36. kolo
11.05.2024 18:00 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Radost hráčů Bologny (© AFP)

Bologna hladkou výhrou v neoblíbené Neapoli pootevřela brány Ligy mistrů

Bologna zvítězila ve 36. kole Seria A na hřišti Neapole 2:0 a hlasitě si řekla o místenku v Lize mistrů. Sympaticky hrající Rossoblu o svém triumfu rozhodli již v úvodní čtvrthodině, když se během tří minut prosadili ze vzduchu Dan Ndoye a Stefan Posch. Partenopei mohl vrátit zpět do utkání Matteo Politano, jehož penaltu ovšem zlikvidovala obvyklá brankářská dvojka hostů Federico Ravaglia. Chrti si tak tříbodovým ziskem téměř jistě zajistili účast v milionářské soutěži, naopak Neapolitánci závod o Evropu pustili z vlastních rukou.

Oba celky se proměnily na remízové experty, jelikož dělbou bodů skončily tři z posledních pěti utkání Neapole a hned čtyři v případě Bologni. Hosté na tom nicméně nebyli lépe jen co do počtu smírných výsledků, ale také dle umístění v tabulce. Náležela jim totiž čtvrtá pozice, která by stačila k senzačnímu postupu do Ligy mistrů. Když přitom Rossoblu usilovali o nejprestižnější klubovou trofej naposledy, psal se rok 1964 a soutěž se jmenovala Pohár mistrů evropských zemí.

Svěřenci Thiaga Motty prožili na Stadio Diego Armando Maradona pohádkový start. Družinu perspektivního italského kouče totiž poslal do vedení už v deváté minutě Ndoye, jenž do sítě zblízka usměrnil nadýchaný centr Jense Odgaarda. Inkasovaná branka ospalé Neapolitánce neprobrala, čehož Bologna krátce nato využila podruhé, když si svůj první přesný zásah v sezoně připsal hlavou po rohovém kopu obránce Posch. Partenopei mohli reagovat po 20 minutách hry, kdy byl ve vápně faulován Victor Osimhen. Nigerijský kanonýr neobvykle penaltu přenechal Politanovi, jeho záměr však vystihl Ravaglia a střelu z puntíku k levé tyči zlikvidoval. V následném průběhu tempo opadlo a Rossoblu bez větších problémů kontrolovali pohodlný náskok.

Neapol po přestávce převzala iniciativu, avšak kompaktní defenzivní blok Bologni její ofenzivní snahy pravidelně nabourával. Čerstvý vítr na hrací plochu přinesl belgický záložník Cyril Ngonge, jenž v 68. minutě zkusil štěstí ranou zpoza vápna, kterou však s klidem zneškodnil Ravaglia. Bezzubí Gli Azzurri si nedokázali vytvořit konstantní tlak ani v závěru duelu a poprvé od roku 1998 vyšli doma proti Chrtům střelecky naprázdno.

Neapol tak na silného soupeře nestačila a doma nevyhrála už popáté v řadě. O triumf se pokusí 19. května na trávníku Fiorentiny, Bologna ve stejný den přivítá Juventus.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele