38. kolo
19.05.2024 17:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Kai Havertz (© Profimedia)

Nejvyšší bodový zisk za 20 let stačil Arsenalu pouze k obhajobě titulu vicemistra

Arsenal sice porazil v závěrečném 38. kole Premier League Everton 2:1, ani 16. výhra z posledních 18 ligových zápasů ale k zisku titulu nevedla. Rozhodující trefu měl až v 89. minutě na svědomí Kai Havertz, v tom čase však Manchester City vedl nad West Hamem o dvě branky, a tak i radost na Emirates Stadium byla značně tlumená. Kanonýři posbírali v letošním ročníku 89 bodů, přičemž více jich získali jen v sezoně 2003/2004, od kdy čekají na mistrovské vavříny.

Fanoušci Arsenalu v úterý obrazně navlékli dresy největšího rivala Tottenhamu a hnali Spurs k bodovému zisku proti Citizens, který by Kanonýry dostal na dosah prvního titulu po 20 letech. Úřadující mistr se však mohl spolehnout na dvougólového Erlinga Haalanda, a tak se svěřenci Mikela Artety navzdory rekordní sezoně s 27 výhrami pomalu začínali smiřovat s druhou příčkou. Jejich osud mohl zvrátit pouze skalp Evertonu a neprohra West Hamu na Etihad Stadium.

Arsenal ale zbraně neskládal a jasnou převahou od samého začátku držel fotbalisty Evertonu zkrátka, dlouho ale chyběla velká šance. Zato Everton zahrozil krátce po uplynutí 30 minut, kdy se díky rychlému kontru dostal do příležitosti Dominic Calvert-Lewin, ten však napálil pouze levou tyč. Modrobílé tato nadějná šance namotivovala natolik, že šli ve 40. minutě do vedení. Povedený přímý kop v podání Idrissy Gueyeho totiž při cestě do brány zavadil o Declana Rice a překvapil Davida Rayu. Arsenal však rychle zareagoval a ještě před pauzou vyrovnal poté, co Takehiro Tomijasu dopravil balon do sítě téměř bez práce po přesné přihrávce Martina Ödegaarda.

Domácí hráči vzhledem k napjatému boji o titul byli pod velkým tlakem, což se projevilo dlouhým čekáním na střelecký pokus směrem na branku. Nepomohla ani střídání z gesce Mikela Artety a nezdary Arsenalu umocnily také ofsajdy Havertze a Emila Smithe Rowa. Druhý jmenovaný se postaral asi o největší humbuk druhé půle v 83. minutě. Centr si ale zpracoval z těžkého úhlu a míč po odrazu skončil na břevnu. Úspěšnější byl ale Havertz díky šťastnému odrazu, jehož vítězný gól z blízkosti potvrdilo také video, čímž si domácí zajistili alespoň závěrečné vítězství.

Arsenal tak sice posunul klubový rekord v počtu ligových výher v jedné sezoně na 28, ani takto povedený ročník ovšem k zisku titulu nevedl. Při dalším pokusu už by měli Londýňané disponovat novým útočníkem, který by měl být jednou z letních priorit kouče Artety.

Autor: Livesport.cz / Josef Gotvald

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele