Anglie - Švýcarsko pohledem dat: Ve čtvrtfinále se střetnou dva rozdílné světy

06.07., 15:00
Aktuality
Dan Ndoye (© AFP)

Angličané byli před turnajem považováni za jednoho z hlavních uchazečů o titul fotbalových mistrů Evropy, Švýcaři naopak za outsidery. Od začátku šampionátu se však náhled na oba celky změnil a před vzájemným soubojem ve čtvrtfinále se nůžky rozdílu svírají k sobě. V čem se mohou tito soupeři zaskočit?

Nejprve tvrdá fakta: Anglie zůstává papírovým favoritem, i proto, že Švýcarsko je jejím velice oblíbeným protivníkem. Z posledních 24 vzájemných zápasů s ním prohrála pouze jednou (17 vítězství, 6 remíz). Velké turnaje však často rozhodují nečekané věci. I nadcházející duel by mohl přinést překvapení a s ohledem na dosavadní výkony obou týmů má Švýcarsko velkou šanci Albion potrápit.

Při osmifinálové výhře 2:0 nad obhájci titulu z Itálie šlo podle švýcarských médií o jednoznačně nejlepší výkon týmu pod koučem Muratem Yakinem, jenž stojí u kormidla od roku 2021. Vítězové vyšli ze zápasu s bilancí 16:11 na střely (4:1 na branku), s poměrem xG 1,25:0,73 a 22:12 na akce s míčem v pokutovém území soupeře.

Vedení v prvním poločase, v němž měli míč v moci 58 % času, bylo zcela zasloužené. Gólu Rema Freulera ve 37. minutě předcházela sekvence 31 přihrávek, což je nejvíc před gólem na mistrovství Evropy od začátku podrobného zaznamenávání dat v roce 1980. Švýcaři byli při výměně míče mimořádně přesní - 92% úspěšnost pasů pro ně byla v zápase velkého turnaje nejvyšší v historii.

Anglii zatím vůbec nefunguje hra po křídlech, Foden i Saka zatím viditelně zaostávají za svými výkony v klubu. I proto, že první z nich nastupuje z rozhodnutí kouče nalevo, přestože v Manchesteru City je zvyklý hrát vpravo. Na vině je i podpora krajních obránců. Třeba Kyle Walker poslal v zápase se Slováky téměř dvě třetiny svých přihrávek dozadu nebo do strany a z těch do útoku bylo úspěšných pouhých 65 %.

Velkým vítězem ve švýcarském táboře je zatím trenér Murat Yakin, který se před turnajem neobešel bez nedůvěry. Důvodem byly především jeho nevyrovnané výkony během kvalifikace na turnaj. Na něm se však zatím ukázal jako taktik, jehož rozhodnutí se osvědčila.

V prvním zápase proti Maďarsku překvapivě vybral do základní sestavy Kwadwo Duaha a Michela Aebischera. Duah skóroval na 1:0 po přihrávce Aebischera. Ten pak krátce před přestávkou sám vstřelil druhý gól. Proti Skotsku nastoupil netradičně od začátku Xherdan Shaqiri, který dal gól na 1:1. A proti Itálii Yakin do základní jedenáctky místo suspendovaného Silvana Widmera nasadil Rubena Vargase. Útočník Augsburgu připravil první gól a druhý vstřelil sám.

O těchto úspěšných rozhodnutích si může kouč příštího soupeře jen nechat zdát, protože Gareth Southgate nadále čelí v anglickém tisku velké kritice. Tři lvi sice postoupili jako vítězové skupiny (s pěti body, stejně jako Švýcarsko), ovšem výkony týmu nebyly zdaleka přesvědčivé.

Hvězdný útok ve složení Jude Bellingham, Harry Kane, Phil Foden a Bukayo Saka v osmifinále se Slovenskem jen stěží nacházel skulinky proti odhodlanému soupeři a zdálo se, že Southgate nemá plán B, ke kterému by se mohl obrátit po velkou část druhého poločasu. Teprve díky geniálnímu zakončení Bellinghama si mohl oddechnout. Jeho akrobatický kop nad hlavou v 95. minutě byl vůbec první střelou Anglie na branku...

Zajímavé je, že slabina týmu se překrývá se silnou stránkou Švýcarska. V poslední době Yakin se svým flexibilním systémem 3-4-2-1 vždy našel dynamické a efektivní řešení na křídlech. Proti Maďarsku využil Aebischera jako na levé straně, který se posouval do středu, zatímco proti Itálii nasadil k pravé postranní čáře rychlého a ofenzivně laděného Dana Ndoyeho.

To vše ve spojení se silným středem zálohy Xhaka, Freuler a stabilní obranou (Rodriguez, Akanji, Schär) pro Southgateův tým představuje velkou taktickou výzvu. Anglie má zase navrch v útoku, kde má světové hvězdy, jako jsou Bellingham a Kane (oba mají na Euru po dvou gólech). Naproti tomu sedm gólů Švýcarska vstřelilo sedm různých hráčů.

Dojde na senzaci? Alpská země s nadějí vyhlíží historicky první semifinálovou účast na velkém turnaji...

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Opta Data Insights / Donat Roduner

Komentáře (4)

Přidat komentář
Di Stéfano

Švajčiarov som nikdy moc nemusel ale proti namyslený Anglánom im bude fandiť skoro celý svet , mňa nevynímajúc.

Reagovat
Neutron

Verim vo vyhru Albionu, avsak bude to tazky zapas a ten downik na lavicke by uz mal opustit od tej sracky co im ordinuje zapas co zapas.

Reagovat
Mirek na tenisu

Pěšír. Expert. 123 ligových zápasů, 13 gólů. Z toho 14krát za Slávii jinak Blšany a Most. Pak epizody vesměs neúspěšné v Turecku, Skotsku, Kypru a Slovensku. Nějaké starty za mládež ČR, účast v kádru na MS 20.

Reagovat
maria.parker

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele