Argentina: Jsme na okraji propasti

12.09.2009, 11:49
Názory a komentáře
Argentina pod vedením Maradony je lodí bez kormidelníka. Nedovolím si napsat, že se čím dál tím víc vzdaluje účasti na MS 2010, protože si prostě a jednoduše neumím představit, že by tam tento velikán světového fotbalu chyběl. Tři porážky v řadě ovšem nenechávají v klidu fanoušky a jméno jeho Božstva Diega přestává znít božsky.

Zděšení, panika, obavy? Ano, to vše lze vyčíst mezi řádky argentinského tisku po nevydařeném utkání v Paraguayi. Maradona a hráči národního týmu působí zmateným dojmem, nikdo neví kudy kam, co hrát, co vymyslet. Do rozhodujícího dvoukola chybí jeden měsíc a budou to dny plné očekávání. "Co nás může potkat a co s Maradonou?", se ptal ráno každý Argentinec, když se s bolestí hlavy po noci plné hrůzostrašných snů konečně probudil.

La Nación: Utíkají nám soupeři, body, iluze. Uteče nám rovněž postup na MS 2010?
Maradona vystřídal Basileho a do mikrofonu přednesl projev plný nabubřelých slov. Na hrací ploše pak jeho slova splaskla jak mýdlové bubliny!
Clarín: Argentina se propadá volným pádem a zdá se, že nemá ani padák. Maradona dělá, že nechápe, ale musí si to přiznat. Blížíme se peklu, vzdalujeme Jižní Africe.
Olé: Messi znovu zklamal.Vypadá, že snad ani nechce hrát. Je třeba si položit otázku, zda má cenu aby hrál! Jsme na kolenou a sledujeme tabulku CONCACAF. Neskutečné, neočekávané!
Diario Popular: Jsme na okraji propasti! Stydíme se za takovou Argentinu.

Argentina přitom kvalifikaci nezačala špatně. Doma porazila Chile 2:0, když obě branky vstřelil Juan Riquelme. O čtyři dny později stejný výsledek zopakovala, tentokráte na půdě soupeře, ve Venezuele. Riquelmeho vystřídali na listině střelců Gabriel Milito a Lionel Messi.

Měsíc říjen roku 2007 se přehoupl do listopadu a v Buenos Aires radost neměla konce. Tři branky v síti Bolívie, ta první nesla jméno Sergio Leonel Agüero, dvě následující přidal starý známý Juan Riquelme. A pak to přišlo! Bogotá, hlavní město Kolumbie, první varování: prohra 2:1, autorem jediného a vedoucího gólu byl Lionel Messi. Někdo mávnul rukou, jiný se zamyslel, ale všichni se shodli na tom, že do června roku 2008, do zápasu s Ekvádorem, se na tuto prohru zapomene a vítězné tažení bude pokračovat.

Ale ouha! Hosté první tři zápasy prohráli a jejich skóre bylo děsivé: 1:11. Ve stejný den kdy Argentina prohrála v Kolumbii, se Ekvádorci dočkali první výhry. A hned 5:1 a nad Peru. Cenné tři body pak měli na dosah ruky také v Argentině. Až minutu před koncem vyrovnal Rodrigo Palacio a zachránil tím svůj tým od blamáže! Další bod, tentokráte získaný, přibyl na konto Argentiny v Belo Horizonte, kde se brazilští diváci branky nedočkali. Remíza na vlastním trávníku s Paraguajci (1:1) byla zklamáním, autorem gólu byl Sergio Leonel Agüero, když Gabriel Heinze se předtím trefil do vlastní svatyně.

V roce 2008 se hrála ještě tři kola kvalifikace. Remíza na hřišti posledního Peru, tentokráte vyrovnávací gól padl ve třetí minutě nastavení. Dal ho domácí Johan Fano, když v 82. minutě poslal Argentinu do vedení Esteban Cambiasso. Výhra v derby na Stříbrné řece s Uruguayí 2:1 (Lionel Messi, Sergio Leonel Agüero) a prohra v Chile 0:1. To bylo v pro tento rok vše, zisk 16 bodů a nadějná výchozí pozice pro následujících 8 kol kvalifikace.

Březen tohoto roku přinesl hladké vítězství nad Venezuelou (4:0 - Lionel Messi, Carlos Tevéz, Maxi Rodríguez, Sergio Leonel Agüero). Následující utkání se hrálo o čtyři dny později a na kalendáři se objevilo: Středa, 1. dubna 2009! Po věky věků si "pibes" černou tužkou do komína zapíší tento den! Argetina prohrála, ale co říkám, dosatala napráskáno, na Estadio Hernando Siles v bolivijském La Paz, 6:1! Lucho Gonzáles stačil vyrovnat, ale tím to skončilo. Aprílový žertík to rozhodně nebyl.

Upocené červnové vítězství nad Kolumbií znamenalo odplatu za prohru v první části kvalifikace, tři body, ale nic víc. Jediný gól zaznamenal Daniel Díaz.

Argentina měla v té době 22 bodů a vše nasvědčovalo tomu, že pro ni nebude velký problém získat v následujících 5 zápasech dalších osm zaručujících postup na MS 2010 v Jižní Africe. Od onoho 6. června uplynuly 3 měsíce a 3 dny, odehrála se 3 kola a svěřenci trenéra Maradony nemají ani o bodík více! Prohra 0:2 v Ekvádoru znamenala údiv, ta 1:3 v Rosariu s Brazílií bolest u srdce a ona poslední v Paraguayi 0:1 přinesla strach. Jediný gól vstřelil Jesús Alberto Dátolo a poslední dva soupeři si postup vybojovali právě v zápasech s Argentinou.

Chybí dvě kola a Jižní Amerika zná jména prvních dvou zástupců na MS 2010: Brazílie (33) a Paraguay (30). Chile (27) chybí málo, dva body, hraje ovšem s adepty na postup, v Kolumbii a doma s Ekvádorem.

Postupují první čtyři, pátý jde do baráže se čtvrtým ze zbytku Ameriky, CONCACAF. Při pohledu na tabulku od 4. do 8. místa se asi všem pořádně zatočí hlava.
Ekvádor 23, Argentina 22, Uruguay 21, Venezuela 21, Kolumbie 20.

V 17. kole se utkají Ekvádor - Uruguay; Kolumbie - Chile; Argentina - Peru; Venezuela - Paraguay; Bolívie - Brazilie. V posledním, osmnáctém, se pak střetnou tyto dvojice: Uruguay - Argentina; Paraguay - Kolumbie; Chile - Ekvádor; Peru - Bolívie; Brazilie - Venezuela.

Včera jsem slyšel, že Maradona je kouzelník. Nikdo jiný totiž nedokázal nechat zmizet ze hřiště nejlepšího hráče světa Messiho...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (60)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Maradona na to nemá, aby trénoval repre. Fotbalista to byl skvělej, ale v hlavě má zjevně nas*áno, bohužel je to v Argentině taková modla, že ho nejspíš nevyhodí, a Argentinu neuvidíme na MS

Reagovat
smazaný uživatel

Včera jsem slyšel, že Maradona je kouzelník. Nikdo jiný totiž nedokázal nechat zmizet ze hřiště nejlepšího hráče světa Messiho...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kaze

Holt ne kazdy bozi hrac bude i bozi trener. Vlastne si ted vybavuju jen Cruyffa a mozna i Rijkaarda

Reagovat
10

Guardiola, Capello, Ancelotti, Trapattoni, Cesare Maldini, van Basten, Del Bosque...to byli všechno nadprůměrný hráči a zároveň nadprůměrný trenéři...spíš bych řekl, že je míň trenéru, co nikdy nehráli fotbal na nejvyšší úrovni a stali se pak nadprůměrnými trenéry - Mourinho, Sacchi, Wenger...

Reagovat
božský John

Tak ten van Basten není zas taková trenérská hitparáda..

Reagovat
smazaný uživatel

Mourinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Van Basten všude vyhořel, výsledkově i herně.

Reagovat
10

všude? herně s holandskou repre podle mě rozhodně nevyhořel

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě absolutně. Zazdil hodně nadějnej tým a až na pár zápasů ve skupině na EURO 2008 byla hra slabá.

Reagovat
smazaný uživatel

Beckenbauer

Reagovat
herbage

Franta Straka

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělej stoper.

Reagovat
Kaze

Ja myslel opravdu fotbalove legendy

Reagovat
smazaný uživatel

Keegan třeba

Reagovat
smazaný uživatel

Beckenbauer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

Ferguson

Reagovat
irik

Völler .

Reagovat
fantomas

Robson.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
erudovanyodbornik

Vlastní blbostí se dostali tam kde sou,Maradona je pohroma něco jako Domenech nebo Rada.

Reagovat
smazaný uživatel

Buď Maradona alebo novy trener by mal pochopiť ako veľmi chyba Riguelme.

Reagovat
Mr.Jindros

Argentina musí na MS postupovat o parník Riquelme neRiquelme.

Reagovat
smazaný uživatel

ten Riquelme, kterého máš na mysli chybí i Boce...

Reagovat
smazaný uživatel

bez Argentiny to nebude ono, zaberte !

Reagovat
smazaný uživatel

jak sem cetl JAR vyhrožuje 3 světovou valkou kvuli tomu hermafroditu Semenoviové nebo jak se jmenuje

Reagovat
smazaný uživatel

Před příchodem Maradony na tom nebyli špatně(v článku mi docela chybí, kolikátý byli než se změnil trenér) a to Maradona neustále kritizoval, jak jsou bídný výsledky a hra, ostatně nenechal na žádnym trenérovi Argentiny nit suchou. Že byl dobrej hráč nemá moc velkej vliv na to, jakej bude trenér, tomu může uvěřit průměrnej fanoušek Argentiny, ale nechápu, že tomu věřili nejvyšší fotbalový funkcionáři Argentiny.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak on Maradona měl plnit především roli jakési ikony, která hráče nabudí. Zatím to moc nefunguje, to je pravda, páč Diego vzal velkou odpovědnost za tréninky, taktiku atd. Nicméně teď sem četl v argentinských médiích, že by mu měl Bilardo víc pomáhat s tréninkem a taktikou, tak uvidíme. ARGIES

Reagovat
smazaný uživatel

Vidno ze nema zakladnu skolu

Reagovat
Al Capone

Hlavní je, že postupují Brazilci. Bez nich by to nebylo ono, ale Argentině věřím, že taky postoupí.

Reagovat
Mr.Jindros

No co si budem povídat, Maradona je vypatlanec a na pozici hlavního kouče národního týmu nemá co pohledávat. Na MS jim s takovou pomůže leda zázrak, nechci vidět ten marast až vyhoří nebo vůbec nepostoupí. Chudák Messi, to MS jsem mu i přál.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas. Jen si kladu otázku, jestli Messi není spíš takový ten hráč - klubista...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To těžko.. I v reprezentaci mu to šlo dokud nepřišel Diego..

Reagovat
smazaný uživatel

Neviete ako to to je s postupujucimi na MS v tejto skupine? Prvi 4 idu priamo a jeden do baraze s oceaniou?

Reagovat
Shevchenko

Se čtvrtým z CONCACAF.

Reagovat
smazaný uživatel

když jsem viděl sestavu Argentiny která byla jak ve středu takv sobotu tak se ani nedivím že prohrály dle mě tam nemá takový Veron co dělat a to není jediný

Reagovat
smazaný uživatel

Tak momentálně mě trápí (a jako velkého fandu ARG moc) hlavně 3 věci: 1. TAKTIKA, 2. OBRANA, 3. GÓLMAN

Nebudu mluvit o Maradonovi, to je jasný, že prostě neni vyspělej kouč, i když fotbalista byl skvělej. Takže ad 1) TAKTIKA - Diego prostě neví, jak má hrát a k soupeři nechová potřebný respekt. Myslí si, že tým dost nabudí a bude stačit, když postaví hvězdy. Jenže spíše má každý protivník mnohem větší motivaci teď, když je trénuje Maradona. Směrem dopředu to nemá logiku, žádnou myšlenku, chybí ťukec, narážečky, překvapení soupeře. Potenciál hráčů jako Messi, Verón, Tévez je nevyužitej. Hrozný, ale fakt strašný je bránění standardních situací. S tím souvisí i 2) OBRANA... prostě nemůžou hrát Otamendi a Dominguez (dvojice z Vélezu), nemaji dost zkušeností na to, aby vedli obrannou formaci. Zprava J. Zanetti OK, ale uprostřed musí být tvrdý, zkušený hráč (třeba Cata Díaz, Samuel, časem určitě G. Milito nebo teď klidně i Pareja). Heinze vlevo OK, ale doprostřed radši taky ne... Takhle to Mascherano všechno v zárodku nezastaví... A s tim souvisí i 3) BRANKÁŘ........ tady vidim velkou mezeru, neni tu žádnej novej Pato Abbodanzieri... Andújar i Carrizo maji talent, ale chybí mi ten skvělej výkop Pata, jeho rychlost i reflex... takže snad bude dál chytat Romero.

Prostě škoda, že na nátlak právě Diega vyhodili po 3 nepovedenejch zápasech Coca Basileho (no nepovedenejch, co je to oproti Diegově etapě..). Jediný plus pod Diegem vidím v tom, že dal šanci Jesúsovi Dátolovi a ten ji na levý záloze chytil tenhle hráč má fakt skvělej potenciál Bohužel nedostatků je mnohem více... Ale snad se postup povede, jestli ne, snad na MS 2010 ani nebudu koukat

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Maradona na lávce ARG repre je asi něco podobnýho jako kdyby u nás trénoval Láda Vízek

Reagovat
smazaný uživatel

No bacha to se všechno ještě může stát viz minule tatarakiáda s tím hochštaplerem Strakou

Reagovat
smazaný uživatel

Dont cry for me Argentina na na na Aneb tady je jasně vidět, že ne každý dobrý fotbalista může být dobrým trenérem. Zvlášť ne ten co má buňky odjeb*ne kokainem

Reagovat
eder

No co, že Argentina nebude na MS - dají si místo toho turné na Kubě se závěrečným dýchánkem u Castrových...

Reagovat
smazaný uživatel

Ignorovat špičkové hráče jako jsou Samuel, Cambiasso nebo Riquelme je cesta do pekla pro Argentinu. Kdyby měl Maradona rozum, postaví to takto: Carizzo-Zanetti.Samuel.Burdisso.Heinze-Cambiasso.Ruquelme.Macherano-Tevez.Messi.Milito

Reagovat
smazaný uživatel

Riquelme už zase září? v létě tomu moc nenasvědčovalo, že by měl být důležitým článkem argentinské repre...

Reagovat
smazaný uživatel

----------------Carizzo-----------------

Zanetti--Samuel--Coloccini--Heinze

---------Masch---Cambiasso--------

Messi---------Riquelme------Aguero

----------Lisandro (Milito)-------------

Reagovat
smazaný uživatel

Argentinu si bez ms nedokazu predstavit

Reagovat
smazaný uživatel

To já si zase nedokážu představit MS bez Argentiny...

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

co řešíte argentina postoupí..

Reagovat
vanGomm

Také jsou i v Argentině články,že je Česká rep.na okraji propasti v postupu na MS?

Reagovat
alegre

Bohuzel ne, jsme tak nejak na okraji zajmu.

Reagovat
smazaný uživatel

... zahrát si baráž s Argentínou by pro Honduras byl svátek("fotbalová fiesta")?

Reagovat
smazaný uživatel

... i když to vypadá pro Honduras na přímý postup ..o baráž si výsledky spíše "koleduje" Kostarika..

Reagovat
smazaný uživatel

Kam kráčíš Argentíno ?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele