2. DEN : OBHÁJCE TITULU KAMERUN JEN REMIZOVAL

25.01.2004, 23:06, aktualizováno 25.01.2004, 23:06
Aktuality
Ve druhém hracím dni afrického šampionátu se představil vítěz posledních dvou ročníků Afrického poháru národů, Kamerun. Hned na úvod měl za soupeře nevyzpytatelné Alžírsko, které stejný turnaj vyhrálo v roce 1990.

Druhým zápasem se dohrávalo první kolo skupiny A, kde včera v úvodním duelu celého šampionátu zdolalo domácí Tunisko Rwandu 2:1. Dnes podlehla DR Kongo Guinee 1:2, i když po prvním poločase vedla 1:0.

Velmi nabitá je skupina C, kde hraje právě šampión z posledních dvou mistrovství Afriky, Kamerun. V prvním dnešním zápase prohrálo Zimbabwe se stále lepšícím se Egyptem 1:2, který je pasován za jednoho z černých koňů šampionátu. Ve večerním utkání této skupiny pak jen remizoval Kamerun s Alžírskem 1:1. Pro někoho možná překvapení, ale ani reprezentace severoafrické země nepatří mezi outsidery Afrického poháru národů.



SKUPINA A

DR Kongo - Guinea 1:2 (1:0)

Branky: 30. Alain Masudi - 68. Aboubacar Titi Camara, 81. Pascal Feindouno
Žluté karty: 30. Herita Ilunga, 75. Camille Muzinga - 45. Bobo Balde, 47. Morlaye Soumah
Červené karty: -
DR Kongo: Paulin Tokala, Camille Muzinga, Cyrille Mubiala, Jean-Paul Kamudimba, Michel Mazingu-Dinzey (85. Kangana Ndiwa), Tresor Luntala, Herita Ilunga, Alain Masudi, Marlin Piana (73. Dieudonne Kalulika), Lomana LuaLua, Marcel Mbayo (78. Kabamba Musasa)
Guinea: Kemoko Camara, Bobo Balde, Schumann Bah, Ibrahim Sory Conte, Morlaye Soumah, Pascal Feindouno, Abdoul Salam Sow, Souleymane Youla, Ousmane Ngom Camara, Aboubacar Titi Camara (69. Sambegou Bangoura), Fode Mansare
Rozhodčí: Abubakar Sharaf (Cote d'Ivoire) - Mudzamiri Brighton (Zimbabwe), Djezzar Ibrahim (Alžírsko)

Reprezentanti DR Kongo vstoupili do utkání lépe než jejich soupeř. Hned v úvodních minutách měl několik příležitostí ke skórování kapitán konžské reprezentace a hráč Newcastlu United Lomana Lua Lua, ale všechny jeho pokusy o vstřelení branky ztroskotaly. Vytouženého gólu se hráči DR Kongo dočkali až ve 35. minutě, kdy se nádherně z voleje trefil Masudi. Reprezentanti DR Kongo druhý poločas zcela protaktizovali, Guinea se nevzdávala a první ovoce ji přinesla 68. minuta. To se ve středu hřiště rozhodl zaútočit Fode Mansard, posléze poslal překrásnou křižnou přihrávku na Titi Camaru a ten nikým nekrytý poslal míč přízemní tvrdou ranou do sítě soupeře. Fotbalisté Guiney byli najednou na koni a za deset minut se jim podařilo dokonat obrat. Branka padla opět po skvělé přihrávce Mansarda, tentokrát skóroval Souleymane Youla. Soupeři se již nepodařilo vyrovnat, a tak mohli fanoušci Guiney slavit důležité vítězství tradičními africkými tanci.


Masudi vstřelil vedoucí gól DR Kongo.



SKUPINA C

Zimbabwe - Egypt 1:2 (0:0)

Branky: 46. Peter Ndlovu - 57. Tamer Abdelhamid, 62. Mohamed Barakat
Žluté karty: -
Červené karty: -
Zimbabwe: Energy Murambadoro, Dumisani Mpofu, Dazzy Kapenya, Kaitano Tembo, George Mbwando, Esrom Nyandoro, Lazarus Muhoni (67. Joel Luphahala), Charles Yohane, Tinashe Nengomasha, Agent Sawu (55. Wilfred Mugeyi), Peter Ndlovu
Egypt: Nader El Sayed, Abdelzaher El Saqqa, Tarek El Sayed, Bechir Al Tabei, Tamer Abdelhamid, Tarek Said (71. Ahmed Fathi), Hazem Emam (62. Mohamed Barakat), Ahmed Hassan, Hani Said, Ahmed Hossam, Ahmed Belal (84. Hady Khashaba)
Rozhodčí: Lassina Pare (Burkina Faso)

Zimbabwe přijelo na šampionát s velmi mladým týmem, a tak už od počátku utkání diktovali tempo zápasu fotbalisté Egypta. Reprezentanti Zimbabwe však zcela dodržovali taktiku trenéra a vycházeli ze zajištěné obrany. První vážná příležitost Egyptu přišla ve 32. minutě, kdy se elegantně kolem míče otočil Mido a krásně vystřelil, ale pohotový brankář soupeře vyrazil na roh. Po přestávce vystoupili s obranné ulity i hráči Zimbabwe a útočník Ndlovu hned ohromil svou střelou všech 18 000 diváků, která znamenala překvapivé vedení 1:0 pro Zimbabwe. Egypťané opět odpověděli v 54. minutě, kdy hlavičku Ahmeda Hassana zneškodnil bravurně brankář Murambadoro. O tři minuty později se reprezentanti ze země pyramid konečně dočkali zaslouženého vyrovnání, kdy Tamer Abdelhamid propálil vše co mu stálo v cestě. Brzy na ukazateli skóre již svítil stav 1:2, kdy střídající Mohammed Barakat při svém prvním dotyku s míčem, hlavou otočil skóre ve prospěch severoafrické země. Do konce utkání zůstal již stav nezměněn, i když se hráči Zimbabwe snažili o vyrovnání, ale Egypt si za svůj výkon vítězství zcela zasloužil.


Egypťané dávají rozhodující branku.



Kamerun - Alžírsko 1:1 (1:0)

Branky: 43. Patrick Mboma - 52. Brahim Zafour
Žluté karty: 23. Bill Tchato, 58. Lucien Mettomo, 76. Patrick Mboma - 8. Abdelmalek Cherrad, 15. Karim Ziani, 82. Mamar Mamouni
Červené karty: -
Kamerun: Idriss Carlos Kameni, Jean-Joel Perrier Doumbe, Lucien Mettomo, Rigobert Song, Bill Tchato (63. Atouba Thimithée), Geremi Fotso Njitap, Modeste Mbami, Eric Djemba Djemba, Mohamadou Idrissou (85. Ngom Kome), Samuel Eto'o, Patrick Mboma
Alžírsko: Lounes Gaouaoui, Samir Beloufa (46. Brahim Zafour), Salim Aribi, Karim Ziani, Antar Yahia, Yazid Mansouri, Naserdine Kraouche (88. Hadjadj Fodil), Djamel Belmadi (78. Achiou Hocine), Mamar Mamouni, Abdelmalek Cherrad, Mansour Boutabout
Rozhodčí: Codja Coffi (Benin)- Dante Dramane (Mali), Adjengui Taoufik (Tunisko)

V prvním poločase utkání měli více ze hry jednoznačně fotbalisté Kamerunu. První šanci měl Patrick Mboma ve 27. minutě, kdy po centru Geremiho nepřekonal alžírského brankáře. Oba kamerunští lvi si situaci zopakovali ve 43. minutě, tentokrát se Mboma nemýlil. Alžírsko, ale nechtělo svou kůži prodat lacino. Jejich fanatičtí diváci jim v podstatě vytvořili domácí kulisu a hnali své fotbalisty k vyrovnání. Reprezentanti Alžírska své fanoušky nenechali dlouho čekat, již v 52. minutě bylo vyrovnáno, když se trefil Zafour. Alžířané i nadále předváděli aktivní hru, dokonce se dvakrát v zápase dožadovali pokutového kopu ve svůj prospěch, což by zcela ovlivnilo ráz utkání. Poprvé tak bylo v 8. minutě, kdy kamerunský brankář Kameni srazil Cherrada, ale výsledkem bylo jen filmování ze strany alžírského reprezentanta. Druhá situace, která zaváněla penaltou nastala ve 48. minutě, kdy se zdálo, že kamerunský kapitán Rigobert Song zahrál rukou v pokutovém území. Nakonec se tedy oba soupeři rozešli smírně a ukázalo se, že skupina C může být ještě velmi zamotaná.


Samuel Eto'o v souboji s pevnou alžírskou obranou.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele