Argentina zdolala v prodloužení Kolumbii a obhájila titul na Copě América

15.07., 08:58
Aktuality
Lautaro Martínez (© AFP)

Argentinci obhájili titul na Copě América. Ve finále v Miami zdolali Kolumbii 1:0 po prodloužení, ve 112. minutě rozhodl nejlepší střelec turnaje Lautaro Martínez. Úřadující mistři světa ovládli jihoamerický šampionát pošestnácté a v čele historických tabulek se osamostatnili před Uruguayí.

Svěřenci trenéra Lionela Scaloniho navázali na triumf z roku 2021, kdy ve finále porazili 1:0 Brazílii. Kolumbie prohrála po 28 zápasech a nedočkala se druhého triumfu na Copě América, turnaj ovládla pouze v roce 2001. Bronz si už v neděli zajistila Uruguay vítězstvím po penaltovém rozstřelu nad Kanadou.

"Snil jsem o tom, že nastoupím ve finále a rozloučím se ziskem trofeje. Asi to tak mělo být. S reprezentací mám spojené ty nejkrásnější zážitky a jsem neuvěřitelně vděčný celé této generaci hráčů," řekl záložník Ángel Di María, pro něhož to byl poslední duel v národním týmu.

Zápas na Hard Rock Stadium začal s více než hodinovým zpožděním kvůli nepokojům před stadionem. Podle agentury Reuters se na zápas snažily dostat tisícovky fanoušků bez vstupenek. Lidé zkoušeli přejít přes pořadatele nebo přelézali ploty u stadionu, což způsobilo zmatky a tlačenice u turniketů.

Utkání nenabídlo mnoho velkých gólových šancí. Střelecky aktivnější byli Kolumbijci, kteří vyslali směrem na soupeřovu bránu 19 pokusů, Argentinci 11. V 66. minutě v slzách odkulhal ze hřiště hvězdný argentinský kapitán Lionel Messi, jenž musel vystřídat kvůli zranění pravé nohy.

Prodloužení přineslo otevřený fotbal a ve 112. minutě také rozhodnutí. Giovani Lo Celso vyslal do úniku Martíneze, jenž střelou nad padajícím brankářem Camilem Vargasem ukončil čekání na gól. Kanonýr Interu Milán si připsal pátou trefu na turnaji.

Argentinci vyhráli třetí velký turnaj v řadě, do roku 2021 přitom čekali na další trofej 28 let. Zároveň ukončili dlouhou sérii neporazitelnosti Kolumbie, kterou trénuje argentinský kouč Néstor Lorenzo. Jeho svěřenci naposledy prohráli v únoru 2022 právě s Argentinou, jediný gól vstřelil tak jako dnes Martínez.

"Po takovém turnaji to bolí. Došli jsme až do finále a všichni cítíme, že jsme si zasloužili ještě víc. Chtěli jsme získat trofej pro naše fanoušky a všechny lidi v Kolumbii, bohužel ale odcházíme s prázdnýma rukama," litoval obránce Davinson Sánchez.

Autor: ČTK

Komentáře (82)

Přidat komentář
Mercury

Reagovat
Modřín2

Takže Messi si jde pro další Zlatý míč?

Reagovat
smazaný uživatel

Nn, tentokrát chci aby ho zase měl Lewandowski

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Messi by si ho asi taky zasloužil

Reagovat
Me2win

Na Copě regulérně nic neudělal a hraje v MLS - ne .

Reagovat
Laliga

Ale robil reklamu na Bad Boys, myslím že ten BdO si zaslúži.

Reagovat
DonAndres

Skvělá éra. Skvělé zakončení Messiho a DiMárii éry. Otázka jestli by se ukázali na mundialu 2026.

2014 - stříbro na MS

2015 - stříbro na CA

2016 - stříbro na CA

2021 - zlato na CA

2022 - zlato na MS

2024 - zlato na CA

Reagovat
PtákOhnívák

Jestli budou dále aktivně hrát. Myslím že na MS pojedou oba.

Reagovat
technecium

Ma nekdo krome Spanelu jeste vitezstvi na trech velkych turnajich za sebou?

Reagovat
Kily

ještě jednou Argentina - 1945, 1946 a 1947 vyhrála Copu

Reagovat
Pharrell

1945 až 1947 ? Tehdy se hrála Copa America každý rok ? Hm hm

Reagovat
houdic

Copa se hraje fakt divně, většinou každý 2 roky, ale byla i doba, kdy se hrála každý rok a jednou dokonce 2x za rok. Asi i tenkrát chtěli ať to vyhraje Messi

Reagovat
veikko

Tak tehdy bylo těch mezinárodních turnajů málo a na MS jezdilo třeba 16 týmů. To byl svátek každý rok, udělat nějakou mezinárodní konfrontaci.

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
drussbarb

Krása

Reagovat
Kucka

Reagovat
j.r.ewing

Reagovat
-R2D2-

No to byl nesmysl. Člověk se na to mohl po finále ME alespoň trochu vyspat – vědět, že bude tolik odkladů – a místo toho sleduješ někde do 3:15 sítě a divíš se co že se to tam ještě před vstupem na stadion děje za zvěrstva. Krev, panika.. Organizátoři velký špatný a jako generálka před MS to dopadlo naprosto tragicky. Na druhou stranu vlastně díky bohu za to, protože tohle předvést za dva roky nanečisto…

Fotbálek jinak výbornej. V soubojích se jelo na krev, hravost, fotbalovost tam předváděl skoro každý hráč, a i když byl znát kvalitativní rozdíl, a že se zápas stal vyrovnanějším, když musel vystřídat Leoš, pořád je to Kolumbie, která i přes prohru předvedla zajímavej výkon a jsem strašně zvědavej na nejbližší konfrontaci s Evropou.

No a co ten Messi? Je v klidu, takhle může hrát na dalším Mundialu jakbysmet. Dneska asi nebyl fyzicky stopro, ale i tak do zápasu naskočil jako za mlada, a jen škoda toho zranění. Pořád bych jednoznačně volil taktiku vystavěnou kolem něj, tzn. 11 hráčů dozadu a 12 hráčů dopředu, než mít o jednoho běhavějšího v poli navíc..

Dále supr stopeři, Angel bejček – obecně jeden z top fotbalistů (co ty celk. asistence?). Jedinej, kterej mně trochu vadil byl kolikrát alibistickej De Paul, ale budiž. Nakonec spolu stará garda pozvedla pohár – takže opravdu konec pro ADM plus uvidíme jak Otamendi…

Mě tenhle typ čutaný nakonec baví nejvíc. Euro jsem prožíval vlastně jen při větších šancích nebo vyhrocení mezi hráči, a kolikrát mi tahle radost z toho přišla spíš jako nějakej vžitej, podvědomej imperativ, než jako bezprostřední prožitek. Na Copě jsem si užil víc zábavy, byť je papírově oproti Euru jinde, samozřejmě. Něco na tom průsečíku mezi kromaňonským fotbalem a „moderním” fotbalem z Evropy stejně je.

Reagovat
-R2D2-

*10 hráčů dozadu, samozřejmě.

Reagovat
veikko

Já jsem nad tím přemýšlel a podle mě je to hlavně tím, že z Evropy se skoro úplně vytratilo takové to "dělnické" zázemí, kdy byl fotbal hlavně hrou pro chudší vrstvy a měl být agresivnější, živelnější a měl bavit. V Jižní Americe se to pořád drží, i ty návštěvy tak v USA, kde ti napálí ceny za lístky a sledovat to můžeš tak maximálně na předražené kabelovce, logicky byly nižší. Už jsem to psal k tomu předchozímu článku, tohle byl asi nejméně pohledný zápas na turnaji a přesto tam vlastně bylo hodně šancí na obou stranách. A Mojica nebo Quintero ty parádičky, to byl luxus. To dneska v zápasech evropských týmů už vůbec není. Já jsem si teda i přes všechny blbosti spojené se špatnou organizací nebo s výkony rozhodčích Copu skvěle užil.

Reagovat
Pablos

Já neviděl ani vteřinu... a tohle je můj první rozkliklej článek snad a taky jsem si jí užil... už je konec

Reagovat
Di Stéfano

Reagovat
Interista_4ever

Kolumbie zanechala strašně pozitivní dojmy, fotbal byl v jejich podání naprosto parádní

Snad jim to i nadále vydrží

Reagovat
veikko

Pokud udrží trenéra, tak snad jo. James už fyzicky odchází, ale když je zdravý, tak je pořád dělo. A dost se mi líbil Rios. Chová se teda jako debil, ale hráč skvělý. Ta individuální kvalita je ale oproti Argentině slabá, no. Nemají široký kádr.

Reagovat
Kucka

Jakože to bylo horší než zápasy Peru a Chile?

Reagovat
veikko

Ten vzájemný byl horší, to je fakt. Ale jinak Kanada v tom Áčku celkem bavila. Ve skupině marností v kombinaci s tím, že dřeváci z Peru a Chile toho nevyužili, ve čtvrtfinále až o 3. pak hezkým fotbalem.

Reagovat
Kucka

Reagovat
mayday

Parádičky už snad v Evropě nejsou vůbec nikde, strašný, kam to dospělo. Všechno je strojový, přetaktizovaný, radši dozadu na jistotu... Vůbec se v Evropě už nehraje takový ten živelný fotbal.

Reagovat
ratusek

Živelný fotbal člověk taky semtam vidí. Ale většinou v zápasech kdy "oba musí" a stejně je to živelné až od cca 70.minuty, kdy oběma týmům dojde, že ta taktická sračka, kterou praktikovaly do 70.minuty, k výhře nevede a budou muset začít hrát fotbal.

Reagovat
mayday

Sem tam ano samozřejmě, to už by se na to vůbec nedali dívat. Ale myslel jsem to spíš obecně no

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
celeb

De Paul suverejne najlepsi zaloznik na ihrisku, skor Enzo bol dost neviditelny (ale tak hraval sezonu pod inekciami). Jediny vydrzal az do konca a neodflakol jediny suboj a v 122. minute v sprinte na hrotu utoku napadal kolumbijskych obrancov, nech nemaju cas a pokoj na rozohravku ... uff! Klobuk dole, v tej horucave a vlhkosti po tolkych odbehanych a odbojovanych km!

Reagovat
-R2D2-

Ne, na jeho poměry byl dneska laxnější, hlavně v první půli, ale s postupně přibejvajícím časem rostl i jeho výkon a nakonec ok, jestli šlo o to rozložit si síly.

Reagovat
alias

Reagovat
Jordi Alba

Aby Messi a Di Maria podávali takovýhle výkony i v 37 a 36 letech skoro každej zápas v repre, to je neskutečnej unikát.

Reagovat
LAM

Leo Král fotbalu.

Toho Ronalda si na konci kariéry hrozně namazal na chleba. Dle mě to bude chtít táhnout až do MS po kterým to s fotbalem možná zabalí.

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo je čurák, Messi je GOAT

Reagovat
dextroza_m

Všem je snad jasné, že Argentina ale neobhájí... Takže je otázkou, zda se nerozloučit dřív, než na MS nějakým fiaskem.

Reagovat
ignor24

jemu by stačilo nastúpiť v 90 minute z lavičky, ako zdržovanie času, lebo viem si predstaviť aspoň 10 minut potlesk

Reagovat
Allianz_Arena

Obhájit bude těžké, ale proč by to mělo být fiasko? Ještě to je daleko, ovšem Argentina jede na neuvěřitelné vlně. Mají obrovskou sílu, kombinaci velké kvality, bojovnosti a viditelné soudržnosti v takové míře nevidím u žádné jiné repre.

Reagovat
El Cid z City

Ten tým bude o něco kvalitnější než v Kataru, semi dají a Leo skončí s bronzem.

Reagovat
Jesfey

Porovnávat Argentinu s Portugalskem je taky celkem mimo.

Reagovat
drussbarb

Neber to jako trollení, mimo mi přijde srovnávat střelce Ronalda a Boha Messiho

Reagovat
Kiss Me Polka!

Portugalsko má hráčskou kvalitu někde jinde

Reagovat
Well

Mají famózní hráčskou kvalitu ve smyslu, že mají hodně technických hráčů a individualit. Na druhou stranu jim chybí takový ti bojovníci typu De Paula, co je třeba v Argentině. Argentina to má poskládané lépe, protože mají hráče různých herních stylů. Když bys ale sel post po postu porovnání herních kvalit jednotlivých hráčů, tak samozřejmě vede Portugalsko. Jako celek je to ale docela bída, protože proti nim stačí zahrát beton a do zavřené obrany nejsou schopni skoro nic vymyslet.

Reagovat
Jesfey

Ta záloha Argentiny je jedna z nejvyrovnanějších, kterou jsem kdy viděl. Každý z těch hráčů má výborné jak ofenzivní, tak defenzivní vlastnosti. De Paulovi nechybí nic až na konzistenci.

Reagovat
veikko

Jako že by byla individuálně záloha Vitinha - Palhinha - Bruno nějak výrazně lepší než Enzo - Mac Allister - De Paul, bych neřekl, maximálně o trochu. Navíc jak píšeš, typologickým složením je převaha celkem jasně na straně Argentiny. Argentině chybí jediná věc, kvalitní silový stoper. Když na ně postavíš nějaké s nadsázkou "dřevěné silné hovado" typu Weghorst, tak je rázem ta obrana strašně měkká a musí bránit tak, že nenechají soupeře poslat na ně připravený centr. A to bere hrozně moc sil.

Reagovat
Jesfey

Já jsem celkem milovník těchhle univerzálních hráčů, co umí bránit i útočit. Ačkoliv jsou tihle hráči Portugalska většími hvězdami, tak jsou zase hrozně jednotvární. Palhinha umí především jen bránit, Fernandes jenom útočit a jsou užiteční pouze při daných situacích. Všechny hráče zálohy Argentiny cítíš po celém hřišti.

S tou obranou je to pravda, na druhou stranu většina silných národních týmů začíná hrát s menšími a rychlými hrotovými útočníky.

Reagovat
Well

Celkově se to tam strašně, sešlo v bráně takovej ten zmrd, kterého jako soupeř nemáš rád a dokáže se spoustě hráčům dostat do hlavy. Obrana funguje skvěle v tomto složení a dokaze podporit i utok, záloha strašně vyrovnaná, trenér má možnosti jak do ní sáhnout a změnit hru jak potřebuje. V útoku má možnosti hrát na brejky i kombinačně + tam je Messi, který dokáže diktovat hru.

Reagovat
Jesfey

Reagovat
Kucka

Reagovat
mayday

Plus ten tým umí přitvrdit a zaprasit, když je potřeba. Trošku zastrašit, vy bláznit to. Což neříkám, že se mně líbí tenhle styl, ale je to jejich plus.

Sešlo se jim to teď dobře no.

Reagovat
Transfermarkt

Souhlasím, že letos snad poprvé zaslouženě by Messi měl být v GB před CR7

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Bakary3

Když chceš ukázat objektivitu a uděláš ze sebe neobjektivního idiota

Reagovat
Jesfey

Těším se na zápas Argentiny se Španělskem a souboj záloh

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Kucka

Reagovat
rominhoFCB

Messi získal 45. trofej v kariére!

Reagovat
fsada

Messi je nejlepší , prostě ano přiznám to a rád , je to živoucí legenda legend

Reagovat
Xavivax1

Má někdo více?

Reagovat
Kily

ne, druhý Dani Alves 43

Reagovat
Kluivert9

Harry Kane

Reagovat
GabrielBatistuta

Více místa ve vitríně (o trochu)

Reagovat
Unique

Ten má tak maximálně velikost nohy 45

Reagovat
JeséRodriguez

legenda

Reagovat
Interista_4ever

Je to legenda, takhle přepychovou kariéru si ani nemohl představit .

A Lautaro slušnej gólostroj

Reagovat
rominhoFCB

Zastupca Boha na zemi.

Reagovat
GabrielBatistuta

Bohův náměstek pro fotbal.

Reagovat
mayday

Aspoň jednu by možná mohl poslat Harrymu

Reagovat
hematop

Radši kokain než steak. Škoda.

Reagovat
Di Stéfano

Kolumbia hrala veľmi slušne , ale rozhodla skúsenosť , ale hlavne kvalita lavičky , Argentína tam vedela poslať okrem iných Lo Celsa a Lautara , hráčov ktorí rozhodli . Toto Kolumbia nemá .

Reagovat
Di Stéfano

Ešte otázka , som rad , že Copu som mohol sledovať na slovenskej tv , pevne verím , že Copa Libertadores pobeží opäť na Nova sport , ale máte niekto skúsenosť kde sa dá a je možné sledovať Argentínsku a Brazílsku futbalovú ligu ? Ďakujem

Reagovat
smazaný uživatel

Nova už to nevysílá a vysílat nebude.

Reagovat
Di Stéfano

Tak to som teda sklamaný

Reagovat
veikko

Podle mě je to ale logické, hraje se to prostě v blbé časy. Streamy najdeš normálně na internetu, ačkoliv mi přijde, že těch platforem v poslední době dost zmizelo. Jednu dobu jsem v pohodě sledoval i ekvádorskou ligu nebo občas třeba Uruguay (hraje se v pro nás příjemných 9 večer) a teď je to dost problém.

Reagovat
Di Stéfano

Na minulú sezónu som si platil Fanatiz ale už tam brazilska liga nie je a neviem sa dočítať , kde sa k nej viem dostať . Už ju nemá ani Paramount+ a vždy si radšej zaplatím a mám to v ako takej kvalite aj na TV cez apku ako riešiť tie streamy s reklamami , poprípade technickými problémami .

Reagovat
alias

Také by mě zajímalo, kde se dá nyní spolehlivě u nás toto sledovat. Toho FANATIZ je škoda, že přestali u nás vysílat Brasileirao a jen Argentinskou a Peruánskou ligu...

Reagovat
alias

Bohužel...nechápu, že alespon CopaLibertadores, Brazilskou a Argentinskou ligu u nás nikdo nevysílá...

Reagovat
ACSeRw!n

byl sem na Uruguay - Brazilie a nezapomenutelnej zazitek JA fotbal je proste peak fotbalu

Reagovat
drussbarb

Reagovat
ACSeRw!n

jako nebyl sem ve Vegas kvuli tomu, ale kdyz uz sem tam byl, tak sem zasel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele