Anglie zlomila penaltové prokletí. Pickfordovi pomohl tahák na lahvi

06.07., 23:55
Aktuality
Anglický penaltový hrdina Jordan Pickford. (© AFP)

Brankář Jordan Pickford se stal hrdinou Anglie také díky dokonalé přípravě na penaltový rozstřel. Hned v první sérii uspěl proti Manuelu Akanjimu, "Tři lvi" ve čtvrtfinále mistrovství Evropy v Německu vyřadili Švýcarsko a těší se na semifinále. Gólman Evertonu zůstal věrný svému zvyku, na lahvi s pitím měl podrobně rozepsáno, kam střelci soupeře penalty nejčastěji kopou. A v případě obránce Manchesteru City ho tahák nezklamal..

Euforické snímky radujících se Angličanů zůstaly trochu v pozadí. Na sociálních sítích je teď šlágrem především plastová lahev na vodu jejich brankáře. Vůbec ne ledajaká. Podle agentury SID se na ní pod heslem Penaltoví střelci Švýcarska skrývalo hned 18 záznamů o exekutorech soupeře.

Jeden z nich se ukázal jako klíčový. "Akanji, skoč doleva dolů." Švýcar si vzal velmi krátký rozběh a jeho slabou a neumístěnou střelu Pickford skokem doleva opravdu vyrazil.

Třicetiletý gólman je svou nápovědou pověstný. Není žádným velkým specialistou, před dnešním večerem lapil jen osm penalt z 62, kterým kdy čelil. Jeho velká chvíle ovšem právě v Düsseldorfu přišla, pomohl ukončit dlouholeté národní trauma. Na domácím šampionátu v roce 1996 dokázala Anglie vyřadit na penalty Španělsko, jenže pak si na ME připsala černou sérii čtyř prohraných rozstřelů v řadě.

V celkem desátém penaltovém rozstřelu na velkých turnajích se Anglie prosadila teprve potřetí - i díky taháku. "Pět z pěti a záchrana od Pickse! Věříme tomu, kdo je na hřišti. Rozdíl proti minulým letům je v tom, že jsme v rozstřelu prokázali mnohem více zkušeností," řekl kapitán Harry Kane BBC One. On sám nekopal, už byl vystřídaný.

V pětici úspěšných střelců nechyběl Jude Bellingham. "Penalty trénuju jako všichni ostatní kluci a mám svůj postup. Spoléhám se na to, co jsem natrénoval. Někdy můžete zrychlit a minout. Je lepší věřit svým zvyklostem," uvedla hvězda Realu Madrid.

Ve středu budou hrát Angličané v Dortmundu s Nizozemskem o postup do finále.

Autor: ČTK

Komentáře (25)

Přidat komentář
Zaschrona

Ťap, ťap, Kobylík, ťap, ťap.

Reagovat
mayday

Ťap ťap, pičo, penalta

Reagovat
maria.parker

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
Modroočko

To, čo na tomto turnaji predvádza Anglicko a Francúzsko, je hnus. Obe prehajpené repre, ktoré sa 90 minút prechádzajú po trávniku, kým obete marketingu recitujú stomiliónové sumy, na ktoré nacenili ich "hviezdy." Dúfam, že futbalová pravda a láska zvíťazí nad týmito dvomi tímami.

Reagovat
AngryPrd

Popravde uz proti nam si nezasluzili ist dalej. Cakal som, ze Svajciarsko ich da v hracom case. Verim, ze uz dalej ani jeden z timov nepojde ( Fra + Ang ) Ta hra Anglicka je akoby ich trenoval Mourinho, otras futbal.

Reagovat
Seydou Doumbia

Věřit že atraktivita zvítězi nad pragmatickým stylem je trochu snění ne? Holandsko má díry v záloze a obraně, Francie naopak má nejlepší defenzívu a nastoupí proti týmu, kterému budou chybět hráči v obraně. Budete rádi když postoupí 1 atraktivní tým.

Reagovat
AngryPrd

Samozrejme verim. Spanielsko postupilo a hraje najkrajsi futbal. Dufam, ze to cele vyhraju. Mne staci, ze to vyhra tim, ktory hraje najkrajsi futbal. Spanielsko vitaz, druhe Holandsko, tretie Francuzsko

Reagovat
Seydou Doumbia

třeti i anglie, o bronz se nehraje

Reagovat
AngryPrd

To fakt ? Odkedy? Sorry to mi uslo

Reagovat
Seydou Doumbia

minimálně od doby co kukam fotbal (2008) se o bronz na euru nehraje, jen na ms...ale je to škoda

Reagovat
AngryPrd

Je to fakt škoda :-(

Reagovat
AngryPrd

Asi preto som si myslel, ze aj tu sa hraje o bronz, lebo na MS si to pamatam presne takto.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jako nechápu proč, tohle je přece hovadina, když maj bronz 2 týmy

Reagovat
Seydou Doumbia

jaky turnaj takový formát důvod taky neznám hele

Reagovat
smazaný uživatel

A přitom na mistrovství světa se o bronz hraje

Reagovat
Seydou Doumbia

nehrát o bronz je v poho, ale tak nerozdvavejme stříbra...a nebo dávejme stříbra a hrejme o bronz...takhle mezi je to fakt o ničem

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle je to hovadina, tak ať třeba i na MS dávaj 2 bronzy

Reagovat
smazaný uživatel

Španělsko hraje fotbal docela dobře, ale já jim to vítězství nepřeju, ve čtvrtfinálovym zápase jsem čekal výhru Němců. Já bych to chtěl takhle: 1. Anglie, 2. Francie, 3. Nizozemsko a Španělsko. Škoda, že Chorvati nepostoupili ze skupiny, to by to pak bylo hned zajímavější

Reagovat
AngryPrd

Ja som v tomto nestranny. Fandim Taliansku okrem nasho SK timu. Ale ked som videl ich hru, vedel som, ze to Spalletti cele poskladal velmi zle. On nie je trener na repru ale na klub. Ja som od zaciatku tvrdil, ze finale bude Nemecko - Spanielsko. Zial vyslo to ako predcasne. Anglicko si zasluzi uznanie iba za ten posledny zapas s Holandskom, kde konecne hrali futbal a odmakali to ako kolektiv. Ostatne ich zapasy boli pod uroven takeho timu. Zase Spanielsko hraje od zaciatku kvalitny, pekny a utocny futbal. Francuzi s Anglickom sa veeelmi dlho na turnaji hladali, preto som ich davno odpisal. Jednoducho konzistentnost si zasluzi uspech. Nie iba jednozapasovi hrdinovia. Nech vyhra ten najlepsi

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně je Španělsko ve finále jenom kvůli neodpískaný ruce Cucurelly

Reagovat
Nadržený šimpanz

Ty jo, to je tak trapný to zmiňovat. Vždyť to má každej druhej gólman, nebo papírek jako tehdy Lehmann

Reagovat
Lojd

kor kdyz chytl jenom jednu kdyby u tech ostatnich tipl aspon spravne stranu, tak by se to dalo povazovat, ze to fakt hralo nejakou roli...

Reagovat
Top5scout

No pri všetkej úcte dúfam, že keď nabudúce v zápase Anglicka budú penalty, tak pôjde iný brankár ako Pickford. Ledva chytil strelu Akanjiho, pri ostatných skákal do strany 2 sekundy pred kopnutím .

Reagovat
Seydou Doumbia

nepůjde a už vůbec ne když pigford vyhrál penalty...spíš mu měl sommer zahodit láhev mezi fanoušky i když tam byl anglický kotel, tak by se to asi vrátilo zpátky

Reagovat
Zdechlina

Dickford Anglická repre

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele