Plzeň letos potřetí Slavii neudolala aneb Události 3. kola nadstavby FORTUNA:LIGY

17.05., 15:07
Názory a komentáře
Ondřej Zmrzlý (© Slavia Praha)

Ve třetím kole nástavby FORTUNA:LIGY si Slavia udržela naději na titul. Sparta totiž doma v tradiční bitvě porazila 2:1 Baník Ostrava a čekala, jak dopadne utkání Slavie s Plzní. Celek z Edenu však nezaváhal a Viktoriány porazil 3:0. Sparta si tak na potvrzení titulu bude muset počkat minimálně do soboty.

Ve třetím klání skupiny o titul Mladá Boleslav hostila Slovácko. Domácí mohli navýšit náskok na čtvrtém místě, jenže nedokázali na brzký gól hostů zareagovat. Slovácko tak vyhrálo ve středních Čechách 1:0 a udrželo si naději na umístění na čtvrté pozici spojené s jistotou předkola.

Ve skupině o záchranu se střetnuly Jablonec a Pardubice. Domácí nenechali nic náhodě a zvítězili 3:0. Důležité vítězství si připsala Karviná, která v Praze vyzrála na Bohemians 3:1. V souboji týmů, které pravděpodobně spadnou či si zahrají baráž, remizoval Zlín s Českými Budějovicemi 1:1.

Zápas kola

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 3:0

Sparťané doufali v plzeňskou pomoc, duel ale skončil víc jednoznačně, než se čekalo.

Gól kola

1. Michal Frydrych (Baník Ostrava)

Na hřiště přišel jako náhradník, poté srovnal famózními nůžkami.

2. Oscar Dorley (Slavia Praha)

3. Pavel Juroška (Slovácko)

Jedenáctka kola

(©Eurofotbal)

Brankář - Jiří Letáček (Baník Ostrava)

Na Spartě sice dostal dva góly, jinak ale předvedl spoustu výborných zákroků. Poradil si s těžkou střelou Kuchty, kterou mu za záda dorazil Birmančevič. S Kuchtou si poté narazil Pešek, který poté vyslal zajímavý projektil ke vzdálenější tyči, ale Letáček byl opět připravený.

Pravý obránce - Filip Panák (Sparta Praha)

Při absenci kapitána Ladislava Krejčího se s ním počítalo jako s lídrem obrany. Duel s Baníkem nezvládl vůbec špatně, snažil se zapojovat do rozehrávky a měl klid na balonu. Na rozdíl od některých spoluhráčů se vyvaroval individuálním chybám. Kapitána nahradil nejen páskou na ruce.

Střední obránce - Jan Kalabiška (Slovácko)

Slovácko předvedlo v Mladé Boleslavi precizní defenzivní výkon, díky kterému vyhrálo 1:0 a udrželo si naději na čtvrtou pozici. Kalabiška byl navíc i u vstřelené branky, když Havlíkův centr z rohového kopu prodloužil před hranici vápna na osamoceného Jurošku, který balon napálil do sítě.

Levý obránce - Matěj Polidar (Jablonec)

Podílel se hned na dvou gólech Jablonce do sítě Pardubic. První sám dal, když Čanturišvili centrem našel Aléguého, který vybídl Polidara před poloprázdnou bránou. Následně asistoval u třetí branky Severočechů, když prodloužil balon na nabíhajícího Náprstka, který propálil Kinského.

Pravý záložník - Ondřej Zmrzlý (Slavia Praha)

Proti Plzni dal gól už v páté minutě, nakonec byl i vítězný. Akci zahájil po levé straně hřiště Oscar Dorley, který si narazil se spoluhráčem a dostal se až k pokutovému území. Poté vyslal střílený centr, který Jedlička pouze vyrazil ke Zmrzlému, který už měl svou práci snadnou.

Střední záložník - Miloš Kratochvíl (Jablonec)

V 78. minutě uklidnil Jablonec a srazil naděje Pardubic na bodový zisk. Matěj Náprstek po levé straně pronikl do pokutového území a z úrovně brankové čáry míč vracel pod sebe zajímavým obloučkem. K tomu se jako první dostal Kratochvíl a hlavou poslal balon do sítě.

Střední záložník - Oscar Dorley (Slavia Praha)

Připravil gól Zmrzlému, když jeho střílený centr Jedlička pouze vyrazil. Mezi střelce se sám zapsal o pět minut později, když domácí zahrávali rohový kop a balon odpravil pryč Mosquera. Oscar ale neváhal a odražený míč z první napálil bodlem ze třiceti metrů přesně k tyči branky hostů.

Levý záložník - Lukáš Budínský (Karviná)

Karviná na půdě Bohemians otočila skóre a získala velmi cenné tři body. Budínský vstřelil její druhý gól, který se stal vítězným. Velkou vinu na tom nesl gólman Reichl, když zdánlivě jednoduchý centr vyboxoval jen za sebe. Budínský tak už míč jen doklepl do brány a mohl se jít radovat.

Útočník - Pavel Juroška (Slovácko)

Gól dal Mladé Boleslav už ve čtvrté minutě a na těsné vítězství to nakonec stačilo. Situace se udála po rohovém kopu z kopačky Havlíka, jehož centr ještě brilantně prodloužil Jan Kalabiška. Juroška už poté na hranici vápna neváhal a z první prostřelil všechny před sebou včetně brankáře Mikulce.

Útočník - Václav Jurečka (Slavia Praha)

Plzeňskou Viktorii dorazil v 98. minutě třetí brankou slávistů. Výborným dlouhý pasem jej vyslal do útoku Jurásek, Jurečka poté úspěšně svedl souboj tělo na tělo s Dwehem. Míč poté zkušeně poslal po zemi k tyči. Hosté se ještě dožadovali faulu na Dweha, VAR ale nic nedovoleného neobjevil.

Útočník - Veljko Birmančevič (Sparta Praha)

Na jaře jeho forma neuvěřitelně graduje. V derby se odmlčel, teď už ale opět dal dva góly. Nejprve zužitkoval střelu Kuchty, kterou Letáček vyrazil a on balon doklepl. Následně se ocitl u tyčky, od které se po rohu odrazila střela Preciada a z velkého úhlu míč nekompromisně poslal pod břevno.

Nemělo by vám uniknout

Mikulec vytáhl proti havlíkově střele z přímého kopu výtečný zákrok.

Kpozo stáhl Birmančeviče v úniku a viděl červenou kartu.

Birmančevič trefil Blažkovu ruku, ta ale byla u těla, a tak se penalta napískala.

Mosquera spadl po souboji s Ogbuem, o faul ale podle videorozhodčího nešlo.

VAR v akci

Plzeň měla kopat penaltu, VAR ji ale po šesti minutách zkoumání zrušil.

Videorozhodčí odhalil ofsajd Provoda, jehož gól nemohl platit.

Pardubice měly kopat penaltu, ale ta se nakonec nekonala.

Shánělec kopl Tranzisku mezi nohy a VAR jej poslal do sprch.

Změny v tabulce

Sparta si na čele skupiny o titul udržela důležitý čtyřbodový náskok na druhou Slavii a v Mladé Boleslavi může rozhodnout o titulu. Viktoria Plzeň má po prohře v Edenu jistotu, že letos skončí třetí, ztrácí jedenáct bodů na sešívané. Čtvrtá je momentálně stále Mladá Boleslav.

Středočeši se ale musí mít na pozoru. Pátý Baník totiž ztrácí pouze dva body a šesté Slovácko jen o bod více. Boj o jistotu předkola Evropy bude v posledních dvou kolech zajímavý. Pátý celek se poté utká s vítězem dvojzápasu Teplice - Hradec Králové, kteří vyřadili Liberec a Olomouc.

Už dva celky ze skupiny o záchranu mají jistou záchranu. Jablonec díky výhře nad Pardubicemi poskočil na jedenácté místo o bod před Bohemians. Třináctým Pardubicím k této jistotě schází bod. Čtrnáctá je nyní Karviná, o bod méně má Zlín a o další bod méně poslední České Budějovice.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
33
26
5
2
76 : 29
83
2
Slavia Praha
33
24
7
2
70 : 23
79
3
Viktoria Plzeň
33
21
5
7
74 : 38
68
4
FK Mladá Boleslav
33
13
8
12
51 : 50
47
5
Baník Ostrava
33
13
6
14
49 : 47
45
6
1. FC Slovácko
33
12
8
13
44 : 48
44

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
FK Jablonec
33
8
13
12
42 : 48
37
12
Bohemians Praha 1905
33
8
12
13
32 : 46
36
13
FK Pardubice
33
9
7
17
34 : 47
34
14
MFK Karviná
33
7
8
18
37 : 58
29
15
Dynamo České Budějovice
33
7
7
19
39 : 67
28
16
FC Zlín
33
5
12
16
39 : 66
27

Autor: Petr Procházka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele