kolín v existenčním duelu s Unionem po pohádkovém obratu vykřesal naději na záchranu

Kolín nad Rýnem ve 33. kole Bundesligy porazil po infarktovém závěru Union Berlín 3:2 a odložil svůj sestup minimálně na poslední kolo soutěže. Zaplněnou kolínskou arénu zchladil již za čtvrt hodiny soupeř dvěma rychlými góly, nicméně proměněná penalta Floriana Kainze a trefa Steffena Tiggese v závěru vykřesaly plamínek naděje pro Kozly. Fantastický obrat poté dokonal Damion Downs, který se ve třetí minutě nastavení stal alespoň prozatím hrdinou celého Kolína nad Rýnem. Alex Král do zápasu nenastoupil.

Kozlové vstupovali do posledních dvou kol německé nejvyšší soutěže s tím, že pokud chtěli mít alespoň teoretickou šanci na udržení, museli je obě zvládnout za tři body. Jakýkoliv jiný výsledek než vítězství domácích by naopak zajistil přinejhorším baráž Unionu a pro samotný Kolín by takové vyústění znamenalo konec jejich pětiletého působení mezi elitou.

Svěřenci trenéra Tima Schultze vstoupili do souboje o holý život aktivně, avšak od samého úvodu potvrzovali, proč disponují suverénně nejhorší ofenzivou soutěže. Berlínský celek na tom v tomto ohledu nebyl o moc lépe, na RheinEnergieStadionu se ovšem radoval už v 15. minutě, kdy rohový kop Christophera Trimmela poslal hlavou do sítě Robin Knoche.

Krátce nato navíc zahrál Faride Alidou rukou ve vlastním vápně, což proměněnou penaltou potrestal Kevin Volland. Dvojitý direkt s Kozly pořádně otřásl a ti se z něj vzpamatovávali až do závěru první půle. V něm jim dodal alespoň trochu naděje na potřebný obrat kapitán Kainz, který se po faulu Raniho Khediry nemýlil z bílého puntíku.

Chvíli po přestávce mohlo být v domácím táboře ještě veseleji, jenže křídelník Alidou ranou zblízka trestuhodně přestřelil. Stejný hráč se v dobré příležitosti objevil také po hodině hry, kdy si naskočil na centr Marka Utha, ale prostor mezi třemi tyčemi kvůli teči jednoho z bránících hráčů minul.

Na druhé straně stejným způsobem po rohu zakončoval Robin Gosens, orazítkoval ovšem pouze břevno. Závěrečný nápor dovedl Die Geissböcke k vyrovnání, když v 87. minutě poslal balon do sítě hlavou střídající Tigges. To nebylo ze strany domácích vše, neboť v nastavení dokonal pohádkový obrat další hráč z lavičky Downs, což v ochozech vyvolalo erupci absolutního štěstí.

Kolín tedy zvítězil a udržel si šanci na setrvání v Bundeslize. Jeho záchranářský boj vyvrcholí v posledním kole, kdy 18. května zavítá do Heidenheimu. Union bude ve stejný den bojovat o prvoligovou příslušnost proti Freiburgu.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele