26. kolo
16.03.2024 21:30 CET
4 : 1
(0:1)

Reportáž

Oslavy hráčů FC Porto (© AFP)

Porto po změně stran využilo početní výhodu a otočilo zápas s Vizelou

Patnáct minut na oddych v kabině mezi prvním a druhým poločasem může způsobit mnohé. Přesvědčili se o tom také hráči Vizely, kteří překvapivě odcházeli na Estádio do Dragão do kabin s jednogólovým vedením. Krátce po začátku druhého poločasu ale šli do početní nevýhody, a když sudí Gonçalves naposledy fouknul do píšťalky bylo skóre 4:1.

Zápas s nepřekvapivým výsledkem měl překvapivý průběh zejména proto, že se domácím v prvním poločase opravdu lepila smůla na paty. Ospalejší úvod zápasu oživili dalekonosnými pokusy Conceição a Otávio, ale v prvním případě chybělo střele pár centimetrů, v tom druhém perfektně zasáhl brankář Buntić.

Do vedení tak šli hned po Otáviově střele v 17. minutě hosté. Domácí stoper totiž kvůli svému střeleckému pokusu chyběl vzadu a k rychlému protiútoku zavelel Essende, který na jeho konci poslal přízemní centr do pokutového území. Tam byl sice včas připraven Pepe, ale míč místo do bezpečí uklidil přímo do vlastní brány - 0:1.

Vskutku smolný a komický moment od kapitána domácích srazil nasazení domácích a naopak probudil v obráncích Vizely něco, co z jejich strany nebylo vidět takřka celou sezonu. Druhý nejhůře bránící celek letošního ročníku skvěle dostupoval útočící hráče a do konce prvního poločasu jim nedovolil nic jiného než střely z dálky.

Vše nasvědčovalo tomu, že Porto čeká v druhém poločase velmi náročná směna, ale ta se pouhé čtyři minuty po změně stran výrazně usnadnila. Hostující záložník Lacava měl velké problémy s bráněním Conceiçãa a podrazil ho v blízkosti pokutového území. Za zákrok, ve kterém bylo opravdu málo úmyslu zahrát míč, uviděl druhou žlutou kartu v zápase a hosté šli do oslabení.

V tom vydrželi bránit jen do 55. minuty. To už si totiž skvěle hrající Conceição navedl před pokutovým územím balon na levou nohu a ideálně zatočeným míčem na zadní tyč srovnal stav utkání.

To už se navzdory vyrovnanému stavu odvíjelo zcela podle režie domácích hráčů a další gól byl jen otázkou času. Hosty sice ještě nějakou dobu držel skvěle chytající Buntić, ale nakonec v 68. minutě došlo k očekávanému vyústění velkého tlaku. Střídající Danny Loader prostrčil míč do pokutového území na Pepêho Aquina a ten sám před chorvatským brankářem poslal Porto do vedení.

Dobře rozehraný zápas se hostům sesypal jako domeček z karet v 77. minutě. To Buntić pouze vyrazil před sebe další Otáviův dalekonosný pokus a na správném místě číhal Evanilson, který měl před odkrytou bránou jednoduchou práci - 3:1.

Druhý poločas v početní výhodě připomínal souboj týmů z úplně jiných soutěží a Porto nakonec svou dominanci přetavilo ještě ve čtvrtý potvrzující gól. Po chybě v rozehrávce se k zakončení dostal Conceição, jehož stoprocentní příležitost vyrazil Buntić, ale na dorážku čekal opět domácí útočník, kterým byl tentokrát střídající Toni Martínez. Porto po smolném a nepovedeném prvním poločase nakonec porazilo Vizelu 4:1 a z třetího místa v tabulce bude nadále čekat na zaváhání Benficy a Sportingu.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele