34. kolo
18.05.2024 19:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Viktor Gyökeres (© AFP)

Sporting si suverénně poradil s Chavesem a převzal mistrovský pohár

Již dvě kola před koncem jistý mistr Ligy Portugal Sporting CP přivítal v rámci posledního kola na Estádio José Alvalade jistě sestupující GD Chaves. Domácí celek v utkání potvrdil roli favorita a zvítězil 3:0, když se dvakrát v prvním poločase prosadil Gyökeres a třetí trefu přidal po změně stran Paulinho. Po utkání pak kapitán domácího týmu Sebastian Coates po třech letech opět převzal trofej pro mistra ligy.

Mistrovský karneval, o kterém se vědělo už dva týdny dopředu, nesledoval kvůli dlouhodobě kritizovanému systému prodeje vstupenek vyprodaný stadión, ale atmosféra na Estádio José Alvalade byla i tak bouřlivá.

Sporting vyhrál v domácím prostředí všechny ligové zápasy a chtěl tuto sérii potvrdit i v tom posledním. Už ve 2. minutě měl velkou šanci po odraženém centru Morita, ale brankář Chavesu Goncalo Pinto při svém ligovém debutu v základní sestavě ukázal skvělý první zákrok. O pár minut později už ho ale po Ináciově hlavičce zachránila tyč.

Domácí byli lepším týmem na hřišti a úvodní gól se zdál být otázkou času. Velmi tomu nakonec pomohl hostující záložník Guima, který při obranném zákroku zahrál v pokutovém území rukou a sudí Oliveira po kontrole videa nařídil penaltu. Ta zahrál Viktor Gyökeres a nekompromisním zakončením k tyči potvrdil pověst kanonýra.

Po půlhodině hry našel Morita krásným obloučkem do pokutového území Neta, jehož zakončení rybičkou však Pinto vychytal a zmařil zkušenému stoperovi gólovou radost při jeho derniéře. V 36. minutě se tak zakončení opět ujal zkušený střelec. Sporting po rychlé kombinaci dostal přes Esgaia míč až do pokutového území ke Gyökeresovi, který si udržel na zádech obránce a střelou z otočku zvýšil na 2:0.

V nastaveném čase už se švédský kanonýr radoval z hattricku, ale jeho trefa nakonec byla odvolána kvůli faulu Coatese, který se odehrál na opačné straně hřiště na začátku celé akce. Z nařízeného volného přímého kopu Chaves domácí tým nijak neohrozil, ale stejně došlo ještě k zdramatizování před odchodem do šaten. Hostující Pius ještě před zahráním standardky udeřil Hjulmanda a uviděl červenou kartu.

Sporting po změně stran proti oslabenému soupeři výrazně polevil, což se promítlo na počtu šancí, které byly k vidění. Naopak na začátku druhého poločasu mohl skórovat Chaves. Jô Batista se na levém křídle elegantně zbavil Esgaia s Netem a předložil stoprocentní šanci Victorovi, který však trestuhodně přestřelil.

V 55. minutě Nuno Santos po rychlém přenesení hry okamžitě poslal míč do pokutového území, kde našel Paulinha, jehož přesná střela z voleje znamenala zvýšení vedení na 3:0. Nuno Santos si připsal už desátou ligovou asistenci v sezoně a byl nejproduktivnějším obráncem celého ročníku.

Sporting měl ještě po třetím gólu šance na navýšení vedení, ale s postupujícím čase myšlenky hráčů i fanoušků směřovaly k mistrovským oslavám. Od 80. minuty zahalil prostor stadionu oslavný dým a po závěrečném hvizdu sudího začaly oslavné ceremonie.

Autor: Martin Jedlička / vsports.pt

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele