34. kolo
19.05.2024 21:00 CET
0 : 3
(0:0)

Reportáž

Mikkel Desler u míče v utkání s Brestem (© AFP)

Liga mistrů bude mít dalšího nováčka, Brest výhrou v Toulouse přepsal klubovou historii

Toulouse prohrálo ve 34. kole Ligue 1 s Brestem 0:3. Hosté byli dle očekávání aktivnější v zakončení, nicméně gólový dezert si mohli vychutnat až po změně stran. Skóre otevřela střela z dálky v podání Mahdiho Camary, pojistku poté přidal bývalý bek Marseille Jordan Amavi. Červenobílí tak přepsali klubový rekord, když se postarali o historickou třetí příčku mezi francouzskou elitou, což také znamenalo premiérovou místenku do Ligy mistrů, v níž se mimo jiné připojí i k dalšímu nováčkovi ze španělské Girony.

Brest po fantastické sezoně ztratil v jejím závěru dech a kvůli pouhé jediné výhře z posledních pěti utkání přišel o pozici jistého postupujícího do skupinové fáze Ligy mistrů. Stále však nebyly naděje na třetí místo ztracené. Toulouse ovšem ani zdaleka nebylo jednoduchým soupeřem, neboť naposledy porazilo i PSG, které se loučilo s odcházející legendou Kylianem Mbappém.

Piráti se však svého snu vzdát nechtěli a do utkání vstoupili agresivně. Po zisku míče na hranici vápna se do dobré palebné pozice dostal Kamory Doumbia, jehož ránu musel tygřím skokem likvidovat Guillaume Restes. Ve 14. minutě zasahoval strážce brány Toulouse znovu, když reflexivně vykopl míč, který na vlastní bránu poslal nešťastně Kévin Keben. Krátce nato se na opačné straně prosadil Thijs Dallinga, radost mu ale brzy zkazil zdvižený praporek.

Krátce po návratu ze šaten už se skóre měnilo. Velkou zásluhu na tom měl Doumbia, který svedl na hranici vápna osobní souboj hned se dvěma obránci Le Tef a následně předložil míč Mahdimu Camarovi, jehož dalekonosná rána zaplula do pravého horního rohu domácí branky. V 54. minutě navíc dostal příležitost zahrávat přímý kop z nebezpečné vzdálenosti Amavi, jenž se nenechal svým spoluhráčem zahanbit a neméně povedenou střelou navýšil náskok Pirátů. Ti se však následně dozvěděli o obratu v Lille, a i přes dvougólový náskok tak vrhli všechny síly do útoku. Obrovská radost v sektoru hostí pak propukla v 90. minutě, kdy zběsilou jízdu plnou šancí na obou stranách ukončil přesně zakončeným protiútokem Kenny Lala a následně dorazila k aktérům zpráva o vyrovnání Nice ze čtvrté minuty nastavení.

Brest tedy na hřišti Toulouse uhrál zlaté tři body, neboť při ztrátě Lille v souběžně hraném utkání se dostal do top trojky, a s jistotou si tak zahraje v následujícím ročníku Ligy mistrů.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele