semifinále - odvety
09.05.2024 21:00 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Rozhodující moment celého dvojutkání (© AFP)

Hložkova pomocná ruka AS k obratu nepostrčila. Bayer po gólu z nastavení opět neprohrál

Leverkusen sice v odvetném utkání semifinále Evropské ligy proti AS Řím dlouho tahal za kratší konec, dvěma góly ze závěru ovšem přepsal rekord v počtu po sobě jdoucích soutěžních zápasů bez prohry a remízou 2:2 si zajistil postup. Hosté smazali manko z úvodního klání díky dvěma penaltám, přičemž ta ze 66. minuty byla nařízena za nedovolené hraní rukou v podání Adama Hložka. Toho chvíli nato vystřídal Patrik Schick a za jeho pobytu na hřišti Bayer poněkolikáté v sezoně ukázal svou nezdolnost, když nakonec až v 97. minutě srovnal Josip Stanišič. Několika důležitými zákroky se na úspěchu domácích podílel také Matěj Kovář.

Před sezonou by málokterý fanoušek Leverkusenu věřil zisku bundesligového titulu, o několik měsíců později však stále bylo ve hře ještě mnohem více. Bayer drtivou výhrou nad Frankfurtem vyrovnal historický rekord Benfiky v počtu po sobě jdoucích soutěžních zápasů bez porážky a 49. takový chtěl přidat proti AS Řím, z jehož hřiště si odvezl velmi nadějné dvoubrankové vítězství.

Ztrátu z úvodního klání chtěl italský celek umazat hned v úvodu, když se zjevil za obranou Romelu Lukaku, jenž se řítil sám na bránu. Skvělým výběhem mu ovšem míč sebral gólman Kovář. Velkou příležitostí se poté prezentoval Exequiel Palacios, který utaženou placírkou zpoza pokutového území trefil tyč. Aktivní Farmaceuti nadále hrozili, s balonem prošel do šestnáctky Jeremie Frimpong, jeho obstřel levačkou však fantasticky vyrazil Mile Svilar. Před poločasovým hvizdem už se domácí téměř radovali. Nejdřív střílel z voleje Amine Adli, kterého vychytal gólman, z dorážky zkoušel štěstí Hložek, srbský brankář však opět reflexivně podržel Římany. A tak přišel nečekaný trest. Jonathan Tah způsobil pokutový kop, který proměnil ranou doprostřed brány Leandro Paredes.

Bayer se po změně stran snažil smazat jednobrankový deficit, kousek za šestnáctkou střílel na vzdálenější tyč Adli, nicméně těsně netrefil. V 59. minutě se řítili domácí do brejku třech proti dvěma, ze kterého rezultoval pokus Jonase Hofmanna, kterého vychytal výborný Svilar. O chvíli později přišla pro Leverkusen další rána. Hložek zahrál v pokutovém území rukou, díky čemuž měl Paredes možnost druhé penalty, jež zužitkoval nekompromisním projektilem k tyči. Die Werkself ovšem inkasovaný gól nepoložil a opět předváděli výborný ofenzivní výkon, kterému ovšem chyběly branky. Adli z otočky opět pálil levačkou, ale jen o kousek minul. V 82. minutě konečně přišla radostná chvíle pro domácí. Centr z rohového kopu si totiž nešťastně srazil do sítě Gianluca Mancini. V nastavení udržel neporazitelnost Bayeru po hezké kličce střídající Stanišič.

Výsledkem zápasu se tak stala remíza, která Leverkusenu bohatě stačila k finálové účasti. Jeho soupeřem bude Atalanta, hrát se bude 22. května v irském Dublinu.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Solař

Komentáře (474)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele