základní část, 13. kolo
27.10.2024 18:30 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Prince Kwabena Adu vystřelil Plzni tři body. (© FC Viktoria Plzeň)

Hořká návštěva Plzně. Sparta na neoblíbené půdě opět padla a vzdaluje se jí čelo tabulky

Plzeň vyhrála ve šlágru 13. kola Chance Ligy na svém hřišti nad Spartou 1:0. Stěžejní moment střetnutí nastal ve 30. minutě, kdy se po nedorozumění v defenzivě Pražanů zjevil na malém vápně osamocený Prince Kwabena Adu, který ranou ke vzdálenější tyči zápas rozhodl. Mladý útočník z Ghany tak potvrdil skvělou formu, jelikož v posledních sedmi duelech se trefil už popáté. Naopak hosté odjeli ze západu Čech značně nespokojeni, neboť na vedoucí Slavii ztrácí už devět bodů, na druhé viktoriány pak dva.

Když hrála Sparta v Plzni ligové utkání naposledy, měla čerstvě v paměti výprask od Liverpoolu 1:5. O sedm měsíců později byla situace velmi podobná, neboť Letenští ve středu okusili na evropské scéně velikost Manchesteru City, se kterým prohráli 0:5. Od úvodních minut tak bylo zřejmé, že trenér Lars Friis své svěřence nabádal, aby to ve Štruncových sadech nedopadlo jako v březnu, kdy domácí Viktoria zvítězila vysoko 4:0.

První větší vzrušení nabídla však až 20. minuta, náznak plzeňského tlaku ale skončil nepřesným zakončením Lukáše Červa. O pět minut později se ukázala také Sparta. Dlouhý aut Lukáše Sadílka propadl k Matěji Rynešovi, který ale tvrdou ranou z voleje branku Martina Jedličky minul.

Po půl hodině hry si viktoriáni vzali slovo zpět a zásluhou Adua šli do vedení. Ghanský forvard předvedl skvělý první dotyk, otočil se kolem bránícího Martina Vitíka, využil dezorientace sparťanské obrany a nekompromisně prostřelil bezmocného Petera Vindahla. Těsně před závěrečným hvizdem první půle Západočeši zahrozili znovu. Centr Lukáše Kalvacha sice dostal Vindahla do permanence, k další změně stavu ovšem nevedl.

Ani druhý poločas ve svém úvodu příliš fotbalové krásy nenabídl, Sparta ale přece jen působila o něco živěji. Opět to ale byla Plzeň, která 20 minut před koncem zápasu zvedla fanoušky ze sedadel. Zcela osamocený se zjevil uvnitř sparťanské šestnáctky střídající Erik Jirka, jeho pohotovou střelu k tyči ale reflexivním zákrokem zneškodnil Vindahl.

Velkou příležitost na srovnání měli obhájci titulu v 88. minutě, kdy se Qazim Laci postavil ke standardní situaci ze zhruba 18 metrů. Albánský středopolař ale napálil míč pouze do plzeňské zdi. Když se v závěru neujal ani překvapivý pokus Victora Olatunjiho, uhájili viktoriáni nejtěsnější možný náskok až do samotného konce utkání.

Oba celky se znovu v akci představí už ve středu, kdy má na programu třetí kolo MOL Cup. Zatímco Sparta přivítá doma brněnskou Zbrojovku, Plzeň čeká výjezd do Ústí nad Labem.

Autor: Livesport.cz / Dominik Reiniš

Komentáře (3)

Přidat komentář
Filip236

1:2

Reagovat
Tomko7

1:0

Reagovat
Houfi

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele