základní část, 12. kolo
19.10.2024 16:00 CET
1 : 3
(0:2)

Reportáž

Erik Jirka (© AFP)

Plzeň díky dvěma gólům Adua uloupila tři body na horké půdě Baníku a jde před Spartu

Svěřenci trenéra Pavla Hapala nedokázali potvrdit stoprocentní bilanci v domácím prostředí, když ve Vítkovicích podlehli ve 12. kole Chance Ligy plzeňské Viktorii 1:3. Dva góly vstřelil ghanský útočník Plzně Prince Kwabena Adu, a posunul tak Viktorii na druhé místo před Spartu. Ostravané tak nevyužili možnost upevnit si pozici v průběžné první čtyřce ligové tabulky. Porážkou zároveň prodloužili velmi nepříznivou bilanci, z 32 vzájemných utkání dokázali zvítězit pouze jednou.

Oba celky vstupovaly do svého prvního ligového utkání po reprezentační přestávce v obdobném rozpoložení. O něco lépe na tom sice byla Plzeň, která před zápasem okupovala třetí příčku průběžné tabulky, Baník nicméně v letošní sezoně ve Vítkovicích ještě ani jednou neztratil, a v případě výhry se dokonce mohl na západočeský celek bodově dotáhnout. Klání mezi tabulkovými sousedy začalo skutečně ve velkém stylu. Do první šance se dostal již ve třetí minutě domácí Tomáš Rigo, jeho prudká střela však prosvištěla těsně vedle levé tyče plzeňské branky.

Skóre tak otevřeli hosté. Alexandr Sojka nakopl balón za obranu domácích, k němu se dostal Adu, ten tělem brilantně odstavil od míče ostravského obránce a chladnokrevně zakončil. Aktivnější domácí měli sice příležitosti k vyrovnání, žádné z nich ale nedokázali do konce poločasu zužitkovat. Ve 25. minutě se trefil z dorážky hostující Milan Havel, radoval se však předčasně, neboť gól nebyl uznán pro ofsajd. Ve 43. minutě se po druhé v zápase prosadil ghaňan Adu, když centr Havla z pravé strany hlavičkou pohodlně nasměroval za záda Jakuba Markoviče a poslal hosty do dvougólového vedení.

Fotbalisté Baníku se po změně stran snažili zvrátit nepříznivý průběh utkání, a odvrátit tak první domácí porážku v probíhající sezoně. Ve snaze oživit útočné snahy Baníku učinil trenér Hapal v 61. minutě hned tři střídání. Právě střídající Matěj Šín v 62. minutě centrem z rohu našel Erika Prekopa, jenž ale nedokázal hlavičku usměrnit za záda plzeňského brankáře Martina Jedličky. Ten zlikvidoval i Šínovu hlavičku ze 73. minuty a nadále držel čisté konto. V 87. minutě byl ale ve stejném souboji Šín již úspěšnější a snížil na 1:2. Veškeré naděje domácích na vyrovnání nicméně pohasly v 90. minutě, kdy akci plzeňských gólově zakončil Erik Jirka a upravil skóre zápasu na konečných 1:3.

Viktoria Plzeň už vedení udržela, navázala na vítězství z posledního kola proti Pardubicím, a dostala se tak na průběžnou druhou příčku ligové tabulky před pražskou Spartu, jež má však zápas k dobru. Plzeň a Spartu příští neděli čeká vzájemný zápas v plzeňské Doosan Aréně. Ještě předtím nicméně čeká Západočechy náročný zápas Evropské ligy na hřišti řeckého PAOKu. Baník se pokusí první domácí ztrátu napravit příští sobotu na hřišti Pardubic.

Autor: Livesport.cz / Adam Haken

Komentáře (3)

Přidat komentář
Tomko7

2:1

Reagovat
fcb+mufc

1:0

Reagovat
Alan

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele