35. kolo
27.04.2024 18:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Sean Dyche (© AFP)

Karamelky završily skvělý měsíc nejsladší tečkou, domácí výhra zpečetila jejich záchranu

Fotbalisté Evertonu ve 35. kole Premier League porazili Brentford 1:0 a zajistili si tři zápasy před konce ročníku záchranu. Gólové šance viděli diváci v Goodison Parku až po změně stran. Nejdříve sice zahodil jasnou příležitost hostující Ivan Toney a krátce nato otestoval pevnost brankové konstrukce Dwight McNeil, vítězné branka však přišla v 60. minutě, kdy se prosadil Idrissa Gueye. Senegalec si za uplynulý týden připsal již druhý gól, což je více než v dosavadních dvou sezonách od přestupu z PSG. Toffees tak prožili fantastický duben, ve kterém prohráli pouze jednou.

Setrvání mezi anglickou elitou už by nemělo Everton minout poté, co v minulém kole senzačně v derby zdolal Liverpool. Na svém hřišti se mu to povedlo poprvé od roku 2010, přičemž tehdy dával jeden z gólů Karamelek Mikel Arteta, současný kouč Arsenalu. Brentford měl v tabulce i díky trestu pro klub z Merseyside o dva body více. Dařit se mu začalo s návratem dlouho zraněného Bryana Mbeuma do základní sestavy.

Úvodní obrovskou příležitost měli už v šesté minutě domácí. Na střílený centr McNeila skrze malé vápno totiž jen těsně nedosáhl před odkrytou brankou Chermiti. Ve 20. minutě z podobného prostoru na druhé straně sklepl míč před branku Vitaly Janelt, zakončení Mathiase Jensena ale srazil Jarrad Branthwaite na roh. Jinak se v první půli oba celky střídaly v držení míče a mírném tlaku, ani z jedné šance ovšem nevzešla jediná střela na branku.

Dosud největší příležitost utkání si připsal pět minut po změně stran Toney, jehož našel dalekonosným pasem na zadní tyči Jensen, Angličanovo zakončení ovšem fantasticky zneškodnil Jordan Pickford. Záhy daleko za hranou vápna napřáhl McNeil, jeho rána ale skončila na břevně. Radost v Goodison Parku tak vypukla až po hodině utkání, když z druhé vlny dobíhající Gueye vymetl ranou zevnitř vápna horní roh branky. Největší příležitost na srovnání měl v 76. minutě Keane Lewis-Potter, jeho ránu pod horní tyč ale vyškrábnul Pickford. Naopak pojistit vítězství mohl v nastaveném čase James Garner, z přímého kopu však nastřelil pouze břevno. Domácí už to ale mrzet nemuselo.

V souboji týmů s vítěznou dvouzápasovou minisérií tak vládl Everton. Ten se v příštím kole představí 3. května v Lutonu, Brentford přivítá o den později Fulham.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele