36. kolo
16.05.2024 22:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

André Silva (© AFP)

Silvův gól podepsal přihlášku baskického Realu Sociedad mezi evropskou smetánku

Real Sociedad vyhrál ve 36. kole LaLigy na domácí půdě nad Valencií 1:0. Baskové se bleskurychle ujali vedení po přesné hlavičce portugalského snajpra Andrého Silvy, jehož trefa se nakonec ukázala jako vítězná. Tříbodový zisk zajistil celku ze San Sebastiánu účast v evropských pohárech v pátém po sobě jdoucím ročníku. Vylepšil si navíc bilanci s Netopýry, které porazil teprve podruhé z posledních sedmi domácích vzájemných klání.

Snům Valencie o návratu do pohárové Evropy, kde se naposledy představila v ročníku 2019/2020, dodala výrazné trhliny aktuální čtyřzápasová série bez výhry. Na aktuálně sedmý Real Sociedad už totiž ztrácela šest bodů a právě v Baskicku mohla přijít o šanci posunout se tabulkou vzhůru. Stadion v San Sebastiánu ovšem byl poměrně oblíbeným útočištěm Netopýrů, když na něm prohráli při jediné z posledních šesti návštěv.

Tentokrát ovšem nezačali ideálně. Přetažený centr Andera Barrenetxey vrátil fantasticky před bránu Takefusa Kubo, kde číhal nekrytý Silva, jenž nezaváhal. Hosté poté ale začali zlobit. Javi Guerra zpoza šestnáctky zkoušel obstřel, který jen těsně minul cíl. Ve 36. minutě vyslal nebezpečný projektil zhruba ze 30 metrů domácí Beňat Turrientes, gólman Giorgi Mamardashvili však reflexivně zasáhl.

Ve druhém dějství si mohl připsat další asistenci Kubo, jehož centr na zadní tyč se snesl na hlavu Barrenetxey, který ale rozvlnil síť pouze z boční strany. V další příležitosti střílel zpoza šestnáctky Brais Méndez, Mamardashvili však byl pozorný. V 72. minutě promarnila Valencia obrovskou dvojšanci. Nejprve vyslal projektil Sergi Canós, brankář Álex Remiro míč vyrazil před sebe, načež z metru vychytal i Alberta Marího. I přes zvýšenou aktivitu se Netopýři už neprosadili.

Střetnutí tabulkových sousedů tak skončilo radostí Realu Sociedad. Ten se v příštím kole představí 19. května na hřišti Betisu, Valencia tentýž den přivítá Gironu.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Solař

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele