Ajax se znovu staví na nohy. Volný pád střídá cesta nahoru, je však plná pokusů a omylů

01.09., 10:10
Aktuality
Johan Cruijff Arena (© AFP)

Ajax je historicky největší a nejúspěšnější nizozemský klub. A nejde jen o minulost. Ještě v roce 2019 slavil mistrovský titul, získal domácí pohár a dostal se do semifinále Ligy mistrů. Od roku 2022 to ale šlo s hrdou značkou z kopce. Volný pád se pokoušelo zastavit několik manažerů a i poslední týdny ukazují, jak náročná bude cesta zpět na výsluní.

Na 6. února 2022 nevzpomínají fanoušci červenobílého klubu vůbec v dobrém. Nešlo o nějakou krutou prohru na hřišti, naopak Ajax zrovna porazil Heracles 3:0. Toho dne ale také otřásla Amsterdamem zpráva, že Marc Overmars, legendární křídelník a toho času úspěšný technický ředitel Ajaxu, překročil hranice slušnosti a bude propuštěn. Bylo to jeho neakceptovatelné chování a posílání intimních obrázků kolegyni, které rozdrolilo do té doby silnou značku na trosky. Právě odchod Overmarse byl zlomovým bodem trpké kapitoly velkého příběhu Ajaxu.

Úspěšný trenér Erik ten Hag po sezoně odešel do Manchesteru United a na jeho místo byl jmenován Alfred Schreuder. Jenže kvůli špatným výsledkům byl propuštěn už v lednu 2023. Hlavní problém byl však jinde, nepodařilo se najít nového technického ředitele. Ajax prodal hráče za stovky milionů, ale nabyté peníze nedokázal vrátit do hráčů, kteří by na úspěšnou éru navázali. Po Schreuderově odvolání se stal dočasným trenérem Johnny Heitinga, jenže konečné třetí místo stejně znamenalo zklamání.

100 milionů euro v prachu

Mezitím byl v dubnu 2023 na dlouho neobsazenou pozici jmenován Sven Mislintat. Heitingovi poděkoval za jeho úsilí a uvolnil místo Maurici Steijnovi. Při zpětném pohledu bylo možná lepším nápadem škrtnout sirkou u nádrže s benzínem, než spojit Steijna a Mislintata. Toho přestupového léta klub opustila další řada hvězdných hráčů a Mislintat se rozhodl utratil více než 100 milionů eur za posily. Jenže noví hráči vůbec neodpovídali Steijnovým přáním a start ligy dopadl katastrofálně.

Klub pomalu ale jistě upadal do stále větší deprese. V první polovině sezony 2023/24 se udály tři momenty, z nichž by se každý dal považovat za nejpotupnější chvíli v historii Ajaxu.

Dne 24. září Ajax absolutně nezvládl tradiční "Klassieker" a v domácí areně Johanna Cruyffa nestačil na svěží Feyenoord. Za stavu 0:3 byl v 62. minutě zápas přerušen a ukončen. Nejdříve na hřiště přiletěly světlice a petardy a o dvacet minut později začali chuligáni demolovat zařízení okolo hlavního vchodu arény. Policii se naštěstí podařilo výtržníky vyvést ze stadionu dříve, než došlo k ještě nebezpečnějším incidentům. Hlas lidu byl ale vyslyšen, toho dne skončil také Sven Mislintat.

O měsíc později následoval druhý dotyk dna. V neděli 29. října Ajax prohrál na hřišti PSV 2:5. Byl to desátý zápas v řadě bez vítězství a v důsledku tohoto faktu také Amsterdamští klesli na poslední místo ligové tabulky. To historie opravdu nepamatovala. To už měl tým v rukou dočasný trenér Hedwiges Maduro, neboť týden předtím byl vyhozen Maurice Steijn. Spasitelem se ale měl stát John van't Schip....

Mýtus o Sisyfovi

Pro pochopení cesty Ajaxu od onoho dne se nabízí příběh z řecké mytologie o Sisyfovi. Ten byl za své prohřešky během pozemského života potrestán v posmrtném životě úkolem vytlačit velký balvan na strmou horu. Vždy, když se však přiblížil k vrcholu, balvan se pokaždé začal kutálet zpět dolů. Byl tak odsouzen k tomu, aby navěky bojoval s těžkým břemenem a pokaždé, když byl téměř u konce, tak viděl, jak je jeho práce zmařena.

Začátek Van't Schipova působení byl velmi dobrý. Ve zbývajících osmi ligových zápasech roku 2023 získal tým 20 bodů a lidé začali věřit v obrat. Do Amsterdamu se vrátila naděje. A pak se skála zase zřítila. Přišlo třetí dno, to sportovní. Tři dny před vánocemi se udála nejpotupnější prohra v historii klubu. Ajax byl vyřazen ve druhém kole domácího poháru KNVB po výsledku 2:3 třetiligovým Herculesem, týmem plným amatérů.

Během zimní přestávky se Johnu van't Schipovi podařilo ustálit sestavu a druhá polovina sezony začala relativně úspěšně. V průběhu března došlo také ke jmenování Alexe Kroese generálním ředitelem klubu. Úspěšný manažer z AZ Alkmaar měl pomoci Ajaxu zpět na vrchol. Jenže hned 14 dnů po jeho jmenování se balvan z hory zase zřítil.

Dozorčí rada nového muže suspendovala a navrhla ukončit s ním spolupráci. Důvodem byl fakt, že Kroes ještě před svým jmenováním koupil 17 tisíc akcií Ajaxu. To by znamenalo obchodování uvnitř klubu i zneužití pravomocí zasvěcených osob a tedy trestný čin.

Vyšetřování Kroesova případu trvá dodnes, jeho odchod z Ajaxu se však neuskutečnil, na konci dubna se do představenstva vrátil. Sice ne jako generální ředitel, ale jen jako ředitel technický.

Ajax skončil v sezoně na pátém místě, což bylo nejhorší konečné umístění od sezony 1999/00 a Kroes začal usilovně hledat nového trenéra. Nakonec se domluvil s Francescem Fariolim. Italský trenér začal svou práci tím, že se pokusil dát stabilitu obranným řadám a docela se mu to dařilo. V prvních pěti soutěžních utkáních tým inkasoval jen dva góly.

Na vrchol

Cesta Ajaxu pak šla i přes emotivní dvojutkání s Panathinaikosem, ve kterém si Řekové v posledních minutách vynutili prodloužení a následné penalty. Rozstřel trval 28 minut a zahrávalo se při něm 34 penalt, z nichž Ajax proměnil 13 a Panathinaikos o jednu méně. Po takovém dramatu samozřejmě opět vysvitlo pověstné slunce. Ajax se dostal do play off a zajistil si evropský fotbal. Následující neděli se skála znovu zbortila. Na hřišti NAC Breda, outsidera pasovaného na sestup, Ajax padl 1:2.

Je zřejmé, že v současné době čeká slavný nizozemský klub období pokusů a omylů. První kroky ze dna směrem nahoru už ale byly učiněny. Nezbývá než doufat, že Ajax na rozdíl od Sisyfa jednoho dne dokáže dostat onen pověstný balvan na vrchol. Červenobílé logo s mýtickým bojovníkem ve znaku totiž stále považují za posvátné miliony fanoušků po celém světě.

Autor: Livesport.cz / Julius Dijkstra

Komentáře (27)

Přidat komentář
Mass

3.října se potkáme v Edenu

Reagovat
AjaxFans

Sú zvědavý

Reagovat
ladyboy arsenal

ženský všecko zničí

Reagovat
BaggioRoberto

Pekny clanek. V tom logu, to neni Rumcajs?

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Pankrac

Rumcajs Amsterdam?

Slušná výzva

Reagovat
wwwx

Ne, to je přece Komenský, taky se původně ten klub jmenoval Amos Amsterdam

Reagovat
Profesor Ikebara

Reagovat
Rudnevs

Mislintat si toto angazma za klobuk asi moc neda no

Reagovat
Mass

Lepší dickpic Overmars

Reagovat
KingMaster13

Italský trenér začal svou práci tím, že se pokusil dát stabilitu obranným řadám a docela se mu to dařilo. V prvních pěti soutěžních utkáních tým inkasoval jen dva góly.

Ta věta se mi jakožto fanouškovi SKS teda kurevsky nelíbí

Reagovat
Mass

Přitom s těmi nasranými fandy Ajaxu a hromadou pyra by byla prdel.

Reagovat
KingMaster13

Hlavně ta věta na mě působí jako, že si uvědomují, že jsou slabší tak hrají z bloku, což by nebylo dobré a hlavně si neumím tým z Eredivisie představit, že tak hraje Nicméně Ital na lavičce....

Jo ti fandové věřím tomu, že to nedávaj, protože tohle nebylo zvykem

Reagovat
Seydou Doumbia

Článek jsem zatím nečetl, ale on ten Faraoli na to je asi expert. V Nice měl chvíli po začátku lonské sezony sérii 8 čistých kont v řadě a 10z11 zápasů. Celkově jeho Nis dostalo jen 29 branek v sezoně.

Reagovat
KingMaster13

On si každý řekne, Ajax v řiti to bude easy win ale on tenhle bránící Ajax, bude možná větší nechuťárna jak ten ultra ofenzivní.

Reagovat
Seydou Doumbia

Zas tak hrozný to snad nebude, přeci jen oni budou favorité tak budou spíš dobývát Slavju.

Reagovat
Mass

V řiti? Vždyť tam mají třeba pozérbukvičáka Hendersona, Ruganiho, Bergwijna, Šutala, spoustu wonderkidů a i nějakýho Gaaei, kterýho prej chtěl Trpiš do Slavie. Aspoň podle jmen nejsou vůbec špatný. Mmch ten Fitz-Jim kdyby se neprosadil u chlapů, by mohl klidně jít hrát za ženský.

https://x.com/HotpotFootball/status/1800865133717266769/photo/1

Reagovat
KingMaster13

Tak víš co spousta lidí koukne jen na jejich výsledky

Reagovat
Mass

Asi to bude pro mnohé překvapení vidět hrát Holanďany z bloku.

Reagovat
KingMaster13

To bude, to samé Anderlecht. Tomu se stalo něco podobného jako Ajaxu a poslední sezony se dostali opět nahoru ale nějakou koncepční prací ale protože hrajou ultra defenzivně To bude pošušňání. Do toho Fenerbahce trénuje Mourinho To bude dobývání hradů ta EL

Reagovat
AjaxFans

Neřekl bych, že hrajeme nějak extra defenzivní fotbal. Jen Šutalo se vrátil v úplné jiné formě po mistrovství... konečně. Obrana si konečně sedla, jestli přijde Hakim, tak budu spokojený.

Reagovat
Kucka

Má se vrátit Ziyech?

Reagovat
AjaxFans

Měl by, ale nevím, jestli to není podmíněné nějakým odchodem prvně

Reagovat
Kucka

Reagovat
jáá

No obrana byla děravá ale útok ještě víc bezzubý. Takže aspoň jednu věc jsme zlepšili.

Reagovat
Sberatel_remiz

Redakce: Co ta fotka nahoře pod titulkem? To musíte všude cpát to LGBT+?

Reagovat
BaggioRoberto

To podobenstvi se Sisyfem by sedelo i na Banik.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele